31 Μαΐ 2012

Έφηβοι και Κάπνισμα: Η πραγματικότητα στο Νομό Πέλλας


 Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι στη χώρα μας, ακόμη και  στις νεότερες ηλικίες, τα ποσοστά των καπνιστών παραμένουν υψηλά.  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Έρευνας για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές (ESPAD, 2011) ένας στους 9 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Πέλλας είναι συστηματικός καπνιστής (καπνίζει καθημερινά), ενώ το 4,6% καπνίζουν τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Τα αγόρια υπερτερούν σαφώς  στη χρήση καπνού, με το 16% εξ αυτών να καπνίζουν καθημερινά, έναντι του 8,7% των κοριτσιών. Ανησυχητικά δεδομένα έχουμε και για την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, καθώς το 0,9% των παιδιών ηλικίας 13-14 ετών καπνίζουν καθημερινά, ενώ στα 17-18 το ποσοστό των παιδιών που κάνουν καθημερινή χρήση ανέρχεται στο 21,1%. 
Ωστόσο, αρνητικό προβάδισμα παρουσιάζουν οι έφηβοι στο Ν. Πέλλας συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα στη χρήση αλκοόλ. Συγκεκριμένα, ο νομός μας κατατάσσεται στην 7η θέση με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών στη κατανάλωση οινοπνευματωδών (≥1 φορά τον τελευταίο μήνα).  Η πλειονότητα των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα (67,4%) ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα και 1 στους 8 (13,4%) ήπιε τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα. Ένας στους 7 μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα έχει μεθύσει τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή του, ενώ το 43,5% των μαθητών ηλικίας 15-19 ετών έκαναν υπερβολική χρήση αλκοόλ  (ήπιαν 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον) το μήνα πριν από την έρευνα.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» υλοποιεί κάθε χρόνο πληθώρα δράσεων για την ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση του καπνίσματος τόσο στα παιδιά και τους εφήβους, όσο και τους ενήλικες. Στις 23.05 ξεκίνησε φέτος και για 5η συνεχή χρονιά η διοργάνωση του Αντικαπνιστικού Τουρνουά Μπάσκετ με σλόγκαν «Εθίσου στον Αθλητισμό» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
 Η εκδήλωση διεξάγεται με επιτυχία τα τελευταία έτη και με μεγάλη συμμετοχή ομάδων (13) και περίπου 200 παιχτών, οι οποίοι προπονούνται καθ' όλη την διάρκεια του έτους, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για μια ζωή χωρίς τσιγάρο. Ακόμη, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 4 ομάδες διακοπής καπνίσματος στην Έδεσσα, ενώ η πρώτη ομάδα στα Γιαννιτσά βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, το “ΟΡΑΜΑ” διεξάγει συστηματικά ενημερώσεις στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού για το κάπνισμα και το αλκοόλ. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί 1843 μαθητές σε ολόκληρο το Ν. Πέλλας, ενώ ο πρωταρχικός στόχος του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ»  είναι η - σε συνεργασία με την Π/θμια και Δ/θμια Εκπ/ση - ενημέρωση όλων των μαθητών του Νομού με σκοπό την μείωση των ποσοστών χρήσης καπνού και αλκοόλ από τους εφήβους.

                                                                                                     Χ. Καρατζά
                                                                                    Κλινική Ψυχολόγος
                                                                                 Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης

                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: