31 Οκτ 2011

POLIS 2011

  O Δήμος Πέλλας συμμετέχει στη 8η διεθνή έκθεση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης «POLIS 2011», που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, από 3-6 Νοεμβρίου 2011. 
  Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τον χώρο του Δήμου Πέλλας στη θέση 22, στο περίπτερο 8.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη –Παρασκευή –Σάββατο 12.00 έως 20.00, Κυριακή 10.00 έως 16.00.


Στα δικαστήρια για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ

 Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ, στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011).

Όταν τα σκουπίδια γίνονται έργα τέχνης

     Scoopa, μία ομάδα καλλιτεχνών, που δημιουργεί προσιτό design από αντικείμενα που δεν θέλουμε να καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων και τις χωματερές. μια εταιρεία upcycling, όπου με καινοτόμο σχεδιασμό φρεσκάρει «ξεχασμένες» πρώτες ύλες, τους δίνει καινούργιο σκοπό χρήσης και τους επαν-εφεύρει έναν νέο κύκλο ζωής.
  Η  ιδέα… η σύγχρονη μορφή της «πράσινης» δράσης
χρησιμοποιούμε περιθωριοποιημένες πρώτες ύλες, που φαινομενικά φαντάζουν άχρηστες. για εμάς όμως είναι ανεκτίμητο υλικό σε μια δημιουργική αλυσίδα σύγχρονου σχεδιασμού που εφαρμόζουμε σε έπιπλα, φωτιστικά, μικροαντικείμενα διακόσμησης, ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα.
 Η φιλοσοφία… επαν-επενδύουμε στο περιβάλλον μέσα από τον άνθρωπο
όραμα μας είναι μέσω του upcycling να συμβάλλουμε στη λύση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα στοχεύουμε στη βιώσιμη και δημιουργική εργασία νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών,δίνοντας βήμα και πρόσβαση στην αγορά σε ανήσυχους δημιουργούς.

Κεφίρ , το ζωντανό ποτό

  Tο «θαυματουργό» ποτό. Ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Kαυκάσου αιώνες πριν. Aν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει το κεφίρ στον ανθρώπινο οργανισμό, εύκολα μπορεί να καταλάβει γιατί καταναλώνεται συστηματικά και με πάθος από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης.

Συγχαρητήρια στον Όμιλο Σκακιστών Γιαννιτσών

  
   Σε τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης πήραν μέρος για την ομάδα των Γιαννιτσών οι Δημήτρης Γκουδέρης και η Άννα Χαρπίδου

29 Οκτ 2011

Στην Π.Ε.Πέλλας η Πρέσβειρα της Ταϊπέι και η βράβευση της Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου

    Η Πρέσβειρα της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα κα. Elizabeth Chu πρόκειται να επισκεφτεί την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011.

27 Οκτ 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Η Ιλαρά σπέρνει το Θάνατο στη Σομαλία

Μετά από ισχυρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 20 Οκτωβρίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς στην περιοχή. Η εκστρατεία επρόκειτο να διαρκέσει τρεις εβδομάδες με στόχο να εμβολιαστούν 35.000 παιδιά. Αυτή τη στιγμή, η ιλαρά σπέρνει τον όλεθρο στη Σομαλία, όπου έχουν εμβολιαστεί ήδη 60.000 άτομα κατά της ιλαράς μέσα στους δυο τελευταίους μήνες.
«Σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό, η ιλαρά αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στη Σομαλία», δηλώνει ο Duncan McLean, επικεφαλής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σομαλία. «Μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας».

Σύλληψη 48χρονου για σεξουαλική κακοποίση παιδιού

   Συνελήφθη χθες (26-10-2011) το βράδυ, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ένας ημεδαπός 48 ετών, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης πολλά σχολεία

  Δεκάδες είναι τα «τελεσίγραφα» που φτάνουν στις δημοτικές αρχές, ώστε να φροντίσουν άμεσα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία. Όλο και περισσότεροι  σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κινητοποιούνται, δηλώνοντας ότι εάν δεν τακτοποιηθεί το θέμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ

Μετά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας δηλώνουμε προς αυτούς  που νομοθετούν ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν συντεχνίες, όπως αφήνουν  να εννοηθεί σε κάθε ευκαιρία στα ΜΜΕ, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που κάθε μέρα οργισμένος βλέπει πως οι κατακτήσεις που πέτυχε με αίμα και αγώνες δεκαετιών θυσιάζονται μπροστά στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών.

Ο Δήμος Πέλλας καταγγέλει την απαξίωση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών

   Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται  μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση και πραγματοποίηση δημοπρασίας 1.640 στρεμμάτων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών, διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε πρόσφατο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο η δραστηριότητα του Ινστιτούτου θα συνεχίσει να υφίσταται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση,  ενόψει της επικείμενης συνένωσης του ΕΘΙΑΓΕ με άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου.

26 Οκτ 2011

ΟΛΜΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΗ 1940


ΟΛΜΕ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΗ 1940

Μαθητές και μαθήτριες,
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί γονείς,
Στις 28 του Οκτώβρη ο λαός μας γιορτάζει. Πριν από 71 χρόνια, μια μέρα σαν κι αυτή, οι εργάτες άφησαν τις δουλειές τους, οι έμποροι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και οι αγρότες άφησαν τα χωράφια τους. Απειλούνταν η κυριαρχία μας, η ανεξαρτησία μας, η αξιοπρέπεια του λαού μας. Ο ιταλο-γερμανικός ιμπεριαλισμός, το μαύρο μπλοκ του φασισμού, επιτέθηκαν στη χώρα μας. Χωρίς κανέναν δισταγμό, όλος ο λαός μας είπε το «ΟΧΙ». Δεν θα περάσουν!  Και τα νιάτα της πατρίδας μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Οι γυναίκες στις πόλεις και πρώτα απ’ όλα στα χωριά ανέλαβαν την τροφοδοσία. Όλος ο λαός σήκωσε το μπόι του. Κι όταν ο λαός μας ορθώνεται, λυγίζουν τα σίδερα.

25 Οκτ 2011

ΓΛΕΖΟΣ:"Οι παρελάσεις να γίνονται μπροστά στα μνημεία"

  Τη διαστρέβλωση του νοήματος των εθνικών επετείων καταγγέλλει ο Μανώλης Γλέζος, ζητώντας οι παρελάσεις να γίνονται μπροστά στα μνημεία και όχι ενώπιον των κρατικών και κυβερνητικών Αρχών.

Πρόγραμμα «Ήλιος»: πρόσκληση ΥΠΕΚΑ στους Δημάρχους για παραχώρηση εκτάσεων

   Πρόσκληση προς όλους τους Δημάρχους της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του ελληνικού ενεργειακού προγράμαμτος HELIOS, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία την εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, απευθύνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά το πρωτάθλημα ΜΟΤΟ-CROSS

         Με μεγάλη οργανωτική επιτυχία , προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες ΜΟΤΟ CROSS , από το Δήμο Πέλλας και τον  Όμιλο Φίλων Μοτοσικλέτας  Γιαννιτσών, στην Δημοτική πίστα ΜΟΤΟ CROSS στα Γιαννιτσά ,  το Σαββατοκύριακο 22και 23 Οκτωβρίου.
Ο αγώνας αυτός ήταν ο τελευταίος για το πρωτάθλημα moto-cross Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συμμετείχαν 92 αναβάτες από Ελλάδα, Βουλγαρία, , Ρουμανία, Fyrom ,Τουρκία, Μαυροβούνι και Σερβία.

Με προγραμματική σύμβαση η διαχείριση του ΧΥΤΑ στο Δήμο Πέλλας

    Ο Δήμος Πέλλας θα είναι πλέον ο επίσημος φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών (Σύνδεσμος 3Ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας), κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011.

ΟΛΜΕ: Με μαύρα περιβραχιόνια οι καθηγητές στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

  Να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια, κατά τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς η ΟΛΜΕ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Μίκης Θεοδωράκης: «Θα εκραγούμε,αλλά θα εκραγούν και αυτοί μαζί μας»

Ο Μίκης Θεοδωράκης ζητά από τους πολίτες να αντιδράσουν 
Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι: "Συμπεριφέρονται στην Ευρώπη σαν μυρμήγκια και στην Ελλάδα σαν ύαινες". 

Υδραυλικός με αίσθηση του χιούμορ !!


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  
   Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Διασυλλογικοί Αγώνες Κωπηλασίας του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών στο Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο του Λουδία.
  Ο Ν.Ο.Γ. θέλοντας να τιμήσει τα 100 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Μακεδονομάχου Οπλαρχηγού Γκόνου Γιώτα διοργάνωσε φέτος τους Αγώνες στη μνήμη του.

Πρεμιέρα για τον Όμιλο Προβληματισμού του Γ. Φλωρίδη

   Μια νέα πρωτοβουλία πολιτών που, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, «έχει σκοπό να συμβάλλει στο διάλογο και τη δράση για το δημιουργικό ξεπέρασμα της κρίσης και την προκοπή της χώρας» πραγματοποιεί την Τρίτη την πρώτη εμφάνισή της στο χώρο του εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη . 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  Οι Φορείς του Δήμου Πέλλας  καταγγέλουν τους βουλευτές που ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο και δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να τους εκπροσωπούν.
  ΨΗΦΙΣΜΑ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ :

24 Οκτ 2011

Η Βίβλος του Καλού Γιαννιτσιώτη


Εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε
Αν η ταινία είχε ήδη αρχίσει, ήταν ακραιφνώς δευτερευούσης σημασίας. Υπήρχε πάντα η δωρεάν, δεύτερη προβολή να καλύψει τις χαμένες σκηνές. Και όταν έφθανε στη στιγμή της δικής μας άφιξης, αναφωνούσες στο φίλο: «εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε».
  
Ένα καουμπόικο, ένα πορνό
Μπορεί σήμερα οι πορνό ταινίες της δεκαετίας του 1970 να έχουν λάβει vintage χαρακτήρα, όμως τότε ήταν ένας απαγορευμένος καρπός της πόλης. Παρ΄ όλα αυτά διαφημίζονταν επαρκώς και εμφανώς. Κάθε απόγευμα το σινέ τοποθετούσε στο πεζοδρόμιο 4 ξύλινα αναλόγια με τις φωτογραφίες του προβαλλομένου φιλμ. Και στα επίμαχα σημεία, οι επίθετοι, χρυσοί και μαύροι αστερίσκοι έσωζαν πάντα την υπόληψη των περαστικών. Οι τίτλοι δεν είχαν να κάνουν καμιά σχέση με  αυτόν της ταινίας. Ο διανομέας της έβαζε πιο πιασάρικο και φυσικά πιο ανατολίτικο τίτλο .
Ο συνήθης διάλογος ανάμεσα στον ανήλικο θεατή και το γνωστό  ταμία: 
-Θα μπείς αλλα θα δείς μονο το καμπόικο.
-Αμα είναι έτσι φεύγω.
-Καλά , άντε μπές .
Γνωστό και το περιστατικό ενός ανηλίκου που προκειμένου να μην τον δει κάποιος γνωστός καθόταν στο απέναντι πεζοδρόμιο, μπροστά στο  συμβολαιογραφείο του μακαρίτη Κόντου και φώναζε «Χ….. ένα εισιτήριο και ρέστα από κατοστάρικο», ενώ ήδη είχε βγάλει τις σαγιονάρες του και έτρεχε απέναντι πετώντας τα χρήματα στο ταμείο .
Τέλος ας αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι πολλοί νέοι της πόλης μας μυήθηκαν στο κόσμο των μεγάλων παρακολουθώντας  αυτές τις ταινίες .

Παρακαλούμεν προτιμάτε τας καθημερινάς
Η αίθουσα του κινηματογράφου ήταν ο δικός μας τοπικός παράδεισος αρχόμενος από τα δικά του, ξεχωριστά ήθη:

Άφηνες το μπουκάλι παράλληλα με το έδαφος και αυτό εκμεταλλευόμενο την μεγάλη κλίση της αίθουσας «έπαιρνε την κατηφόρα» και  έστηνες το αυτί σου για να ακούσεις που θα σταματήσει.

Έτρωγες απροκάλυπτα σπόρια ακόμα και στις θεατρικές παραστάσεις.

Κάπνιζες μανιωδώς.

Έβηχες επαναλαμβανόμενα για να προκαλέσεις το αυθόρμητο βήξιμο άλλων θεατών.


Belle Époque
Τα ονόματα των κεντρικών καφετεριών ανέδυαν έναν αέρα Belle Époque στην πόλη. Via Veneto, Astoria, LEtοile, Maxim. Οι μεγάλες αναπαυτικές πολυθρόνες, το ουίσκι Vat69, το vermouth, οι κατάφωτοι πολυέλαιοι, οι σερβιτόροι με παπιγιόν  ανέδυαν μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που εναντιωνόταν τη δύσπνοια της επαρχιακής μας ζωής.


Αυτά μην τ’ ανοίγετε
Κάθε φορά που έφτανε η ονομαστική εορτή ανέμενες τις συνεχείς επισκέψεις των παντρεμένων, φιλικών ζευγαριών. Πρώτο κέρασμα, δεύτερο κέρασμα και τα συναφή. Το δώρο των επισκεπτών ήταν πάντα ένα μπουκάλι αλκοόλ σε ωραίο περιτύλιγμα. «Αυτά μην τ΄ ανοίγετε» ήταν η εντολή της μητρός. Φυλάγονταν στο αριστερό κανάτι του μπουφέ για να προσφερθούν στον επόμενο εορτάζοντα. Μία ανακυκλωμένη αλυσίδα βερμούτ, κονιάκ, ουίσκυ σε μια σιωπηρή συμφωνία ανταλλαγής αλκοολούχων δώρων.


ΟΥΜΠΡΑΑΑΑΑΑ
Η μισή εβδομάδα περνούσε με συζητήσεις για ποιους θα κατεβάσει ο προπονητής της Αναγέννησης στο γήπεδο. Άλλωστε όταν η ομάδα πηγαίνει καλά, είσαι σίγουρος. Και την Κυριακή ο Σεκερλής να πουλά τα σάμαλι, ο υπάλληλος με το μικρό φορτηγό ψυγείου της ΑΤΕΝ να πουλά ξυλάκι παγωτό και οι φίλαθλοι Γιαννιτσιώτες να βγάζουν την αγαπημένη τους φωνή αποδοκιμασίας στους φιλοξενούμενους ΟΥΜΠΡΑΑΑΑΑΑΑ ...

Συνεχίζεται...

Ντοκιμαντέρ για τη Ρόζα Εσκενάζυ

    Το ντοκιμαντέρ Καναρίνι μου Γλυκό είναι ένα μουσικό οδοιπορικό που φέρνει στο φως το πάθος με το οποίο έζησε και τραγούδησε η Ρόζα Εσκενάζυ. Μέσα από την προσωπική ιστορία της κορυφαίας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου, διηγείται παράλληλα και την ίδια την ιστορία του μουσικού αυτού είδους, που δεν γνωρίζει σύνορα αλλά αντίθετα ενώνει πολιτισμούς και ανθρώπους ακόμη και σήμερα. Πολλοί νέοι ασχολούνται φανατικά με τα τραγούδια αυτά και τα διασώζουν στο χρόνο με χαρακτηριστικό σεβασμό προς τους εκφραστές του ρεμπέτικου και βαθειά γνώση.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ

    Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενός (1) ατόμου για την κάλυψη εποχικών αναγκών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που εδρεύει στην Έδεσσα και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β):

Διάθεση μεταχειρισμένων Ενδυμάτων – Υποδημάτων στα Γιαννιτσά

     Η εθελοντική ομάδα γονέων  «Το Όραμα των Αμπελιών» στα πλαίσια της  προληπτικής της δράσης  αναλαμβάνει να συνεργαστεί με Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Κοινωνικές Υπηρεσίες   των Γιαννιτσών με στόχο τη   διάθεση ενδυμάτων και υποδημάτων σε παιδιά – οικογένειες  που τα έχουν ανάγκη. 

Ποδηλατικό ταξίδι για την δικαίωση ειδικού σχολείου


   Σε μερικές ημέρες, θα ξεκινήσω ένα ποδηλατικό ταξίδι από την ακριτική πόλη της Φλώρινας με τελικό προορισμό την Αθήνα.
   Ο λόγος που με ωθεί να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι, είναι η έλλειψη ειδικού σχολείου στη Φλώρινα, για τα 33 παιδιά με ειδικές ανάγκες, ηλικίας από 14 έως 28 χρονών. Τα παιδιά αυτά, φιλοξενούνται σε τρεις μόνο αίθουσες στο κτίριο του ΕΠΑ.Λ, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις αιθουσών, ειδικού εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Καλημέρα και καλή βδομάδα


 Κάθε μέρα μπορεί να μην είναι μια καλή μέρα.
Όμως υπάρχει κάτι καλό σε κάθε μέρα .

Πανελλήνιος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός

   "Mη φωνάζεις τόσο δυνατά, θα σε ακούσει όλη η γειτονιά... Mόλις μαθεύτηκε το νέο μαζεύτηκε όλη η γειτονιά... Γίναμε ρεζίλι στη γειτονιά... Ντρέπομαι τη γειτονιά" είναι μερικές φράσεις που όλοι μας έχουμε ακούσει κυρίως από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.
   Η γειτονιά είναι κάτι περισσότερο από τμήμα ενός οικιστικού συνόλου με ασαφή όρια και περιορισμένο αριθμό σπιτιών, χτισμένων το ένα κοντά στο άλλο. Είναι ο μικρόκοσμος μας, εκεί που χαράζουμε οικείες διαδρομές και συναντάμε οικεία πρόσωπα. Εκεί βρίσκεται το σπίτι μας, η οικογένειά μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι φίλοι μας. Είναι το περιβάλλον στο οποίο γεννιόμαστε, ζούμε, εξελισσόμαστε.

23 Οκτ 2011

Η Πασαρέλαση της 20ης Οκτωβρίου


Στις 20 Οκτωβρίου η πόλη γιόρτασε την 99η επέτειο της Μάχης των Γιαννιτσών. Δεν αναμένεις ένα αιώνα μετά τη συμμετοχή στο συναίσθημα, όμως  απαιτείς το ευπρεπές, αυτό που κάθε φορά παραβιάζεται από το κακέκτυπο της μίνι φούστας, του ψηλού τακουνιού και του άθλιου περπατήματος που το συνοδεύει.  
Είναι θέμα αισθητικής, σεβασμού στους νεκρούς που η ηλικία τους δεν διέφερε πολύ από αυτήν των μαθητών, ιστορικής γνώσης και συνείδησης; Δεν γνωρίζω την απάντηση. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι όλοι μας στεκόμαστε αδύναμοι εμπρός το γεγονός.
Παρεμπιπτόντως, έστω και καθυστερημένα να συγχαρώ το 3ο ΓΕΛ που κατά την ταπεινή μου εκτίμηση παρέλασε καλύτερα από κάθε σχολείο.

Περιπατητές στην περιοχή Ταλαμπά Γιαννιτσών


Τι σχέση μπορεί να έχει μία επαρχιακή ντίσκο με το Ψυχρό Πόλεμο ή ένας χορός breakdance με το κάψιμο μιας σημαίας;
Οι νατοϊκές βάσεις στην περιοχή Ταλαμπά των Γιαννιτσών προσδιόρισαν τη ζωή της τοπικής κοινωνίας για χρόνια. Αποτέλεσαν τη θέση κατάληξης της πορείας ειρήνης, γέννησαν διαμάχες,  έρωτες, φιλίες, κουμπαριά. Οι στρατιώτες τους ήταν το κινούμενο suspense μιας πόλης που δυστοκούσε σε νέα και αλλαγές.
Κάθε απόγευμα από τα μεγάφωνα της βάσης ακούγονταν μουσικές και τραγούδια. Η φωνή της Donna Summer παρασυρόταν από τους αγέρηδες και το “She works hard for the money” έφτανε στο Εσέκ Ντερέ. Συχνά αφίκοντο ελικόπτερα. Επηρεασμένη από τις ψυχροπολεμικές ταινίες της εποχής πίστευα ότι εκεί λειτουργούσε ένα υπερσύγχρονο, υπόγειο ελικοδρόμιο με καταπακτή  που ανοιγόκλεινε αυτόματα. Ένα υπόγειο πάρκιγκ ελικοπτέρων, ετοιμοπόλεμων σε κάθε ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης.
Πρόσφατα σερφάροντας αδιάφορα στο Internet βρέθηκα στη σελίδα ενός παλαίμαχου στρατιώτη που φιλοξενούσε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή του στρατοπέδου των Γιαννιτσών.  Η αίθουσα του μπιλιάρδου, η γιορτή των Χριστουγέννων, οι παρέες των καπνιζόντων στρατιωτών καθαίρεσαν την παιδική, ψυχροπολεμική μου φαντασίωση.  

22 Οκτ 2011

Τελευταίο αντίο στον Δ. Κοτζαρίδη

  Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν σήμερα το μεσημέρι φίλοι, γνωστοί και σύντροφοι τον 53χρονο οικοδόμο, Δημήτρη Κοτζαρίδη, που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.
   H κηδεία του άτυχου διαδηλωτή τελέστηκε στις 12:30 στο νεκροταφείο Βύρωνα, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας.

Διαρρήξεις σε σπίτια και κλοπές οχημάτων στην Ημαθία και στην Πέλλα

   Συνελήφθη ένας 37χρονος για διαρρήξεις σε σπίτια και κλοπές οχημάτων στην Ημαθία και στην Πέλλα.Εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις διαρρήξεων σε σπίτια όπου οι δράστες έκλεβαν τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών και ακολούθως διέπρατταν και άλλες κλοπές.Αναζητούνται άλλοι δύο συνεργοί του.

Τιμούν τον Λάμπη Γερεμτζέ στην Έδεσσα



  Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και ο Δήμος Έδεσσας πρόκειται να τιμήσουν τον κ. Λάμπη Γερεμτζέ, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Έδεσσα. Συγκεκριμένα, η τελετή πραγματοποιείται την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 12.00π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου. 

Ανθρωποκτονία 58χρονου στο Νεόκαστρο Ημαθίας

   Χθες 21:40 ώρα της 21-10-2011,  στην περιοχή του Νεοκάστρου Ημαθίας, βρέθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας, πτώμα 58χρονου ημεδαπού, το οποίο έφερε τραύμα από κυνηγετικό όπλο στη δεξιά θωρακική χώρα.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ 2011 ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

  Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν.Πέλλας σας καλεί να παραστείτε στην ανοιχτή εκδήλωση απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Ποίησης 2011 για μαθητές Γυμνασίου. 
  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.00  στην Αίθουσα του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Γιαννιτσών (Πνευματικό Κέντρο).

21 Οκτ 2011

Έκθεση του CERN στο ΝΟΗΣΙΣ


   Το ΝΟΗΣΙΣ φιλοξενεί την έκθεση του CERN με τίτλο «Accelerating Science – Επιταχυνόμενη Επιστήμη: Αναζητώντας τα μυστήρια του Σύμπαντος».

Φιλανθρωπική δράση με καπάκια στα Γιαννιτσά


  Συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια από μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών για να τα ανταλλάξουν με αναπηρικά αμαξίδια και ορθοπεδικά είδη.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΥΛΛΥΠΑΤΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Η Διοίκηση του Εργατικού κέντρου Γιαννιτσών δηλώνει την οργή της  για το θάνατο του 53χρονου συναδέλφου οικοδόμου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναγωνιστές του.
    Καμία δράση των "γνωστών - αγνώστων" δεν μπορεί να βάλει τέλος στους αγώνες που έχουν ως στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.
Καταδικάζουμε κάθε είδος βίας, απ' όπου κι αν προέρχεται,.
Καλούμε τον κόσμο που τις προηγούμενες μέρες  έστειλε βροντερό μήνυμα να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα.  
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΗΚΗΣΗ



ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ


    Ως "μια βουτιά στα βαθιά της ανθρώπινης ύπαρξης" χαρακτήρισε το μυθιστόρημά της "Τα σακιά",  η διακεκριμένη συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση γι' αυτήν σε γνωστό βιβλιοπωλείο "Πολύεδρο" στην Πάτρα , την Πέμπτη το βράδυ.
Με το πολυνομοσχέδιο να ψηφίζεται στη Βουλή και το λαό να βοά διαδηλώνοντας κατά χιλιάδες στους δρόμους και, επιπλέον, μ' ένα νεκρό διαδηλωτή να... στοιχειώνει την ημέρα, δεν ήταν δυνατόν να λείψει από τη σύντομη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κυρίας Καρυστιάνη στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα της χώρας. Άλλωστε, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι η γραφή της κάθε άλλο παρά αποστειρωμένη και ξεκομμένη από τα ερεθίσματα της επικαιρότητας είναι.
Όπως σημείωσε δε εύστοχα και η ίδια, από τότε που αποφάσισε να δώσει το συγκεκριμένο τίτλο ("Τα σακιά") στο μυθιστόρημά της μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει πολλά και βαριά... σακιά στην πλάτη του.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ


     Nέα Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Εισαγγελική παρέμβαση για το θάνατο 53χρονου διαδηλωτή

   Ένας 53χρονος οικοδόμος από το Βύρωνα,  εξέπνευσε χτές λίγο πριν από τις 6.00 το απόγευμα στον Ευαγγελισμό.Ο 53χρονος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τον συνωστισμό που επικράτησε στα βίαια επεισόδια που είχαν προηγηθεί ,στην διαδήλωση κατα της ψήφισης των νέων μέτρων

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

    Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο και επί των άρθρων με 154 "ναι" και 144 "όχι", πλην του άρθρου 37 το οποίο καταψήφισε η Λούκα Κατσέλη, κίνηση που την οδήγησε εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19-10-2011 ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

  Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η απεργιακή συγκέντρωση στα Γιαννιτσά την Τετάρτη.Το δυναμικό παρόν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών έδωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών,η Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας,ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών,ο Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών,η Ένωση Συνταξιούχων Ίκα Γιαννιτσών και Περιφέρειας,οι εργαζόμενοι στην  Δ.Η.Κ.Ε.Π.Α.Π , ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών,η Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στα μέτρα,ο Σύλλογος Βενζινοπολών Γιαννιτσών,ο Σύλλογος Αγροτών Γιαννιτσών,η Ένωση Φοροτεχνικών Πέλλας.  Ο κόσμος βγήκε να εκφράσει την αγανάκτηση του ,να  αντιδράσει αγωνιστικά ενάντια στην βροχή των μέτρων. Μέτρα τα οποία έχουν ως παραλήπτες την εργατική τάξη,τα λαϊκά και τα μικροαστικά στρώματα,τους συνταξιούχους.

19 Οκτ 2011

Α Π Ε Ρ Γ Ι Α


 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ  ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
στις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία ΓΚΟΝΟΥ ΓΙΩΤΑ

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ