Μεταμοσχεύσεις σωτηρίας για τους ασθενείς με «διαβήτη τύπου Ι», ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο «Λαϊκό» νοσοκομείο. Αρκεί μία τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή 3εκ. χαμηλά στην κοιλιά, από όπου εισέρχεται ο καθετήρας που εγχέει τα νησίδια - η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά. Σε 5 ημέρες ξεκινούν να λειτουργούν κανονικά και να παράγουν ινσουλίνη.
Σύμφωνα με την κλινική εμπειρία:σταματούν τις επιπλοκές του διαβήτη και στις περισσότερες περιπτώσεις και τη χρήση ινσουλίνης για αρκετά χρόνια.
Όσον αφορά στη σειρά προτεραιότητας για όσους ασθενείς θέλουν να ενταχθούν στη νέα μονάδα του «Λαϊκού» νοσοκομείου για μία από τις πρώτες 20 μεταμοσχεύσεις παγκρέατος που θα γίνουν στην Ελλάδα, τα κριτήρια που θα ληφθούν υπ’ όψιν είναι η σοβαρότητα της κατάστασης των επιπλοκών και ο συνυπολογισμός τους, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόδωρος Καρατζάς.
Ο δέκτης μπορεί να πάρει μόσχευμα από οποιανδήποτε δότη έχει κοινή ομάδα αίματος. Δεν υπάρχει δηλαδή το θέμα της ιστοσυμβατότητας που έχουν τα άλλα όργανα. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει λιγότερα φάρμακα και δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης του μοσχεύματος, εάν γίνουν σωστά οι διαδικασίες.
Στην Ελλάδα:
Δεν υπάρχει κέντρο επεξεργασίας παγκρέατος, συνεπώς η μεταφορά και η συντήρηση του μοσχεύματος από το αντίστοιχο κέντρο της Γενεύης είναι αυτό που δυσκολεύει τη διαδικασία. Το μόσχευμα πρέπει μέσα σε 8 ώρες από τη λήψη του να φτάσει στη Γενεύη, σε ειδική συσκευασία που του παρέχει οξυγόνο, ώστε να μπορέσουν να αφαιρεθούν τα νησίδια, να τοποθετηθούν πάλι σε ειδική συσκευασία και να επιστρέψουν στη χώρα μας για να μεταμοσχευτούν στον ασθενή. Στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο 2 κέντρα επεξεργασία παγκρέατος, στη Βρετανία και στη Γενεύη -αυτό με το οποίο συνεργάζεται η ελληνική επιστημονική ομάδα του «Λαϊκού».
Η νέα μονάδα μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο νοσοκομείο «Λαϊκό» θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή χειρουργικής Θεόδωρου Καρατζά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, το οποίο έχει διαθέσει περί τα 80.000 ευρώ για τις πρώτες μεταμοσχεύσεις του 2012.
Στη χώρα μας περίπου 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% μέχρι τα 30 θα αναπτύξει μια από τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος και θα χρίζει άμεσης μεταναστευτικής διαδικασίας.
Επιμέλεια: Κατερίνα Σεφερλή
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου