8 Οκτ 2012

Το τριήμερο του Λούβρου


   
Αφιερωμένο στο Λούβρο είναι το τριήμερο 12 - 14 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ενα από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου στέλνει έργα του για να παρουσιαστούν σε πέντε εκθέσεις, με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης.

Οι εκθέσεις στα πέντε μουσεία (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) πραγματοποιούνται υπό το γενικό τίτλο «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».
Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάζεται στις 12 Οκτωβρίου, έχει τίτλο «Από τον Πλάτωνα έως τον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός». Τα κεντρικά εκθέματα από το Λούβρο θα είναι δύο προτομές, μία του Βολτέρου και μία του Ζαν-Ζακ Ρουσό, έργα του Ζαν - Αντουάν Χουντόν και τα δύο, καθώς και ένα μετάλλιο που απεικονίζει τον Λουδοβίκο ΙΕ' του Ζακ Νικολά Ρετιέ ντε λα Τουρ.
Η έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» θα φιλοξενηθεί από τις 12 Οκτωβρίου στο Τελλόγλειο. Η πρόσληψη των αρχαιοελληνικών μύθων από τους Δυτικούς παρουσιάζεται μέσα από 81 έργα μεγάλων δημιουργών, όπως ο Ραφαήλ, ο Ρούμπενς και ο Ρέμπραντ.
«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» παρουσιάζεται από τις 13 Οκτωβρίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δύο φωτογράφοι, ο Ιταλός Mimmo Jodice και ο Γάλλος Jean Christophe Ballot, παρουσιάζουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την πορεία της 10ετούς ανακαίνισης του Λούβρου.
Η έκθεση «Scopophilia» της Ναν Γκόλντιν θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτογραφίες έξι γλυπτών και πινάκων από τη συλλογή του Λούβρου, που τράβηξε η διάσημη φωτογράφος, «συνομιλούν» με έργα της από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70.
Η «Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 14 Οκτωβρίου. Κεντρικό έκθεμα ένα αριστούργημα της βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου - 13ου αιώνα, η Λειψανοθήκη, που προέρχεται από τη συλλογή του Λούβρου. Τα υπόλοιπα 17 έργα ανήκουν σε συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: