15 Μαΐ 2012

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η Πέλλα της Γεύσης»

   
  Εκατοντάδες επισκέπτες απόλαυσαν παραδοσιακές γεύσεις στο κτήμα Λίγας, στην εκδήλωση «Η Πέλλα της Γεύσης» που διοργάνωσε ο Δήμος Πέλλας και η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π σε συνεργασία με το δίκτυο των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, την Κυριακή 13 Μαΐου 2012.

   Η δράση εντάχθηκε στον εορτασμό Ανοιχτές Πόρτες με στόχο να επαναφέρει την παράδοση στη γεύση και τη μυρωδιά.
  Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης κ. Θωμάς Λίγας, ο οποίος αναφέρθηκε στον πλούτο της Πελλαίας Γης και στις δυνατότητες που αναδύονται μέσα από την ορθή αξιοποίηση του. 

  Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Σ. Στάμκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
  «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα ερώτημα: τι σημαίνει πολιτιστική ανάπτυξη στο Δήμο Πέλλας; Πως ορίζεται, πως επιτυγχάνεται; Συχνά αναζητούμε την απάντηση μέσα στην εκκεντρικότητα ή την ανάγκη να εξωραΐσουμε με όρους μοντερνισμού τις όψεις των σπιτιών, των πάρκων της πόλης, της ίδιας της παράδοσης μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι μέγα λάθος γιατί κινούμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αλλοιώνουμε την πολιτιστική ταυτότητα και την αισθητική που ο τόπος εκφράζει. Μόνο τα αυθεντικά πολιτιστικά αγαθά της Πέλλας μπορούν να ανοίξουν το δρόμο της ουσιαστικής ανάπτυξης. Οι γεύσεις της είναι μέσα σε αυτά. Οφείλουμε λοιπόν, να τις αναζητήσουμε, να εμπνευστούμε και να διδαχθούμε.
  Ακολούθησε η ομιλία της δρ. Αναστασίας Χρυσοστόμου, αρχαιολόγου, με τίτλο «Αρχαίες γευστικές διαδρομές».  Η κα Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στη διατροφή των κατοίκων της Πέλλας από την προϊστορική εποχή έως το τέλος της αρχαιότητας.

  Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο μέντορας της γεύσης κ. Ηλίας Μαμαλάκης. Αναφέρθηκε στη γαστρονομική παράδοση της Πέλλας, στην ανάγκη να συνδεθεί με την τοπική αγορά της εστίασης και προέτρεψε τους επαγγελματίες να ενσωματώσουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα στα μενού τους.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης  του κ. Τάκη Κοσμά,  παλιού μάγειρα των Γιαννιτσών από το Δήμαρχο Πέλλας. Στο πρόσωπο του τιμήθηκαν όλοι οι άνθρωποι της εστίασης, η παλιά γενιά που έφυγε και οι νέοι άνθρωποι που ακολουθούν.
  Η εκδήλωση ζωντάνεψε και από τα παραδοσιακά φαγητά, τα οποία προετοίμασαν έμπειροι μάγειροι των Γιαννιτσών. Ήταν φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα, προσφορά από εταιρείες της Πέλλας.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή όλων των φορέων και προσώπων στη συγκεκριμένη δράση ήταν εθελοντική, ως ένα μικρό πρόσφορο στην Πέλλα την ιστορία και την παράδοση της.
Οι μυρωδιές και οι γεύσεις της Πέλλας επανέρχονται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: