24 Νοε 2011

Κινητή Μονάδα Θεάτρου για παιδιά σε νοσοκομεία και ιδρύματα

 Ο Βαγγέλης Θεοδορόπουλος μιλά για την Κινητή Μονάδα Θεάτρου
 Κάθε μέρα δίνουν παράσταση ζωής. Με το ταλέντο τους και την αγάπη τους για τα παιδιά και τον συνάνθρωπο γυρίζουν καθημερινά, σαν άλλο, καλλιτεχνικό, ΕΚΑΒ, τα παδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής και διάφορα ιδρύματα και χαρίζουν χαμόγελο σε δεκάδες παιδιά. Είναι η κινητή θεατρική μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής. Η παράσταση της φετινής σεζόν είναι το “Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου” του Βασίλη Μαυρογεωργίου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνοθέτη και ιδρυτή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου .

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο η παράσταση φέτος το χειμώνα θα παίζεται δωρεάν κάθε Κυριακή (11.30), αρχής γενομένης από αυτήν 6 Νοεμβρίου, και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου προκειμένου να μπορούν να τη δουν όλα τα παιδιά. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς η παράσταση θα παιχτεί για 10 μέρες σε νοσοκομεία και ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα με μεγάλο κοινωνικό ρόλο που στην χώρα μας γίνεται από επαγγελματικό θέατρο σε σταθερή και καθημερινή βάση, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Κάθε χρόνο δίνονται περισσότερες από 150 παραστάσεις σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών.
Διαβάστε τι απάντησε ο κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στις ερωτήσεις του infokids.gr.
Πώς προέκυψε η ιδέα της Κινητής Μονάδας Θεάτρου;
Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης , και θεωρούμε πως με αυτή τη δράση λειτουργούμε με ένα κάπως θεραπευτικό για την ψυχή των παδιών τρόπο. Πέρα από αυτό πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο το ότι έχω παιδί. Έλεγα: Εμένα μου έχει τύχει το παιδάκι μου να είναι καλά, κάπου πρέπει να το ανταποδώσω και εγώ αυτό το δώρο.
Τι εισπράττετε κάθε φορά από τους νεαρούς ασθενείς θεατές σας αλλά και από τους γονείς και το προσωπικό των νοσοκομείων που επισκέπτεσθε;
Τα παιδάκια χωρίζονται σε κατηγορίες. Άλλα μένουν για πολύ λίγες μέρες μέσα σε ένα νοσοκομείο περνώντα μια ίωση, άλλα είναι πιο σοβαρά και άλλα ακόμα πιο σοβαρά με καρκίνο ή άλλες βαριές αρρώστιες. Από τους γονείς υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Από πολύ θετικές έως και αρνητικές. Δηλαδή μπορεί κάποια φορά αν το παιδί κάποιου είναι πολύ άσχημα, να μην θέλει ή να μην έχει αντοχή να γίνεται θέατρο στο διάδρομο ή υπάρχει περίπτωση που μας κάνουν δώρα ή θέλουν να μας δώσουν λεφτά και εμείς λέμε δεν παίρνουμε. Από τους καλύτερους θεατές είναι τα τσιγγανάκια και οι γονείς τους γιατί δεν έχουν δει θέατρο και αυτή η παρθενική τους επαφή με το θέατρο, ο τρόπος που με ενέργεια και ένταση παρακολουθούν λες αυτό είναι. Είναι ακομπλεξάριστοι, άνετοι, εισπράττουν τα πάντα με όλους τους πόρους τους .
Μπορείτε να θυμηθείτε κάποιες περιπτώσεις που σας συγκίνησαν σε όλη αυτή την πορεία της Κινητής Μονάδας Θεάτρου;
Πρόσφατα, ήταν ένα παιδάκι 6 χρονών με πολύ σοβαρές αρρώστιες. Η ευτυχία του να παρακολουθεί, να συμμετέχει, να θέλει μετά να φωτογραφηθεί και να παίξει μετά με τις κούκλες, όλη αυτή η ένταση και η χαρά, μας έκαναν να λέμε μετά ότι και μόνο για αυτό το ένα παιδί που συναντήσαμε σήμερα αξίζει όλη αυτή η δουλειά που έχουμε κάνει. Και μόνο ένα παιδί να κάνουμε ευτυχισμένο μέσα σε ένα χρόνο μας αρκεί.
Θυμάμαι επίσης μια άλλη φορά με ένα πολύ μικρό παιδάκι, που είχε καρκίνο και τα δυο του χέρια με ορούς και που δεν μπορούσε να μιλήσει παρά μόνο έβηχε. Παίξαμε στο δωμάτιο του, μόνο για αυτό. Ήταν τόσο ευτυχισμένο που άρχισε να συμμετέχει στην παράσταση και να μιλάει . Έμειναν έκπληκτες οι νοσοκόμες.
Τέτοια παραδείγματα μας δίνουν δύναμη να θέλουμε να κάνουμε αυτό το θέατρο αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ωραία άσκηση για τους ανθρώπους του θεάτρου και κυρίως τους ηθοποιούς ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από τον ναρκισσισμό μας. Αυτή η κοινωνική πλευρά του θεάτρου μπορεί να μας κάνει και λίγο καλύτερους ανθρώπους και λίγο να φεύγουμε από τον καθρέφτη μας και να κοιτάμε τους ανθρώπους απέναντί μας.
Μια άλλη φορά είχαμε πάει στην Κύπρο με τους Γιατρούς του Κόσμου και μας πρότειναν να πάμε σε ένα σπίτι. Ήταν ένα παιδί τετραπληγικό και η μαμά του είχε μαζέψει και τα παιδιά του χωριού. Για μένα ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή γιατί αυτή η μητέρα είχε μια πάρα πολύ ωραία σχέση με το παιδί, τον αντιμετώπιζε ως κανονικό άνθρωπο, και το παιδί ήταν πολύ ευτυχισμένο μέσα σε αυτή τη δυσκολία.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να λειτουργεί αυτή η Κινητή Μονάδα Θεάτρου στις σημερινές συνθήκες;
Για να μπορέσει να γίνει όλο αυτό το πρόγραμμα χρειάζονται χρήματα και επειδή παίζουμε δωρεάν φέτος είπαμε, καθώς υπάρχει και όλη αυτή η κρίση στην Ελλάδα, να παίζουμε στο θέατρο και όποιος θέλει και μπορεί από τους θεατές να συμβάλλει σε ένα κουμπαρά που θα βάλουμε για αυτό τον σκοπό. Δεν θέλουμε να το διακόψουμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα μας είναι ίσως το σημαντικότερο από αυτά που κάνουμε.
Επίσης για να μπορούμε να αυτοχρηματοδοτηθούμε προσπαθούμε να κάνουμε και κάποιες παραστάσεις με σχολεία που να έρχονται εδώ ή να πηγαίνουμε εμείς. Ψάχνουμε πια να βρούμε και κάποιους τρόπους αυτοχρηματοδότησης γιατί όχι μόνο έχει πέσει η κρατική χορηγία δεν υπάρχουν πια και ιδιώτες χορηγοί.
Πώς βλέπετε τα πράγματα φέτος; Πώς θα πάει η σεζόν;
Χάλια, όπως πάει χάλια η Ελλάδα.Το θέατρο είναι το πιο κοντινό πράγμα με την κοινωνία, από τις άλλες τέχνες. Ο θεατής γίνεται επίσης πιο επιλεκτικός. Δηλαδή ένας θεατρόφιλος που μπορεί να έβλεπε 30-40 παραστάσεις το χρόνο τώρα θέλει να μάθει πρώτα τι αξίζει, τι είναι καλό. Και αυτό δεν είναι μόνο κακό καθώς ανεβαίνει και η ποιότητα. Εμείς έχουμε ξεκινήσει σχεδόν ένα μήνα. Υπάρχει μια πτώση όπως σε όλες τις δουλειές. Έχουμε κατεβάσει βέβαια αρκετά τις τιμές, γιατί πρέπει, δεν γίνεται να μην παίρνεις χαμπάρι τι γίνεται γύρω σου.
Λίγα λόγια για το έργο
Ένα νεαρό παλικάρι βρίσκεται στη Σκοτεινή Χώρα, έχοντας χάσει όλες του τις αναμνήσεις. Δύο γυναίκες θα το βοηθήσουν να θυμηθεί τι του έχει συμβεί και θα ζωντανέψουν μαζί του τα γεγονότα που ανακαλεί σταδιακά η μνήμη του: το δύσκολο και περιπετειώδες ταξίδι που έκανε μαζί με τον πατέρα του, τα εμπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσει, τη μάχη του με τον Άρχοντα της Λησμονιάς, τα αγαπημένα πρόσωπα που το περιμένουν… Θα καταφέρει άραγε να συναρμολογήσει τις αναμνήσεις του και να επιστρέψει κοντά τους;
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα
Στάση Μετρό-Τραμ «Συγγρού-Φιξ»
Τηλέφωνο: 210 9212900
infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: