18 Οκτ 2012

Tα συνδικάτα στους δρόμους

  
Τις μαζικότερες κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου επιχειρούν να πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα σήμερα Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται προαναγγέλλει τελική συμφωνία με την τρόικα. 


  Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει γενική απεργία ενώ παρόντα στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης θα είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία, πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ γενική κινητοποίηση έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ παράλληλα με το ΠΑΜΕ.

  Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επαγγελματοβιοτέχνες καθώς και ο εμπορικός κόσμος της χώρας, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά ανά περιόδους.

Ποιοι απεργούν την Πέμπτη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, με την 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία σε Δημόσιο (και ευρύτερο δημόσιο) και ιδιωτικό τομέα που έχουν από κοινού εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσει την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ.

Λόγω της πανεργατικής απεργίας αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Έμποροι-βιοτέχνες

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, κλείνοντας τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και των κατά τόπους ομοσπονδιών του. Με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους κλειστά θα είναι και τα περίπτερα. Η συγκέντρωση των περιπτερούχων στην Αθήνα θα γίνει στις 12:00 στην πλατεία Κοραή.

Δικαστικός κλάδος-γιατροί-μηχανικοί


Όσον αφορά στον δικηγορικό κλάδο, τη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε η προγραμματισμένη για σήμερα αποχή να διαρκέσει τελικά τρεις ημέρες, έως και την Παρασκευή, 19 του μηνός.

Τόσο οι δικηγόροι, όσο και οι συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, έχουν προγραμματίσει παντεχνική-πανεπιστημονική πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα προηγηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις 13.00 το μεσημέρι. Μαζί τους θα βρίσκονται και τα μπλοκ των γιατρών, οδοντιάτρων και μηχανικών, που επίσης απεργούν.

Ειδικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί κήρυξαν 48ωρη απεργία (Τετάρτη και Πέμπτη), εκφράζοντας με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Έτσι, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη και την Πέμπτη θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν και στην απεργία της Πέμπτης, όπως και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, την πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Την Πέμπτη, επίσης, συνεχίζουν την απεργία τους οδοντίατροι.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν ακόμη οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Εμπορευματικών Μεταφορών, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του κλάδου τους και οι φαρμακοποιοί.

ΜΜΕ


Από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης μέχρι και τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο, θα καλύπτονται δημοσιογραφικά.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

• Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ τα οποία θα κυκλοφορούν κανονικά από εκείνη την ώρα έως και τη λήξη της βάρδιας.
• Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα κινηθούν τα λεωφορεία, ενώ
• 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.
• Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τραίνα του ΟΣΕ, καθώς η ΠΟΣ συμμετέχει με 24ωρη απεργία. Αποτέλεσμα είναι να μην εξυπηρετηθούν ούτε τα δρομολόγια του μετρό από τον σταθμό «Δουκ. Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
• καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς ελληνικό αεροδρόμιο από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
• Δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών (ΠΝΟ).
• Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 20.00.

Χειρόφρενο τραβούν οι οδηγοί ταξί

Με δυσκολία θα πραγματοποιείται την Πέμπτη και η μεταφορά των επιβατών με ταξί, καθώς οι οδηγοί στην πρωτεύουσα θα προβούν σε στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, 18 Οκτωβρίου, έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων οι Πατρινοί

Με βασικό σύνθημα «Ξεσηκωθείτε! Δεν πάει άλλο!», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καλεί όλους τους Πατρινούς σε συγκέντρωση έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται, στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης.

Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στα Χανιά

Στα Χανιά θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: Aπό το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 11 το πρωί, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και από το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία 1866.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, ενώ, ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Πετράκης, κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα των Χανίων θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ, στη συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς θα παραστούν με τα οχήματα και μηχανήματά τους, ιδιοκτήτες φορτηγών και εργολήπτες δημοσίων έργων.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και επιστημονικοί φορείς της πόλης, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Λάρισα

Σε μαζική απεργία αλλά με ξεχωριστές συγκεντρώσεις προχωρούν αύριο οι Λαρισαίοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του ΕΚΛ- ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση του ΕΚΛ θα γίνει στις 10 π.μ. στην Κεντρική πλατεία ενώ της ΑΔΕΔΥ στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, ανακοινώθηκε ότι το λεωφορείο για τη μετάβαση στο πανεμπορικό συλλαλητήριο θα αναχωρήσει στις 06:30 π.μ. μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο.

Αλεξανδρούπολη

Σε κινητοποίηση προχωρά η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου συμμετέχοντας σε αυτή της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα μέλη της, σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, συνδέσμους να συμμετέχουν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 στην πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις.

Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδια, συμπληρώνοντας ότι «υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος και των δικτύων κοινωνικής προστασίας. Ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής, αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση και διογκώνει την ανεργία με αποτέλεσμα η χώρα να οπισθοδρομεί επικίνδυνα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: