20 Μαΐ 2012

224 ειδικότητες σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα


Η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Σε 224 ειδικότητες κατανέμονται οι 5.740 θέσεις για ανέργους, που θα καλυφθούν μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Οι θέσεις κατανέμονται σε 16 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Αττική και προορίζονται για ανέργους, οι οποίοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας πέντε μηνών.

Τις θέσεις έχουν προκηρύξει μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και άλλοι φορείς, που συνήψαν συμβόλαιο συνεργασίας με εκατοντάδες φορείς, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως.
Προς το παρόν, η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων και επιλογής προσωπικού έχει ανασταλεί έως τον σχηματισμό και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ωστόσο η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος βρίσκεται σε σκέψεις σχετικά με την πιθανότητα επανενεργοποίησής του νωρίτερα του προβλεπόμενου. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους της ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ στο «Εθνος-Εργασία», οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν με αίτημα εξαίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οπως αναφέρεται, δεν είναι όλοι οι δικαιούχοι φορείς δημόσιου χαρακτήρα, επομένως δεν εμπίπτουν αυτομάτως στην απόφαση για αναστολή των προσλήψεων. Πρόκειται για ένα από τα επιχειρήματα που - όπως φαίνεται - θα χρησιμοποιήσει η ΕΥΔ, προκειμένου να επανεκκινήσει τη διαδικασία.
Ειδικότητες
Οι θέσεις αφορούν υποψηφίους 224 ειδικοτήτων όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών, εκ των οποίων οι πολυπληθέστερες είναι εκείνες της Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Οι δέκα δημοφιλέστερες, από πλευράς αριθμού θέσεων, ειδικότητες είναι οι ακόλουθες:
  • ΥΕ Εργατών Γενικών καθηκόντων, 708 θέσεις,
  • ΥΕ Ανειδίκευτων Εργατών, 584 θέσεις,
  • ΥΕ Εργατών Καθαριότητας, 354 θέσεις,
  • ΔΕ Διοικητικών, 277 θέσεις,
  • ΔΕ Οδηγών ΙΧ, Λεωφορείων, Φορτηγών και Απορριμματοφόρων, 260 θέσεις,
  • ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ Νοσηλευτών, 199 θέσεις,
  • ΥΕ Εργατών Πρασίνου, 179 θέσεις,
  • ΠΕ Καθηγητών Φυσικής Αγωγής διαφόρων ειδικεύσεων, 178 θέσεις,
  • ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Εργων, 176 θέσεις, και
  • ΔΕ Υδραυλικών, 108 θέσεις.
Μεγάλος αριθμός θέσεων - 103 και 97, αντίστοιχα - κατανέμεται στις ειδικότητες ΥΕ Εργατών Δασών και ΠΕ Ψυχολόγων, ενώ θα προσληφθούν, μεταξύ άλλων, 96 Κοινωνικοί Λειτουργοί κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, 95 Ηλεκτρολόγοι ΔΕ, 87 Οικοδόμοι, επίσης ΔΕ, και 81 Φύλακες κατηγορίας ΥΕ. Στις ειδικότητες ΥΕ Καθαριστών και ΔΕ Ελαιοχρωματιστών αντιστοιχούν από 79 και 69 θέσεις, και στις ειδικότητες ΥΕ Οικιακών /Οικογενειακών Βοηθών και ΠΕ ή ΤΕ Γεωπόνων κατανέμονται 66 και 63 θέσεις, αντίστοιχα.
Η μοριοδότηση
Τα χαρακτηριστικά που παρέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων στους υποψηφίους είναι, μεταξύ άλλων, ο χρόνος ανεργίας, καθώς προτεραιότητα φαίνεται ότι δίνεται στους νέους ανέργους έως και 30 ετών με 25 μόρια, στους μακροχρόνια ανέργους με 20, στους βραχυχρόνια ανέργους που δεν έχουν δικαίωμα κάρτας ανεργίας με 15 μόρια και στους αγρότες με 10 μόρια, και στα μέλη ή τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών με 15 μόρια. Δεκαπέντε μόρια λαμβάνουν επίσης τα άτομα τα οποία κατά το οικονομικό έτος 2010 είχαν ετήσιο εισόδημα έως 6.900 ευρώ και 10 μόρια όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα από 6.900 έως 12.000 ευρώ. Η εντοπιότητα «προσφέρει» στους υποψηφίους δέκα μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: