Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Βόρεια Ιταλία στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της προγράμματος πραγματοποίησε η Κ.Α.Σ.Ο. «Μ. Αλέξανδρος-Πέλλα». Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου και τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα σε μια προηγμένη χώρα όπως η γειτονική Ιταλία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον Ινστιτούτο του Creso, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Cuneo, όπου σε μια αρκετά μεγάλη έκταση Ιταλοί επιστήμονες σε συνεργασία με αγρότες, φυτωριούχους και καλλιεργητές πειραματίζονται και δοκιμάζουν νέες ποικιλίες νεκταρινιάς, ροδακινιάς, όπως και σχεδόν το σύνολο των πυρηνοκάρπων καθώς και σε τεχνολογικές εξελίξεις και προσπαθούν να εισαγάγουν στην γεωργία νέες τεχνικές υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους. Ο Επικεφαλής του ινστιτούτου, Graziano Vittone αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες αγρότες ανέλυσε την λειτουργία του Ινστιτούτου και μίλησε για την αποστολή του, για το πώς συνεργάζεται με την αντίστοιχη περιφέρεια, το υπουργείου Γεωργίας, τους συνεταιρισμούς της περιοχής, τους φυτωριούχους και τους αγρότες .
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπεύθυνος αξιολόγησης ποικιλιών κ. Lorenzo Berra που ανέλυσε το πώς παρακολουθείται και αξιολογείται μια νέα ποικιλία προτού δοθεί στην εμπορία, και παρουσίασε νέες ποικιλίες νεκταρινιάς και επιτραπεζίων ροδακίνων. Σε αυτό το σημείο δέχτηκε και πολλές ερωτήσεις από τους έλληνες παραγωγούς για τις νέες ποικιλίες για την απόδοση, την περίοδο συγκομιδής τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας κ.α.
Για κάθε νέα ποικιλία έγινε αναφορά, αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα του νέου τρόπου φύτευσης και η μεθοδολογία από το κλάδεμα έως την συγκομιδή. Παρουσιάστηκαν σχεδιαγράμματα με την στρεμματική απόδοση των νέων σχημάτων φύτευσης και αναλύθηκε το κόστος που απαιτείται για το καθένα από αυτά. Επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους από το κλάδεμα έως και την συγκομιδή.
Μετά τη θεωρητική εκπαίδευση , η σκυτάλη πέρασε στον Εφαρμοστή Γεωπόνο κ. Gianpiero Sabena, όπου στα αγροκτήματα του Ινστιτούτου μας παρουσίασε τον τρόπο φύτευσης, κλαδέματος, φυτοπροστασίας, ζιζανιοκτονίας και γενικά όλων των καλλιεργητικών φροντίδων που απαιτούνται για την καλλιέργεια της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς.
Ακολούθησε άλλη μια επίσκεψη σε αγροκτήματα της περιοχής και σε διάφορες ποικιλίες, και ηλικίες οπωρώνων όπου ο Marino Dall'Agata Εφαρμοστής Γεωπόνος παρουσίασε το πώς συμπεριφέρονται και τι διαφορές παρουσιάζουν οι διάφορες ποικιλίες καθώς και τα σχήματα διαμόρφωσης (μονόκλωνο, Y, V)
Τις επόμενες δύο ημέρες ακολούθησαν επισκέψεις στην Μπολόνια σε φυτώρια και κτήματα και συγκεκριμένα του κ. Sergio Tosci κατόχου αγροκτήματος 4.000 στρ. όπου η χρήση νέων σύγχρονων μεθόδων εγκατάστασης φυτειών ,φύτευσης, λίπανσης, κλαδέματος , άρδευσης, συγκομιδής κ.α., εντυπωσίασαν του έλληνες συναδέλφους αγρότες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλωση την ξενάγηση στα κτήματα. .Συστήματα πυκνής φύτευσης σε καλλιέργειες Μηλιάς, Αχλαδιάς, Βερικοκιάς, Κερασιάς , Δαμασκηνιάς και Ροδακινιάς κέντρισαν την προσοχή και το ενδιαφέρον των παραγωγών. Μάλιστα η επίσκεψη συνέπεσε με την συγκομιδή μήλων κάτι που εντυπωσίασε τα μέλη της «ΚΑΣΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΠΕΛΛΑ», ήταν η μεγάλη ποσότητα και η άριστη ποιότητα μήλων που συλλεγόντουσαν εκείνη τη στιγμή.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον συνεταιρισμό του Lagnasco, όπου και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις τους από την υπεύθυνη κα. Patricia Monce. Ο συνεταιρισμός του Lagnasco παράγει, συσκευάζει και διακινεί μεγάλες ποσότητες μήλων, ροδάκινων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, αχλαδιών και ακτινιδίων. Αναλύθηκε η δομή και η οργανωτική λειτουργία των συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών της Ιταλίας καθώς και η διακίνηση του προϊόντος. Εντύπωση δημιούργησε η ¨αυστηρότητα¨ με την οποία αντιμετωπίζεται κάποιο μέλος που δεν διακινεί την παραγωγή του μέσω των οργανώσεων.
Υπερπολύτιμη η συνεισφορά των Γεωπόνων κ.κ. Κώστα και Ματθαίου Παπαϊωάννου που οργάνωσαν όλο το εκπαιδευτικό κομμάτι της εκδρομής και σε συνεργασία με τους Ιταλούς συναδέλφους και καθηγητές Πανεπιστημίου της γείτονος χώρας που προαναφέραμε παρουσίασαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που έδωσε γνώσεις και εμπειρίες στα μέλη της Κ.Α.Σ.Ο. «Μ. Αλέξανδρος- Πέλλα».
Οι πολλές ερωτήσεις και απορίες των ελλήνων καλλιεργητών καταδεικνύουν και την μεγάλη επιτυχία και εντύπωση που δημιούργησε η εικόνα και η μεθοδολογία που ακολουθείται. Βέβαια σε όλες τις ερωτήσεις οι Ιταλοί γεωπόνοι και καθηγητές αλλά και οι συνάδελφοι αγρότες ήταν πάντα διατεθειμένοι να απαντήσουν με ευχαρίστηση. Στο ταξίδι της επιστροφής έγινε οργανωμένη συζήτηση για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και ο κάθε αγρότης εξέθεσε τις απόψεις τους για όλα όσα είδε και άκουσε, για αυτά που του έκαναν εντύπωση και κυρίως πως θα τα εφαρμόσει ο ίδιος στην παραγωγή του.
Σημαντικός παράγοντας στην πέρα για πέρα επιτυχημένη εκδρομή της ΚΑΣΟ στην Ιταλία ήταν βέβαια και ο Ταξιδιωτικός Οργανισμός ¨Perperidis Travel¨ όπου οργάνωσε όλη την εκδρομή και βέβαια ο οδηγός ο, ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους ¨Παντέλος¨ , που με τις ατάκες και τα ανέκδοτα του χάρισε στιγμές γέλιου και ξενοιασιάς.
Την εκδρομή συνόδευσαν και μέλη του προεδρείου της Κ.Α.Σ.Ο., όπως οι πρόεδροι του Παλαιφύτου κύριοι, Κολυβάς Δημήτριος, και του Δροσερού κ. Μπάτζιος Βασίλειος , ο Γραμματέας του Α.Σ. Γαλατάδων κ. Πέϊκος Ευστάθιος Παρόντες επίσης οι Γεωπόνοι των οργανώσεων κ.κ. Τζούρος Γεώργιος και Τζίοτζιος Γεώργιος.
Μέσα στους στόχους της Κ.Α.Σ.Ο. και του Διευθυντή της οργάνωσης κ Γιάννη Στογιαννίδη, έπειτα και από την μεγάλη απήχηση και εντύπωση που δημιουργήθηκε στα Μέλη είναι και η επανάληψη τέτοιοι είδους εκπαιδευτικών εκδρομών με πιο εξειδικευμένα θέματα πάνω στις καλλιέργειες σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Τα συμπεράσματα και όλα όσα είδαν και έμαθαν στην Ιταλία θα παρουσιαστούν και στην Ελλάδα σε ημερίδες στα χωριά των παραρτημάτων μελών της ΚΑΣΟ έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις και όσοι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Ιταλία επίσης θα γίνει ανάλυση και παρουσίαση των συμπερασμάτων και όλων παραμέτρων που κατατάσσονται στο κεφάλαιο ¨ Παρών & Μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας ¨ από τον γεωπόνο κ Κώστα Παπαϊωάννου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου