Μοσχάρια που χαλαρώνουν κάτω από τη σκιά των φωτοβολταϊκών πάνελακούγοντας κλασική μουσική και τρώγοντας γκουρμέ ζωοτροφές εμπλουτισμές με ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό είναι η εικόνα που συναντάει κανείς στη φάρμα Κουτσιώφτη στο Μακροχώρι Ημαθίας. Μια ιδιαίτερη κτηνοτροφική μονάδα που παράγει με φυσικό τρόπο μοσχαρίσιο κρέας πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και εξαιρετικό άρωμα.
Τα αδέλφια Δημήτρης και Γιούλης Κουτσιώφτης κληρονόμησαν μια φάρμα συμβατικής εκτροφής από τον παππού τους, αλλά, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, δε σταμάτησαν σ' αυτό.
«Από την αρχή αναζητούσαμε τρόπους να διαφοροποιηθούμε και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η συμβατική κτηνοτροφία. Ξεκινήσαμε το 2008, εποχή που το κόκκινο κρέας στιγματιζόταν ως μη υγιεινό από διάφορες έρευνες γιατρών και διατροφολόγων, γεγονός που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, ανέφερε ο Γιούλης Κουτσιώφτης και πρόσθεσε
: «Είχαμε ακούσει για μια προσπάθεια να παραχθεί με φυσικό τρόπο που βασίζεται στη διατροφή, κρέας πουλερικών με αυξημένα Ω3 λιπαρά, τα οποία, όπως είναι γνωστό, κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με βοοειδή. Τότε απευθυνθήκαμε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ζητήσαμε από τους επιστήμονες να μας βοηθήσουν να παράξουμε μοσχαρίσιο κρέας με Ω3 λιπαρά».
Διετής έρευνα
Το ΑΠΘ ανταποκρίθηκε και ξεκίνησε στη φάρμα Κουτσιώφτη μια έρευνα η οποία διήρκεσε δύο χρόνια. Οπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος από το Μακροχώρι, η έρευνα έδειξε ότι το μοσχάρι που τρεφόταν με συγκεκριμένες τροφές είχε έξι φορές παραπάνω λιπαρά οξέα Ω3 από το συμβατικό. «Αποδείχθηκε ότι στα 100 γραμμάρια από το μοσχαράκι-άρωμα, όπως το ονομάζουμε, έχει 240 mg Ω3 έναντι περίπου 40 mg που περιέχει το συμβατικό», εξήγησε ο κ. Κουτσιώφτης.
Η ερευνητική ομάδα πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παραχώρησε στους κτηνοτρόφους την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2028.
«Κατά τη διάρκεια της διετίας της έρευνας παρατηρήσαμε ότι το μοσχαρίσιο κρέας που έχει αυξημένα Ω3 λιπαρά οξέα οξειδωνόταν πιο εύκολα, δηλαδή μαύριζε γρηγορότερα. Οπότε αποφασίσαμε με τους ερευνητές ότι έπρεπε να δώσουμε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν στη ρίγανη, στο δυόσμο, στο βασιλικό, στον κορίανδρο κ.λπ. Δίνοντας αυτά τα βότανα ως τροφή στα μοσχάρια πετύχαμε δύο πράγματα. Ισορροπήσαμε το χρώμα (τώρα δεν οξειδώνονταν γρήγορα), ενώ παράλληλα τα αρώματα των βοτάνων περνούσαν στο κρέας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα κρέας που από τη μια κάνει πολύ καλό στην υγεία και από την άλλη είναι πολύ γευστικό», πρόσθεσε ο κ. Κουτσιώφτης.
Ηχοσύστημα
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η παραγωγή των λιπαρών οξέων Ω3 στο σώμα των ζώων έχει άμεση σχέση με την ευζωία του: «Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και εμείς τον λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σταυλικές μας εγκαταστάσεις υπάρχει ηχοσύστημα που παίζει κλασική μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επειδή διαπιστώσαμε ότι έτσι τα ζώα μας είναι πιο χαλαρά».
Η φάρμα Κουτσιώφτη περιλαμβάνει σήμερα εγκαταστάσεις δυναμικότητας 960 μοσχαριών κρεατοπαραγωγής και έχει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών, ενώ κομμάτι της εταιρίας που έχει συσταθεί είναι και ένα κρεοπωλείο στη Βέροια το οποίο πουλάει αποκλειστικά μοσχαρίσιο κρέας με αυξημένα Ω3 λιπαρά.
Η υπεραξία
«Η ιδέα μας να δημιουργήσουμε μια τέτοια μονάδα αποδείχτηκε ότι είχε άμεσο οικονομικό όφελος, καθώς δώσαμε στο προϊόν μας υπεραξία. Το κρέας ''άρω3μα'' πωλείται στην αγορά από 15% έως 20% πιο ακριβό από το συμβατικό. Επίσης, το μεγάλο μας κέρδος ήταν στον πόλεμο που γίνεται σήμερα στην αγορά με τα εισαγόμενα φτηνά κρέατα. Εμείς έχουμε μία σημαντική άμυνα, επειδή πουλάμε κάτι διαφορετικό. Από το σύνολο των ζώων μας το 40% εκτρέφεται με το συγκεκριμένο τρόπο και τα υπόλοιπα συμβατικά. Ωστόσο, στόχος μας είναι να φτάσουμε να εκτρέφουμε το 100% των ζώων μας με το συγκεκριμένο τρόπο», επισήμανε ο κ. Κουτσιώφτης.
«Πιστεύω ότι αυτό που μπορεί να μας σώσει από την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι η συνεχής αναζήτηση και η ανάγκη για διαφοροποίηση καθώς και οι κοινές προσπάθειες, ώστε να καθετοποιείται η παραγωγή. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος δε σκύβει ποτέ πάνω από τέτοιες προσπάθειες», κατέληξε ο Κουτσιώφτης.
kalanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου