25 Σεπ 2012

Ξίδι: 10 έξυπνες χρήσεις


1. Πιο φυσικό απολυμαντικό σίγουρα δεν θα βρείτε. Προτιμήστε το για να καθαρίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας (όλες εκτός από τις μαρμάρινες), τους διακόπτες του ρεύματος, τα πόμολα και τις μπαταρίες της βρύσης. Δοκιμάστε το και στο σφουγγάρισμα, ειδικά αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι, προσθέτοντας στο νερό 1 φλιτζάνι ξίδι.

 
2. Σώστε παλιά υφάσματα και έπιπλα παρασκευάζοντας ένα διάλυμα από λευκό ξίδι και νερό σε αναλογία 3/2, που μπορεί να απομακρύνει λεκέδες και στίγματα από υγρασία και μούχλα. Ψεκάστε την περιοχή και αφήστε το να δράσει για μία ώρα. Σκουπίστε με βρεγμένο πανί.
 
3. Φτιάξτε το δικό σας φυσικό μαλακτικό. Βάλτε στη θήκη, μαζί με το απορρυπαντικό, 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι. Ζωντανεύει τα χρώματα, απομακρύνει τα υπολείμματα σαπουνιού από το πλυντήριο, αλλά και από τα ρούχα κάνοντάς τα πιο απαλά.
 
4. Το καθάρισμα των ψαριών είναι δύσκολη και... βρόμικη υπόθεση. Με λίγο ξίδι, όλα αλλάζουν! Ψεκάστε με αυτό το ψάρι πριν το καθαρίσετε. Πρώτον, περιορίζει τις οσμές και δεύτερον, κάνει το καθάρισμα από τα λέπια πιο εύκολo.
 
5. Τα ζιζάνια «πνίγουν» τις γλάστρες σας; Δώστε τους ένα μάθημα ψεκάζοντάς τα με ξίδι. Προσέξτε, όμως, να μην πέφτει στα φύλλα των φυτών σας.
 
6. Αν το αποσμητικό σας αφήνει κιτρινίλες και σημάδια στα ρούχα σας, δοκιμάστε να πλύνετε τοπικά το ύφασμα με νερό, απορρυπαντικό και λευκό ξίδι.
 
7. Την άνοιξη κρατήστε τα ενοχλητικά μυρμήγκια μακριά από το σπίτι σας ψεκάζοντας τα κουφώματα των παραθύρων με ένα διάλυμα από νερό και ξίδι σε ίση ποσότητα.
 
8. Αντίδοτο και για την ξεραμένη μπογιά πάνω στα πινέλα! Βράστε λίγο ξίδι, βυθίστε τις μύτες τους και πιέστε τα στα τοιχώματα της κατσαρόλας μέχρι να καθαρίσουν.
 
9. Αν σας έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό, μη βιαστείτε να το πετάξετε. Προσθέστε
κουταλάκι κουταλάκι λευκό ξίδι και εξουδετερώστε την ένταση των μπαχαρικών.
 
10. Δύο κουταλιές της σούπας ξίδι σε κάθε βάζο κρατούν τα λουλούδια σας ζωηρά και φρέσκα περίπου για 3 μέρες περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: