23 Νοε 2011

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ενα τανγκό που κέρδισε τις εντυπώσεις

   Με επιτυχία στέφθηκε η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του Νίκου Κουτελιδάκη «Το τανγκό των Χριστουγέννων»

  Κατενθουσιασμένο το κοινό της σχεδόν κατάμεστης αίθουσας Αλεξάντρα Τριάντη, δεν μπορούσε να σταματήσει το θερμό χειροκρότημά του, χαρίζοντας έτσι ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές αλλά κυρίως στον κ. Νίκο Κουτελιδάκη στην πρώτη του μάλιστα προσωπική σκηνοθεσία για τον κινηματογράφο τον οποίο υπηρετεί εδώ και σαράντα περίπου χρόνια.
  Μια ερωτική ιστορία σε στρατιωτικό φόντο και άξονα σεναρίου το μπεστ σέλερ του Γιάννη Ξανθούλη, η ταινία παρακολουθεί την προσπάθεια ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού που υπηρετεί στον Εβρο (Γιάννης Στάνκογλου) να πλησιάσει τον έρωτα της ζωής του, την σύζυγο του διοικητή του (Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Μπέζος) μαθαίνοντας τανγκό με την βοήθεια ενός στρατεύσιμου (Αντίνοος Αλμπάνης). Το γεγονός ότι το έργο τοποθετείται το 1970, την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία που εστιάζει στα συναισθήματα και στους απρόβλεπτους ανθρώπους. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια προβλήματα σε σχέση με την σύνδεση της ιστορίας του 1970 με το παρόν, όμως αυτές οι ατέλειες είναι λίγες και δεν υποσκελίζουν την καλή αίσθηση που αφήνει το έργο ως σύνολο.
  Μεγάλο ατού της ταινίας η μουσική του Γιάννη Αιόλου που παίχθηκε ζωντανά. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι από την ειδική κόπια του «Τανγκό των Χριστουγέννων» που προβλήθηκε χθες, έλειπε το στοιχείο της μουσικής επένδυσης. Και αυτό, ώστε να το ντύσουν μουσικά, οι 44 μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σόφιας, SIF309, υπό τις οδηγίες του συνθέτη της ταινίας.
   Παρόντες στη βραδιά, ήταν όλοι βασικοί συντελεστές της ταινίας: ο σκηνοθέτης Ν. Κουτελιδάκης, ο συγγραφέας Γ. Ξανθούλης και οι πρωταγωνιστές, Γ. Μπέζος, Γ. Στάνκογλου, Αν. Αλμπάνης και Β. Παπαδοπούλου.
   Κρίνοντας από τις συζητήσεις των θεατών στο φουαγιέ του Μεγάρου μετά το τέλος της προβολής, όλα δείχνουν ότι το μέλλον του «Τανγκό των Χριστουγέννων» θα είναι ευοίωνο στις αίθουσες όπου θα διανεμηθεί την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου από την Village Roadshow.
Και αυτό επειδή είναι μια τίμια ταινία που μιλά για απλές αλλά ανεξίτηλες στον χρόνο αξίες, όπως ο αληθινός έρωτας και οι θυσίες που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε για αυτόν.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: