22 Νοε 2011

"Ευριπίδεια 2011"

 
  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υλοποιεί τα «Ευριπίδεια 2011» με θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 Πρόκειται για υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις όπως αρχαίο, κλασσικό, σύγχρονο θέατρο, θέατρο σκιών, πολυθέαμα για παιδιά. Τέτοιες πρωτοβουλίες προωθούν την θεατρική παιδεία και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες, παράλληλα, με την αποκέντρωση των εφαρμογών του πολιτισμού. 
  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι δράσεις είναι ενταγμένες στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποιούνται οι επόμενες θεατρικές παραστάσεις:
·       Πέμπτη 24/11, ώρα 20:00, «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, θέατρο «Αιχμή», αίθουσα Διοικητηρίου Π.Ε. Πέλλας,
·       Παρασκευή 9/12, ώρα 19:00, Πολυθέαμα για παιδιά, αίθουσα Δημαρχείου Πέλλας
·       Σάββατο 10/12, ώρα 20:00, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, θέατρο Πολίχνης, θέατρο Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών
·       Τετάρτη 28/12, ώρα 19:00, θέατρο σκιών «Τα αινίγματα του γίγαντα», ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης.

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: « Καλώ όλους τους πολίτες της Πέλλας που αγαπούν το θέατρο να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις των Ευριπιδείων 2011 που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, εκτός από λίγες στιγμές ψυχαγωγίας και ψυχολογικής ξεκούρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει η κοινωνία, ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και προσπαθούν να μυήσουν το κοινό στις τεχνικές του θεάτρου και να περάσουν πολλαπλά μηνύματα. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων κάνουμε την αποκέντρωση πράξη και φέρνουμε τον πολιτισμό σπίτι μας. Από την επιτυχία του θεσμού θα εξαρτηθεί το μέλλον και άλλων, παρόμοιων πρωτοβουλιών στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης».

   Παρακάτω παραθέτονται λίγα στοιχεία για τη θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» που θα πραγματοποιηθεί στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, την Πέμπτη στις 20:00 το βράδυ.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η «Ανδρομάχη», μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες, πολιτικές τραγωδίες του Ευριπίδη, η οποία προκάλεσε πλήθος αντικρουόμενων απόψεων από τη μεριά των μελετητών, διδάχτηκε για πρώτη φορά το 420 π.Χ. στην αυλή του Βασιλιά Θαρύπα των Μολοσσών, στην Ήπειρο. Αφορά στη μοίρα της χήρας του Έκτορα Ανδρομάχης, την οποία παίρνει μαζί του στη Φθία ως λάφυρο πολέμου, μετά την πτώση της Τροίας, ο γιός του Αχιλλέα Νεοπτόλεμος και αποκτά μαζί της ένα παιδί. Η νόμιμη σύζυγος του Νεοπτόλεμου Ερμιόνη, κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου, συνωμοτεί με τον πατέρα της για την εξόντωση της Ανδρομάχης και του παιδιού της. Τον φόνο εμποδίζει ο βασιλιάς Πηλέας, παππούς του Νεοπτόλεμου και πατέρας του Αχιλλέα, ενώ η θεά Θέτις δίνει την τελική λύση.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Σκηνικά: Γρηγόρης & Γιώργος Ριζόπουλος
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική: Σταμάτης Παπαδάκης
Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Κώστας Λάσκος, Κλημεντία Πιερράκου, Μαρία Γούλα, Μαρία Δημητρούκα, Δανάη Καλαχώρα, Ζαχαρίας Ρόχας, Γιάννης Νικολαΐδης, Τάσος Πολιτόπουλος, Γιώργος Παπαδημητράκης, Κοραλία Βεργή.

Ακολουθεί σημείωμα του σκηνοθέτη κ. Γιάννη Νικολαϊδη για το έργο.

                    Η πολυζήλευτη  Ανδρομάχη

Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης….. η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της  Ανδρομάχης… η πορεία της και η συντροφικότητά της είναι το αντίπαλον δέος της  “Ωραίας” Ελένης.
Η “Ωραία” Ανδρομάχη, θα λέγαμε ωραία αλλά και με αρετή και σκέψη, αρετές που δίνει απλόχερα ο Όμηρος,
έκλεισε τυπικά τη σελίδα “Έκτωρ”, και τη διαφυλάσσει στην υπόλοιπη ζωή της, σαν τα Άγια των Αγίων. Πορεύεται στον υπόλοιπο βίο της και τελικά νικά, μέσω των απογόνων της.
Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.
Το ένστικτο και η γνώση της την οδηγούν στο σωστό δρόμο και ζητάει βοήθεια από τον ευπατρίδη Πηλέα, για να γλυτώσει το γιό της.
Η Ανδρομάχη είναι ένα σημαδεμένο και μοιραίο πρόσωπο για όλους μας. Όταν παίζαμε…μικροί τον..Αχιλλέα, θέλαμε για σύντροφό του την Ανδρομάχη..γιατί ήταν μάνα-ερωμένη-σύντροφος-Γυναίκα, ικανή να πορευθεί διπλά.
Μετά την Άλωση της Τροίας……μετά την Άλωση της Πόλης….
Μετά την Άλωση……. Η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων “σημαδεμένων” ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον “ίσκιο” τους που λέει ο λαός, χαράζουν το δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της Γνώσης.
Ο Όμηρος πολύ σωστά τοποθετεί την Ανδρομάχη δίπλα στον Έκτορα, δίνοντας παράδειγμα για την απαλλαγή από τις…ευτελείς “Ελένες” των..καναλιών…άλλωστε και η Τροία κοντά σε κανάλι βρίσκεται!!
“ Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός και να πεθάνουνε  λάμπει η αρετή τους”.
                              

         




ª


Δεν υπάρχουν σχόλια: