22 Νοε 2011

Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Ρώμη


   Εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιήθηκε χτές Δευτέρα, στην Ρώμη, με πρωτοβουλία της έδρας νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου «Σαπιέντσα» και της ελληνικής πρεσβείας στην ιταλική πρωτεύουσα, σε συνεργασία με την εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
  Στην ημερίδα, που οργανώθηκε στους χώρους του πανεπιστημίου της «αιώνιας πόλης», έδωσαν το «παρών» γνωστοί μεταφραστές και νεοελληνιστές, που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος του έργου και της μελέτης τους, την ποίηση του Έλληνα νομπελίστα.
  Ο Μάριο Βίττι, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον ποιητή, το 1951, στο Παρίσι. «Ήμουν φίλος και μεταφραστής του, ή, ίσως, μεταφραστής του, ακριβώς επειδή ήμασταν φίλοι», τόνισε ο γνωστός νεοελληνιστής.
Σύμφωνα με τον Βίττι, η πιο πιστή συμβουλή του Οδυσσέα Ελύτη ήταν «μάθε να μεταφράζεις ελεύθερα», ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο πρώτος που ασχολήθηκε με την μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη, στην Ιταλία, ήταν ο Φιλίππο Μαρία Ποντάνι.
  Ο καθηγητής Βιντσέντσο Ρότολο, του ινστιτούτου Μπρούνο Λαβανίνι, αναφερόμενος στην νεοελληνική ποίηση και τον πλούτο της, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «οι αγορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαθιστούν βασικές αξίες που μας έχουν μεταδοθεί ως πολύτιμη παρακαταθήκη».
  «Οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί, ο πλούτος του Ελύτη, μας δείχνουν πόσο εντυπωσιακά εύπλαστη και δημιουργική είναι η ελληνική γλώσσα», συμπλήρωσε ο Ρότολο.
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδος στην Ρώμη, Μιχάλη Καμπάνη, ο Οδυσσέας Ελύτης και οι Έλληνες ποιητές «είναι από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό».
  Τα κύρια μέσα για να φτάσει, κανείς σε θετικό αποτέλεσμα «είναι τέχνη τύχη, τόλμη, αλλά και ταπεινότητα», συμπλήρωσε η Μινούτσι, η οποία ανακοίνωσε, επίσης, ότι πρόκειται να αναλάβει την προσπάθεια μετάφρασης και έκδοσης του συνόλου του έργου του Ελύτη στην ιταλική γλώσσα.
  Παράλληλα με την «κατάθεση ψυχής» των Ιταλών μεταφραστών και νεοελληνιστών, τη σημερινή ημερίδα πλαισίωσε και φωτογραφική έκθεση με θέμα την ζωή και το έργο του «ποιητή του φωτός», παραγωγής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με την υποστήριξη του πανεπιστημίου της Τεργέστης.
Λόγω του ουσιαστικού ενδιαφέροντος του ιταλικού κοινού, τόσο για τις επιστημονικές παρεμβάσεις όσο και για την έκθεση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, αποφασίσθηκε η παραμονή της όλης εγκατάστασης, στους χώρους του πανεπιστημίου «Σαπιέντσα» και τις επόμενες ημέρες.
  Η «Ημερίδα Ελύτη» ολοκληρώθηκε, τέλος, με τη βραδιά μουσικής και ποίησης με τίτλο «M' ένα τριφύλλι φως», στην αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου της «αιώνιας πόλης», «Καπιτόλιο».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: