21 Οκτ 2011

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ


    Ως "μια βουτιά στα βαθιά της ανθρώπινης ύπαρξης" χαρακτήρισε το μυθιστόρημά της "Τα σακιά",  η διακεκριμένη συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση γι' αυτήν σε γνωστό βιβλιοπωλείο "Πολύεδρο" στην Πάτρα , την Πέμπτη το βράδυ.
Με το πολυνομοσχέδιο να ψηφίζεται στη Βουλή και το λαό να βοά διαδηλώνοντας κατά χιλιάδες στους δρόμους και, επιπλέον, μ' ένα νεκρό διαδηλωτή να... στοιχειώνει την ημέρα, δεν ήταν δυνατόν να λείψει από τη σύντομη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κυρίας Καρυστιάνη στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα της χώρας. Άλλωστε, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι η γραφή της κάθε άλλο παρά αποστειρωμένη και ξεκομμένη από τα ερεθίσματα της επικαιρότητας είναι.
Όπως σημείωσε δε εύστοχα και η ίδια, από τότε που αποφάσισε να δώσει το συγκεκριμένο τίτλο ("Τα σακιά") στο μυθιστόρημά της μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει πολλά και βαριά... σακιά στην πλάτη του.

   Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Καρυστιάνη τόνισε ακόμη ότι "δεν είναι το στοίχημα η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση της σαπίλας", μίλησε για την ανάγκη "ν' αποζητήσουμε την ποίηση της αλληλεγγύης" και απέκρουσε την ευρέως διαδεδομένη άποψη που θέλει τη διανόηση να έχει... λουφάξει. Παρατήρησε δε ότι "αν θέλουμε ν' ανασυγκροτηθούμε σε πιο γερή βάση, η ποίηση, η Τέχνη, έχει κάτι να προσφέρει".
    Αναφερόμενη, τέλος, στο σενάριο της πολυβραβευμένης ταινίας του συζύγου της, Παντελή Βούλγαρη, "Νύφες", το οποίο έγραψε η ίδια, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, διευκρίνισε ότι το φευγιό των Ελλήνων προς άλλες χώρες ή και ηπείρους, για λόγους οικογενειακής ή επαγγελματικής αποκατάστασης, υπήρχε τότε ως μνήμη σε κάθε ελληνική οικογένεια και επ' ουδενί διαφαινόταν αυτό που θα επακολουθούσε, τόσο λίγα χρόνια μετά, δηλαδή η εκ νέου μαζική μετανάστευση Ελλήνων και δη επιστημόνων, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ολυμπιάδα που διοργάνωσε -με τόση εθνική υπερηφάνεια και τόσες... τυμπανοκρουσίες- η χώρα μας το 2004 ως "καταστροφική εκτροπή".
www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: