28 Νοε 2011

Δεν κόβεται το ρεύμα


   Διαβεβαιώσεις ότι η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος σε όσους φορολογούμενους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.
   Σύμφωνα με πηγές από το υπ. Οικονομικών, έως ότου οριστικοποιηθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων από την καταβολή του τέλους -σημειώνεται πως η εγκύκλιος αναμένεται να είναι έτοιμη εντός της εβδομάδας- δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων.
  «Δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και δεν πληρώνει από ανάγκη και όχι από σκοπιμότητα» αναφέρεται από το υπ. Οικονομικών, στόχος του οποίου είναι να βρεθούν εκείνες οι ολοκληρωμένες και φιλικές για τους πολίτες λύσεις οι οποίες, όμως, θα υπηρετούν και το δημοσιονομικό στόχο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, η νέα εγκύκλιος αναμένεται να προβλέπει ότι η καταβολή του τέλους για το 2012 θα μπορεί να γίνεται σε έξι δόσεις, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής με τη ΔΕΗ. Από το τέλος αναμένεται να εξαιρούνται, εκτός από τα άτομα με αναπηρία άνω του 80% και όσοι τελούν υπό μηχανική υποστήριξη, και άτομα με βαριές, κινητικές αναπηρίες (π.χ. με σύνδρομο Down, με εγκεφαλική παράλυση), ενώ αναμένεται να αυξηθεί σε 80 ημέρες (από 40 ημέρες που είναι σήμερα) η προθεσμία μετά την έκδοση του λογαριασμού ρεύματος εντός της οποίας θα πρέπει οι καταναλωτές να πληρώσουν το τέλος ακινήτων για να μην υποστούν τις όποιες συνέπειες θα υφίστανται όσοι δεν το καταβάλλουν. Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση τριμελούς επιτροπής στις εφορίες η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα όσων υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος.
Παρά τις «βελτιωτικές» κινήσεις στις οποίες προσανατολίζεται το υπ. Οικονομικών, οι αντιδράσεις κατά του τέλους ακινήτων ολοένα και διογκώνονται. Ύστερα από τις αντιδράσεις δήμων, συνδικαλιστών και πολιτών, χαρακτηριστικές ήταν την περασμένη εβδομάδα οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Συνηγόρου του Πολίτη, βάσει των οποίων το φορολογικό αυτό «χαράτσι» θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την παροχή ή μη της ηλεκτροδότησης. Καταλυτική για την τύχη του μέτρου θα είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά του τέλους ακινήτων, η οποία θα συζητηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.
 CITYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: