16 Οκτ 2011

Γιόγκα και υγεία

   Αν θα θέλατε να ξεκινήσετε να κάνετε γιόγκα, σας προσφέρουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Αρκετά σημαντικοί, μάλιστα, για να ξεκινήσετε αμέσως. 
  Αν, από την άλλη, ασκείστε στη γιόγκα για καιρό, το πιθανότερο είναι να έχετε παρατηρήσει με πόσους τρόπους μπορεί η γιόγκα να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας. Ίσως απλά νιώθετε καλύτερα, ή κοιμάστε πιο εύκολα ή δεν κρυολογείτε τόσο συχνά όσο παλιότερα.
   Πλέον, δεν είστε οι μόνοι που παρατηρείτε αυτές τις αλλαγές. Η δυτική ιατρική έχει αρχίσει να μας εφοδιάζει με περισσότερα στοιχεία για το πώς η γιόγκα επενεργεί στην ανακούφιση από τους πόνους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη βελτίωση της υγείας.  Το πρώτο όφελος που θα παρατηρήσετε - και πολύ σύντομα μάλιστα - είναι η βελτίωση της ευλυγισίας σας. Ακόμα κι αν στο πρώτο μάθημα δεν μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, μην απογοητεύεστε. Πολύ σύντομα θα αρχίσετε να «λύνεστε» και στάσεις που στο παρελθόν σας φαίνονταν αδύνατες θα γίνουν δυνατές. Η βελτίωση της ευλυγισίας σας θα ανακουφίσει και κάποιους συγκεκριμένους πόνους. Για παράδειγμα, τα δύσκαμπτα ισχία, συνήθως, επηρεάζουν τις αρθρώσεις των γονάτων, βγάζοντάς τα από την ευθυγράμμιση τους με τους μηρούς και τις κνήμες. Οι δύσκαμπτοι δικέφαλοι, που βρίσκονται στο πίσω μέρος των μηρών, μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στη μέση, καθώς μειώνουν την φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.
  Οι δυνατοί μύες, εκτός από το να δείχνουν ωραίοι, μας προστατεύουν από αρθρίτιδες και πόνους στη πλάτη και στη μέση. Επίσης, βοηθούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία  να αποφύγουν τα πεσίματα. Η γιόγκα αναπτύσσει ευλυγισία μαζί με δύναμη.
  Μέσα από την πρακτική της γιόγκα κινείτε τις αρθρώσεις σας σε όλο το εύρος της κίνησής τους. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη εκφυλιστικής αρθρίτιδας και να ανακουφίσει δυσκαμψίες. Οι χόνδροι στις αρθρώσεις είναι σαν τα σφουγγάρια: μπορούν να δεχτούν θρεπτικά στοιχεία μόνο εφόσον τα προηγούμενα υγρά έχουν στραγγίσει. Χωρίς κατάλληλη παροχή, οι παραμελημένοι χόνδροι θα φθαρούν.
  Είναι γνωστό ότι η χρήση βάρους στην άσκηση δυναμώνει τα κόκκαλα και «πολεμά» την οστεοπόρωση. Στη γιόγκα πολλές άσανας προϋποθέτουν να σηκώσετε το βάρος σας. Επίσης, η ικανότητα της γιόγκα να μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλη, είναι πιθανό να βοηθάει στη διατήρηση του ασβεστίου στα κόκκαλα.
  Όταν τεντώνετε και συσπάτε μύες, μετακινείτε τα εσωτερικά σας όργανα και εναλλάσσετε στάσεις της γιόγκα, αυξάνετε την κίνηση της λέμφου (παχύρευστο υγρό πλούσιο σε κύτταρα του ανοσοποιητικού). Αυτό σημαίνει ότι το λεμφικό σύστημα μπορεί να εκτελέσει καλύτερα τις εργασίες του που είναι να καταστείλει την ανάπτυξη των λοιμώξεων, να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα και να αποβάλλει τα άχρηστα του οργανισμού.
   Η γιόγκα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Συνήθως, τα επινεφρίδια εκκρίνουν κορτιζόλη ως αντίδραση σε μια άμεση κρίση, κάτι που προσωρινά ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν όμως τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα κι όταν περάσει η κρίση, τότε εκθέτουν το ανοσοποιητικό, αδυνατίζουν τη μνήμη και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης έχουν κατηγορηθεί για την κατάθλιψη, για την οστεοπόρωση, για την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πειράματα σε ποντικούς έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης τους οδηγούν σε αναζήτηση τροφής (συχνά και εμείς αναζητάμε την τροφή όταν νιώθουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι ή σε υπερδιέγερση). Το σώμα αποθηκεύει τις έξτρα θερμίδες σαν λίπος στην κοιλιά, ενισχύοντας το βάρος και  τις πιθανότητες για διαβήτη και καρδιακά προβλήματα.
   Για τις μέρες που νιώθετε λυπημένοι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικές πίσω κάμψεις και μερικές ανάποδες στηρίξεις. Μια έρευνα έδειξε ότι η σταθερή πρακτική της γιόγκα βελτίωσε τα επίπεδα της κατάθλιψης και οδήγησε σε σημαντική αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, η οποία συνδέεται με συναισθήματα χαράς αλλά και με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  Μια βασική ιδιότητα της γιόγκα είναι η επίγνωση της στιγμής.Με άλλα λόγια, κατευνάζει τη νοητική αναταραχή, τα συναισθήματα απόρριψης, θυμού, φόβου και επιθυμίας που προκαλούν στρες. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι η ηρεμία του νου μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία και υγεία.
πηγή www.yogaonline.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: