17 Οκτ 2012

Θεσσαλονίκη: Όλοι στους δρόμους την Τετάρτη και την Πέμπτη -Στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ



Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι την Τετάρτη και την Πέμπτη. Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Την Πέμπτη το πρωί στις 9:30 ιδιοκτήτες ταξί, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, ενώ οι μηχανικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στο ΤΣΜΕΔΕ, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Την Τετάρτη απεργούν δημοσιογράφοι, συμβολαιογράφοι, ιατροί, φαρμακοποιοί και δικαστικοί επιμελητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τους κλάδους τους. Σε τριήμερη πανελλαδική αποχή από την Τετάρτη ως την Παρασκευή προχωρούν οι δικηγόροι, μετά από απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο ΟΑΣΘ, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 8 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Χωρίς ταξί η Θεσσαλονίκη
Χειρόφρενο αποφάσισαν να τραβήξουν τα ταξί της Θεσσαλονίκης, καθώς το σωματείο «Ερμής» αποφάσισε 24ωρη απεργία από τις 5 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, αντί της στάσης εργασίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Ιδιοκτητών Αγοραίων-Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.
Κλειστά τα καταστήματα
Εξάλλου κλειστά θα είναι την Πέμπτη, με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα εμπορικά καταστήματα. Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου αποφάσισαν, με το κλείσιμο των μαγαζιών τους στις 9 το βράδυ, να σβήνουν και τα φώτα στις βιτρίνες, αντιδρώντας τόσο στην περιοριστική οικονομική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα αλλά και για να αποδείξουν τον κοινωνικό ρόλο της αγοράς.
Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους) να κλείσουν τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους. Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, «η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Φτωχοποιείται η χώρα και περιθωριοποιείται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και τα περίπτερα, καθώς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Λόγω της πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, στα αεροδρόμια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην κινητοποίηση με στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό.
Με αίτημα να μην περάσουν τα νέα μέτρα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), προκήρυξαν 24ωρη γενική απεργία για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «οι δράσεις και οι αγώνες των συνδικάτων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με κάθε τρόπο και μέσο, εφόσον η κυβέρνηση και η τρόικα επιμείνουν στην κατάθεση και ψήφιση των βάρβαρων αυτών μέτρων ισοπέδωσης κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος των εργαζομένων».
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: