10 Οκτ 2011

Νομπέλ Ειρήνης 2011 σε τρεις ακτιβίστριες

 
  Η Λιβεριανή Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Αφρική, η συμπατριώτισσά της Λέιμα Γκμπόουι, που έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες εθνικής συμφιλίωσης, και η Ταουακούλ Καρμάν, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια από την Υεμένη, μοιράζονται το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011 «για τον μη βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών». 

   Η Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και ειρήνη στον κόσμο αν δεν έχουν οι γυναίκες τις ίδιες δυνατότητες επηρεασμού των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, όπως οι άνδρες». «Είναι η αναγνώριση πολλών χρόνων αγώνα για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στην Αφρική», δήλωσε μετά τη βράβευσή της η 72χρονη Τζόνσον Σίρλιφ. «Το Νομπέλ αυτό είναι για τις γυναίκες της Αφρικής», είπε η δεύτερη Λιβεριανή νομπελίστρια, Λέιμα Γκμπόουι. «Η Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες διαφορετικών θρησκειών και εθνοτήτων για να τερματισθεί ο μακροχρόνιος πόλεμος στη Λιβερία», ανέφερε η Επιτροπή Νομπέλ.
  Παράλληλα, μέσω της επιλογής της Υεμενίτισσας Καρμάν, η επιτροπή έγνεψε επιδοκιμαστικά προς την Αραβική Ανοιξη. Οταν η Καρμάν πληροφορήθηκε ότι τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ, βρισκόταν εκεί όπου έχει περάσει τους τελευταίους οκτώ μήνες, στα αντίσκηνα των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει την πλατεία Αλλαγής της Σανάα και δεν φεύγουν, παρά τις φονικές επιθέσεις που από καιρού εις καιρόν δέχονται. «Αφιερώνω αυτό το βραβείο στον λαό της Υεμένης και στη νεολαία της Αραβικής Ανοιξης, καθώς και στον αραβικό κόσμο και σε όλους τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία», είπε, προτρέποντας τον κόσμο «να μην ανησυχεί για την Υεμένη». «Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε τα όπλα, αλλά επιμένουμε χωρίς βία και θα νικήσουμε».
   Ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νομπέλ, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, είχε υποσχεθεί ότι η φετινή βράβευση «θα τύχει πολύ καλής υποδοχής», αλλά υπολόγιζε χωρίς τους πολιτικούς αντιπάλους της Τζόνσον Σίρλιφ. Η 72χρονη πρόεδρος είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις εκλογές της Δευτέρας και οι πολιτικοί της αντίπαλοι χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη βράβευσή της τις παραμονές των εκλογών. «Η Μαντάμ Σίρλιφ δεν αξίζει Νομπέλ Ειρήνης γιατί διέπραξε βία στη χώρα αυτή», ισχυρίστηκε ο αντίπαλός της για την προεδρία, Γουίνστον Τάμπμαν, αναφερόμενος στην υποστήριξη που είχε προσφέρει κάποτε η Σίρλιφ στον επικεφαλής των ανταρτών, Τσαρλς Τέιλορ.
   Η Σίρλιφ, που μεγάλωσε στη Μονρόβια αλλά σπούδασε στο Χάρβαρντ, ήταν μία από τους 4 υπουργούς που γλίτωσαν τη ζωή τους μετά το πραξικόπημα του 1980. Εζησε πολλά χρόνια στην εξορία, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα και στον ΟΗΕ ενώ το 2006 έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος στην αφρικανική ήπειρο. Η Σίρλιφ «βοήθησε να εμπεδωθεί η ειρήνη, να αναπτυχθεί η χώρα οικονομικά και κοινωνικά και να ενισχυθεί η θέση των γυναικών», ανέφερε η Επιτροπή Νομπέλ.
πηγή www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: