13 Οκτ 2011

Το βραβείο του «Πολίτη του κόσμου» στο Μίκη Θεοδωράκη

    Στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στην Ελληνίδα αντιδήμαρχο και αναπληρώτρια κυβερνήτη του δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, για τη συμβολή τους στην ιδέα και στο όραμα ενός ανοικτού κόσμου και μιας ανοικτής κοινωνίας, απονέμεται το φετινό Βραβείο «Πολίτης του κόσμου», της ομώνυμης αυστριακής οργάνωσης.

    Στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης στις αίθουσες του δημαρχείου της αυστριακής πόλης Τραισκίρχεν, νότια της Βιέννης, που θεωρείται συνώνυμο του ασύλου εξαιτίας του εκεί ιστορικού κέντρου υποδοχής προσφύγων, τα Βραβεία επιδόθηκαν στη Μαρία Βασιλάκου και σε εκπρόσωπο του απουσιάζοντα για λόγους υγείας Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία πολλών εκπροσώπων της δημόσιας ζωής της Αυστρίας.
   Στους χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση, μέλη της αυστριακής Βουλής και ο δήμαρχος Τραισκίρχεν, Φριτς Κνότσερ - ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο της πόλης του, που τις προηγούμενες δεκαετίες προσέφερε άσυλο σε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους - αναφέρθηκαν στη σημασία της οργάνωσης «Πολίτης του κόσμου», ενώ στους σκοπούς και στους στόχους της αναφέρθηκε στη συνέχεια ο ιδρυτής και πρόεδρός της, Μεμέτ Ζεκί Μετίν.
   Μιλώντας για τον τιμώμενο Μίκη Θεοδωράκη, ο κουρδικής καταγωγής πρόεδρος Μεμέτ Ζεκί Μετίν, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως το όνομα του κορυφαίου Έλληνα έφθασε στα πέρατα του πλανήτη, γιατί αυτό, όσο κανενός άλλου, ταυτίστηκε με τον αιώνιο, χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις, αγώνα του ανθρώπου για την κατάκτηση της ειρήνης και της ελευθερίας, μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό, της μουσικής και της πολιτικής.
    Με μια ιδιαίτερα ένθερμη ομιλία του, ο υποδιευθυντής της φημισμένης Διπλωματικής Ακαδημίας Βιέννης, Μισέλ Κουλέν, παρουσίασε την τιμώμενη Μαρία Βασιλάκου, η οποία όπως τόνισε, αποτελεί συνώνυμο της «υπερπολιτισμικότητας», ενός όρου που υπερβαίνει εκείνους του πολυπολιτισμικού και του διαπολιτισμικού, για ένα κοινό μέλλον όλων των ανθρώπων σε ειρήνη, χωρίς φραγμούς σε σκέψη και πράξη.
  Στην ευχαριστήρια ομιλία της η Ελληνίδα αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, αναφέρθηκε στην ιδέα του «κοσμοπολίτη», του ανθρώπου που, όπως είπε, δεν μένει προσκολλημένος στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε αλλά συνειδητοποιεί ότι πατρίδα του είναι εκεί που ζει, που δημιουργεί, που αγαπάει, εκεί που έχει ανθρώπους που τον υποστηρίζουν αλλά και εκεί που έχει υποχρέωση να προσφέρει ό, τι μπορεί.
   Κατ΄ επέκταση, πατρίδα είναι όλος ο κόσμος, τόνισε η κ. Βασιλάκου, παραπέμποντας στους λόγους του Περικλή «ανδρών επιφανών γαρ, πάσα γη τάφος», ενώ μεταφέροντας τους στη σημερινή πραγματικότητα σημείωσε πως για κάθε άνθρωπο με «ανοικτό μυαλό», ολόκληρη η γη είναι πατρίδα.
Πρόσθεσε δε, ότι η έννοια της πόλης για τον Περικλή, σε άλλο σημείο του λόγου του, είναι πολύ σημαντική γιατί κλείνει όλον τον κόσμο μέσα της, η πόλη είναι μεγάλη, δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να φτιάξει κάτι περισσότερο από τον εαυτό του, να μεγαλώσει μέσα του, για το λόγο αυτό και η ίδια σε όλη την πολιτική της σταδιοδρομία, δουλεύει ακριβώς για αυτή την έννοια, της «μεγάλης, ανοικτής πόλης».
   Παραλαμβάνοντας το Βραβείο, για λογαριασμό του Μ. Θεοδωράκη, ως εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στη Βιέννη, Χριστίνα Χρυσανθακοπούλου, μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Μίκη Θεοδωράκη, τονίζοντας τη σημασία του οράματος της ειρηνικής συμβίωσης που έχει, μεταξύ άλλων, στους σκοπούς και στόχους της η οργάνωση «Πολίτης του κόσμου».
   Η εκδήλωση στο δημαρχείο Τραισκίρχεν - που λόγω των δύο φετινών τιμώμενων είχε έντονο ελληνικό χρώμα - πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο «πολυπολιτισμικό» καλλιτεχνικό πρόγραμμα με καλλιτέχνες από την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κροατία.
πηγή www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: