9 Μαΐ 2012

Πράσινο φως από ΔΝΤ για αποκατάσταση μισθών στη Ρουμανία


Μετά από το κύμα οργής και την πτώση δύο κυβερνήσεων, συμφωνία με τον αριστερό Ponta.
  Το πράσινο φως πήρε από το ΔΝΤ η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας προκειμένου να αποκαταστήσει τις απώλειες στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ο προηγούμενος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ουνγκουρεάνου εκδιώχθηκε τον περασμένο μήνα μετά από το κύμα δημόσιας οργής και διαμαρτυριών ενάντια στις περικοπές δαπανών και στις αυξήσεις φόρων. Ήταν η δεύτερη κυβέρνηση που έχανε την εξουσία στη γειτονική χώρα μέσα σε δύο μόλις μήνες.

   Ο νέος πρωθυπουργός, ο 39χρονος Victor Ponta δήλωσε ότι δεσμεύεται από τη συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων με το ΔΝΤ, όμως ζήτησε και το Ταμείο συμφώνησε με την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών αφού ο Πόντα είπε ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ρουμανίας. Η αποκατάσταση των μισθών θα γίνει σε δύο στάδια από τον Ιούνιο. Οι μισθοί είχαν μειωθεί κατά 25%.
   "Σήμερα σηματοδοτείται μια θεμελιώδης αλλαγή στη μοίρα της Ρουμανίας. Είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που γιόρτασε την ενηλικίωσή του, μετά την επανάσταση του 1989, "δήλωσε ο Πόντα στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, το παλιό τεράστιο μαρμάρινο παλάτι που χτίστηκε από τον Νικολάε Τσαουσέσκου και τελείωσε αφού ανατράπηκε και εκτελέστηκε.
  Η Ρουμανία θέτει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 3 τοις εκατό φέτος, από 5,2 τοις εκατό το 2011.
   «Καταφέραμε να διαπραγματευτούμε μια επιστολή προθέσεων με τους διεθνείς οργανισμούς δίνοντας ένα μήνυμα σταθερότητας", δήλωσε ο Πόντα. Το κόμμα του PSD, ιδρύθηκε κυρίως από πρώην κομμουνιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: