23 Νοε 2011

Αιχμάλωτοι στα δεσμά της δίαιτας



   Δέσμιοι της δίαιτας είναι οι περισσότεροι έφηβοι στη χώρα μας.Όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη λένε ότι αντικρίζουν παραπανίσια κιλά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας μελέτης τρία στα πέντε κορίτσια που δηλώνουν δυσαρεστημένα με την εξωτερική τους εμφάνιση έχουν στην πραγματικότητα φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας μελέτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ένας στους τέσσερις εφήβους θεωρεί το σώμα του παχύ. Οπως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, στην πλειονότητά τους οι έφηβοι εξαναγκάζονται σε νηστεία έχοντας στρεβλή εικόνα για τον εαυτό τους. Ενας στους έξι εφήβους κάνει δίαιτα, ενώ το 25% των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου βασανίζεται από τη σκέψη ότι πρέπει να αδυνατίσουν.
   Κι όπως είναι αναμενόμενο, ο τρόμος της δίαιτας στοιχειώνει κυρίως τα κορίτσια, τα οποία όσο μεγαλώνουν τόσο ρίχνονται στην άνιση μάχη με τα ανορεξικά πρότυπα που λανσάρει η μόδα: δίαιτα ακολουθεί το 17,1% των 11χρονων κοριτσιών, ποσοστό που αυξάνεται καθώς μπαίνουν στην εφηβεία: σε 22,7% για τις 13χρονες και 27,7% για τις μαθήτριες του Λυκείου.
  Κι όμως, στην πλειονότητά τους (69,8%) οι κοπέλες που παραδέχονται ότι ζυγίζονται καθημερινά για να διαπιστώνουν εάν μειώθηκαν τα κιλά τους έχουν φυσιολογικό ή ακόμη και χαμηλότερο βάρος!
   Τα αγόρια. Υψηλό όμως είναι και το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών που έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους. Δύο στα πέντε αγόρια (40,5%) κάνουν δίαιτα ή δηλώνουν ότι θα έπρεπε να χάσουν κιλά, παρ' όλο που σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος είναι είτε κανονικοί είτε λιποβαρείς (δηλαδή, κάτω από το φυσιολογικό βάρος που καθορίζεται βάσει την ηλικίας και τον σωματότυπό τους).
   Ωστόσο, σε γενικές γραμμές τα αγόρια φαίνεται να είναι λιγότερο ανασφαλή σε ό,τι αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση, ακόμη κι αν η ζυγαριά τους δείχνει παραπανίσια κιλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στρεβλή εικόνα για το σώμα τους δεν έχουν μόνο οι αδύνατοι νεαροί, αλλά και αρκετοί που έχουν παραπάνω κιλά: το 17,2% των αγοριών που θεωρούν το σώμα τους αδύνατο ή κανονικό, είναι στην πραγματικότητα υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
   Πάντως, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πανελλήνιας μελέτης του ΕΠΙΨΥ, ένας στους πέντε εφήβους είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ενώ ένας στους τέσσερις έχει βάρος μικρότερο του ενδεδειγμένου.
   Προτιμούν τον καναπέ. Οπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, τα Ελληνόπουλα μπορεί να προβληματίζονται ακόμη και από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού για την απόκτηση ενός καλλίγραμμου σώματος, ωστόσο η φυσική δραστηριότητα είναι η τελευταία τους λύση. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των εφήβων που αφήνουν τον καναπέ για το γήπεδο ή το γυμναστήριο μειώνεται σημαντικά με την ηλικία - από 37,6% στην ηλικία των 11, σε 33,6% στα 13 και σε 27,5% στα 15 έτη.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: