8 Οκτ 2011

Απόψε στη Μονή Λαζαριστών, με είσοδο ελεύθερη

 
   Η   θεατρική  παράσταση  «Ελληνική Νομαρχία», σε  σκηνοθεσία  Γιάννη  Ρήγα, από τον θίασο του Κρατικού  Θεάτρου  Βορείου Ελλάδος  παρουσιάζεται  και  σήμερα στις 9 το βράδυ στη Μονή Λαζαριστών με είσοδο ελεύθερη.
  Η Ελληνική Νομαρχία είναι ένα εμβληματικό κείμενο αγνώστου συγγραφέα που εκδόθηκε το 1806  και  πραγματεύεται  τη χρηστή διοίκηση του Κράτους.  Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο και αναπάντεχα  επίκαιρο  κείμενο, το οποίο παρουσιάστηκε από το Κ.Θ.Β.Ε. για πρώτη φορά στο θέατρο, σε μια παράσταση-σχόλιο για το «ελληνικό δαιμόνιο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, τον Μάιο του 2011,στο Γκαράζ της Μονής Λαζαριστών.
   Ο Ανώνυμος Έλλην επιχειρεί να αφυπνίσει το πνεύμα του υπόδουλου ελληνισμού και να το μπολιάσει με τον αέρα της επανάστασης για την ίδρυση ενός κράτους δικαίου επηρεασμένου από τις αρχές του Διαφωτισμού.  
  Με αναφορές  στο  ιστορικό παρελθόν εντοπίζει τις αιτίες της πνευματικής καθυστέρησης του σκλαβωμένου τόπου, ενώ με συμβουλές  και παραινέσεις για το παρόν και το μέλλον επιχειρεί να  οπλίσει  το πνεύμα του υπόδουλου ελληνισμού με κουράγιο, αυτοπεποίθηση, γνώση και να χαράξει τις γενικές γραμμές της πάλης για την απελευθέρωση της Ελλάδας. 
  Πατρίδα, ελληνισμός, ελευθερία,γνώση, μνήμη, ισότητα, στοχασμός,κουράγιο, επανάσταση: Ο Ανώνυμος Έλλην καλεί τον κάθε Έλληνα σε μια διαδικασία καταβύθισης στην ιστορική μνήμη, σε μια διαδικασία επαφής με το δαιμονικό συλλογικό ασυνείδητο της φυλής του.
  Η ψυχή του άγνωστου συγγραφέα είναι γεμάτη ελληνισμό, ανθρωπιά και αγωνιστικό πνεύμα.
  Η ταυτότητα του συγγραφέα δεν έχει τόση σημασία. Γιατί έτσι συμβολίζει καλύτερα τον ανώνυμο Έλληνα, τον κάθε Έλληνα, που πονάει για την πατρίδα του, ονειρεύεται το μέλλον και δεν διστάζει να διακινδυνεύσει,αιωρούμενος, ακόμα και την ίδια του την ύπαρξη.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος: ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τοποθεσία: Μονή Λαζαριστών



Δεν υπάρχουν σχόλια: