25 Οκτ 2012

Μεταφέρει μαθητή στο σχολείο, δωρεάν, με το ταξί του


 

   Οταν το συμφέρον έρχεται σε σύγκρουση με την ανθρωπιά, συνήθως κερδίζει το συμφέρον. Ομως όχι πάντα. Ο κ. Σπύρος Λίβας από το Ιλιον, ταξιτζής στο επάγγελμα, μεταφέρει καθημερινά δωρεάν με το ταξί του τον 10χρονο Αγγελο στο σχολείο του. Και η διαδρομή δεν είναι μικρή, αφού ο Αγγελος πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν και δεν μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε σχολείο της γειτονιάς του· πρέπει να διασχίζει καθημερινά την πόλη.
Καθώς οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων και των ταξί που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών των ειδικών σχολείων έχουν τραβήξει χειρόφρενο λόγω διαφωνίας με την Περιφέρεια για την αποπληρωμή των οφειλομένων, πολλά παιδιά έχουν διακόψει τη φοίτηση στο σχολείο τους. Οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη μεταφορά από την τσέπη τους.
«Εχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Αγγελο όλους αυτούς τους μήνες. Το ξέρω το παιδί και αυτό με έχει μάθει επίσης, χαίρεται που με βλέπει, με αγκαλιάζει. Δεν είναι εύκολο να τον αφήσω εξαιτίας των χρημάτων», μας λέει ο κ. Λίβας.
   Ολιγόλογος και σεμνός, ακόμα και εν αγνοία του, ο 62χρονος ταξιτζής αντιστέκεται στο γενικότερο κλίμα έλλειψης ανθρωπιάς που έχουν επιβάλει οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. «Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι χρειάστηκε να λείψω για προσωπική υπόθεση και ζήτησα από συνάδελφο να με καλύψει και να πάει τον Αγγελο στο σχολείο και δημιουργήθηκε θέμα, γιατί το παιδί δεν ήθελε να μπει μέσα στο αυτοκίνητο», περιγράφει ο κ. Λίβας.
«Είμαστε τυχεροί»
«Ξεκίνησε ως μια τυπική σχέση με την ανάληψη της μεταφοράς του παιδιού πέρυσι, ωστόσο στην πορεία διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με ευαισθησίες που δεν συναντιούνται συχνά», λέει από την πλευρά του ο πατέρας του παιδιού κ. Νέστωρ Λαδάς.
   Αλλοι γονείς δεν ήταν τόσο τυχεροί, επισημαίνει ο κ. Λαδάς, αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει: «Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχουν αυτά τα παιδιά, αποσυντονίζονται τελείως όταν δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Οι οικογένειές τους, συχνά μονογονεϊκές και με τεράστια οικονομικά προβλήματα, βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Γνωρίζω γυναίκα που κλειδώνει το παιδί της στο σπίτι για να μπορεί να εργάζεται. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν μήνες να πάνε στο σχολείο», σχολιάζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για νούμερα σε κάποιον υπολογιστή, αλλά για παιδιά.
  Για το θέμα πραγματοποίησαν χθες νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία στο υπ. Οικονομικών γονείς, μαθητές και καθηγητές από 18 δήμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μαζί με τους δημάρχους των περιοχών.
  Θέμα ήταν η μη τήρηση των προ δεκαπενθημέρου υπεσχημένων από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών στους δημάρχους Αν. Αττικής κατά τη διάρκεια ανάλογης συγκέντρωσης. Τότε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο ζήτημα της πληρωμής των μεταφορικών των μαθητών Ειδικών Σχολείων (μουσικών, καλλιτεχνικών και ειδικής αγωγής) για το έτος 2012 - 2013, ενώ με απόφαση του υπ. Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, θα καταβληθούν 14 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες, στις οποίες από 1/7/2013 μεταφέρεται η αρμοδιότητα μεταφοράς των μαθητών, και άλλα 3 εκατ. ευρώ σε δήμους για να αποπληρώσουν οφειλόμενα.
  Στέλεχος του υπουργείου με το οποίο συναντήθηκαν χθες οι φορείς, τους παρέπεμψε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο, όμως, δεν εκδίδει εντάλματα πληρωμής των οφειλών της προηγούμενης χρονιάς, εάν δεν προηγηθεί έκπτωση 20% επί των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ μεταφορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Των Κωστα Oνισενκο - Ιφιγενειας Διαμαντη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: