31 Οκτ 2011

Στα δικαστήρια για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ

 Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ, στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011).

   Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός ζητώντας να ακυρωθεί ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος της ΔΕΗ ως αντισυνταγματικός και παράνομος, αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).  Στον επίμαχο αυτό λογαριασμό περιλαμβάνονται επιπρόσθετα 832 ευρώ.
  Ο ίδιος τονίζει ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον ΦΑΠ, με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας.
   Αίτηση ακύρωσης κατά του Ν. 4021/2011 αλλά και της σχετικής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιβολή του νέου ειδικού τέλους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο δικηγόρος Σπύρος Φραντζής, δύο ιδιοκτήτες ακινήτων (σε Πειραιά και Κυψέλη) και μία ιδιοκτήτρια οκτώ διαμερισμάτων στην περιοχή της Αττικής.
   Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μάλιστα κατέθεσε και αίτημα προκειμένου η προσφυγή του να εκδικαστεί με διαδικασίες «εξπρές», σύμφωνα με το Ν. 3900/2010 (πρότυπη δίκη) από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
   Προσφυγή κατά του νέου τέλους έχει καταθέσει επίσης και το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».
Όλες αυτές οι αιτήσεις, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και ο νόμος που προβλέπει την είσπραξη του νέου ειδικού τέλος, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  Παράλληλα, προσφυγή κατά του νέου τέλους έχει καταθέσει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 48 τετραγωνικών μέτρων, με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 4.332 ευρώ), ο οποίος καλείται να πληρώσει επιπρόσθετα μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το ποσό των 350 ευρώ.
Ο ίδιος έχει μάλιστα καταθέσει και αίτημα πενίας στο ΣτΕ προκειμένου να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.
   Ο εν λόγω ιδιοκτήτης τονίζει στην προσφυγή του -την οποία συνέταξε ο ίδιος- ότι η διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, είναι απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=89069

Δεν υπάρχουν σχόλια: