24 Νοε 2011

25.000 μακροχρόνια άνεργοι σε έργα αυτεπιστασίας

   Eπιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης κυρίως σε άνεργους εργάτες και οικοδόμους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ με έργα αυτεπιστασίας στους δήμους, στοχεύοντας να καλύψει σε βάθος τριετίας μέχρι και 100.000 θέσεις εργασίας.

   Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2012 και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινοτικά κονδύλια, εξασφαλίζοντας αρχικά για το πρώτο έτος, 25.000 θέσεις εργασίας ορισμένου έργου (μέχρι 135 ημερομίσθια ετησίως).
Εργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: συντήρηση και επισκευή δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα (δημιουργία μικρών και ευέλικτων φραγμάτων που συγκρατούν το νερό και εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες), πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών (αποψίλωση, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών εκεί που δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγέννηση, αναδασώσεις), συντήρηση επισκευή κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα), συντήρηση επισκευή κοινόχρηστων χώρων (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια).
   Η απασχόληση στο πρόγραμμα θα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο αυτεπιστασίας των δήμων, θα αφορά σε συμβάσεις ορισμένου έργου και σε καμία περίπτωση απασχολούμενος στο πρόγραμμα δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 135 ημερομίσθια ετησίως. H αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι 625 ευρώ μηνιαίως και θα καταβάλλεται από ευρωπαϊκά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε 320 ευρώ θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας, 2012-2014.
   Χρηματοδότηση
   Ως πηγές χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τον φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ που το 2010 ξεπέρασαν τα 128 εκ. ευρώ. Τα έσοδα θα δεσμευτούν για μία εικοσιπενταετία, με τη σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ και θα αποτελέσουν την εγγύηση για δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

   Το δάνειο αυτό θα είναι διάρκειας 25 ετών και θα καλύψει τη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα.
Το μισθολογικό κόστος θα καλυφθεί από πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ. Τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι το σύνολο των δήμων της χώρας.
Το πρόγραμμα θα διαχειρίζεται κεντρικά από επιτροπή παρακολούθησης που θα συμμετέχουν το υπουργείο Εσωτερικών, ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ. Θα δημιουργηθεί web εφαρμογή που σε πραγματικούς χρόνους θα παρακολουθείται το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του κάθε έργου.
Το 50% της χρηματοδότησης που θα εξασφαλιστεί από τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αξιοποιηθεί για την ενοικίαση των απαραίτητων μηχανημάτων και την προμήθεια των υλικών για την ολοκλήρωση των έργων.
    Το υπόλοιπο 50% θα αφορά την χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, ενώ το έργο θα επιβλέπουν οι υπηρεσίες των δήμων. Ο θεσμός της αυτεπιστασίας στους δήμους προβλέπει την υλοποίηση μικρών έργων από εργαζόμενους οι οποίοι θα απασχοληθούν μόνο μέχρι 135 ημέρες τον χρόνο για συγκεκριμένο έργο.
   Παρόν και το ΑΣΕΠ
   Μέσω ΑΣΕΠ και βάσει των διατάξεων του νόμου 3812/09 περί προσλήψεων θα γίνει η επιλογή του προσωπικού που θα απασχοληθεί στα προγράμματα τοπικής απασχόλησης των ΟΤΑ. Στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα προβλέπεται ότι η επιλογή θα γίνεται από τους καταλόγους ανέργων του ΟΑΕΔ και θα καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων που θα γίνεται από το ΑΣΕΠ.
   Πώς θα γίνει η επιλογή προσωπικού
  Οι ενδιαφερόμενοι προς απασχόληση εργάτες και οικοδόμοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το ΑΣΕΠ να δημιουργήσει μία κεντρική "δεξαμενή" υποψηφίων, από τους εγγεγραμμένους στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ. Μετά την κατάθεση της σχετικής μελέτης για την εκτέλεση του έργου από τον δήμο, όπου θα προσδιορίζονται οι θέσεις στις οποίες θα πρέπει να απασχοληθούν εργάτες καθώς και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρώσουν την εργασία τους, ο ΟΑΕΔ με κριτήρια που θα έχει προσδιορίσει το ΑΣΕΠ, θα επιλέξει από την κεντρική λίστα υποψηφίων αυτούς που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα. Τα κριτήρια θα καθοριστούν σε νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών.
   Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους έχουν την εξειδίκευση της ειδικότητας που ζητείται, είναι μακροχρόνια άνεργοι -οικοδόμοι και εργάτες- και βρίσκονται μέχρι και 5 χρόνια πριν τη σύνταξη.        Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζει και η εντοπιότητα των υποψηφίων, δηλαδή θα προκρίνονται οι άνεργοι που μένουν στο δήμο ο οποίος θα υλοποιήσει έργα με αυτεπιστασία. Σε περίπτωση που στις λίστες των ανέργων υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για την ίδια θέση από τον ίδιο δήμο, τότε θα επιλέγεται ο υποψήφιος που βρίσκεται πλησίον της σύνταξης ή βρίσκεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ανεργία. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση η επιλογή δεν θα γίνεται στα τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ αλλά από τις κεντρικές υπηρεσίες και θα εμπλακεί το ΑΣΕΠ στη διαμόρφωση κριτηρίων επιλογής με στόχο η διαδικασία να είναι διαφανής και δίκαιη.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: