8 Δεκ 2011

Παράταση και τροποποίση του προγράμματος "Εναλλακτικός Τουρισμός"

  Το Επιμελητήριο Πέλλας μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική αρμοδιότητα τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε παράταση και παράλληλα τροποποίησε και συμπλήρωσε το πρόγραμμα:ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  1. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα παρατείνεται έως την 30η Δεκεμβρίου 2011.

2.    Δίδεται πλέον η δυνατότητα η επιχείρηση να κάνει επέκταση δραστηριότητας σε νέο ή νέους επιλέξιμο/επιλέξιμους Κ.Α.Δ., που περιλαμβάνονται στον Τροποποιημένο Οδηγό του Προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι ήδη διαθέτει τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων Κ.Α.Δ., πριν την 1.1.2010.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που χρηματοδοτούνται από το παρόν πρόγραμμα αφορούν στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, το θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου, το γαστρονομικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. πλωτές μεταφορές, ξενοδοχεία, καταλύματα, υπηρεσίες εστίασης, ταξιδιωτικά πρακτορεία, οργάνωση συνεδρίων, δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, κ.λ.π.) που αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος όπως και οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκ. € με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσό ανέρχεται σε  938.490,00.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. Το πρόγραμμα διέπεται από τον κανονισμό De minimis (Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000€ σε περίοδο 3 ετών).

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις € 10.000,00€ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των € 400.000,00€. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος.

Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος ορίζεται σε 40% και ανέρχεται σε 45%, για μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων(Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό 45% αφορά στην περιοχή της Αμμουλιανής).

Η υποβολή των προτάσεων για τις επενδύσεις που υλοποιηθούν στο Νομό Πέλλας θα γίνει υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis, ενώ ο φυσικός φάκελος θα κατατεθεί σε διάστημα δέκα (10) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, στο Επιμελητήριο Πέλλας  ή στα σημεία που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος.

Η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων είναι  η 30/12/2011.

Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης σε ΦΕΚ που είναι στις 13/9/2011.

Για όλα τα έργα που θα ενταχθούν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι το 50% της δημόσιας χρηματοδότησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής.

Για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες :

· ιστοσελίδα επιμελητηρίου Πέλλας  www.pellachamber.gr

ή να ενημερώνονται από :

·      την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, 57001 Θεσσαλονίκη, τηλ.2310-480.000, e-mail: info@e-kepa.gr, www.e-kepa.gr ).
·      Το Επιμελητήριο Πέλλας 25ης Μαρτίου 13, 58200 Έδεσσα 23810-26735 υπεύθυνοι ενημέρωσης κ. Βλαδίκας Γεώργιος, κ. Γιώγας Δημήτριος


Δεν υπάρχουν σχόλια: