20 Φεβ 2012

Οι επισκέπτες της Έδεσσας






23 Αυγούστου του 1923

Ο Νομάρχης Πέλλης, ο Δήμαρχος Εδέσσης και ο Διοικητής της Χωροφυλακής μετέβησαν στο γειτονικό Βέρτικοπ προκειμένου εκεί να προϋπαντήσουν τους δύο υπουργούς. Ανέμεναν το Γεώργιο Σιδέρη, Υπουργό Γεωργίας και τον Απόστολο Δοξιάδη, Υπουργό Περιθάλψεως της κυβέρνησης Στυλιανού Γονατά. Μετά το τυπικό της αφίξεως μετέβησαν όλοι στην Έδεσσα, όπου οι υπουργοί δέχθηκαν επιτροπές των γειτονικών κοινοτήτων και συνεργάστηκαν με τις τοπικές αρχές. Οι κάτοικοι του Οστρόβου  προσήλθαν -υποθέτω σιωπηλοί, θλιμμένοι και με καλούς τρόπους, όπως θα ‘λεγε ο ποιητής, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τη μετακίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο τοπικός εμπορικός σύλλογος και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ηττούντο την επέκταση του νόμου περί αγροφυλακής. Ο υπουργός δεσμεύθηκε να προωθήσει το αίτημα της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής Εδέσσης-Καρατζόβας στον Υπουργό των Συγκοινωνιών και διέταξε τη Χωροφυλακή να συνδράμει και αυτή.


Στο ζήτημα της υλοτομίας πρότεινε να αρχίσει αμέσως, όπως και η κατασκευή ανθράκων για να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες. Τηλεγράφησε εις Αθήνας διατάσσοντας να κηρυχθούν απαλλοτριωτέα τα τσιφλίκια. Έδωσε εντολή να κινηθεί η διαδικασία παραχώρησης στο Φιλοπρόοδο Σύλλογο Μ. Αλέξανδρο δημοσίου γηπέδου για τη διαμόρφωση γυμναστηρίου. Οι τοπικές αρχές φαίνεται ότι έδειξαν ικανοποιημένες δηλώνοντας παράλληλα την πίστη τους στην εθνική κυβέρνηση και την ικανοποίηση τους για τη διευθέτηση των εργατικών θεμάτων. Ο έτερος υπουργός, της Περιθάλψεως δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει 500.000 δραχμές για την ανέγερση οικισμών και 200.000 δραχμές για την περίθαλψη των προσφύγων.

Οι δύο υπουργοί διανυκτέρευσαν στην Έδεσσα και την επόμενη ημέρα συνοδευμένοι από το Νομάρχη Πέλλης μετέβησαν στην Αριδαία όπου επανέλαβαν την ίδια διαδικασία. Συναντήθηκαν με επιτροπές προσφύγων από τη Νέα Ζωή και την Αριδαία. Ο Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Προσφύγων Καρατζόβης υπέβαλε υπόμνημα αιτημάτων. Ο Υπουργός Δοξιάδης πρότεινε την ίδρυση δύο προσφυγικών αναρρωτηρίων στην Αριδαία και τη Φούστανη. Αντιπροσωπεία των εμπόρων της Καρατζόβας διεκδίκησε την κατάργηση των διατιμήσεων και του παρακρατήματος. Ο Δοξιάδης συμφώνησε μαζί τους ισχυριζόμενος ότι προασπίζεται την ελευθερία του εμπορίου όμως απόφυγε οποιαδήποτε περαιτέρω δέσμευση. Ο Υπουργός της Περιθάλψεως τηλεγράφησε στο υπουργείο δίνοντας εντολή οι πρόσφυγες της Καρατζόβας να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακα και ο λογαριασμός του φαρμακείου να χρεώνεται στο υπουργείο. Τέλος, ενέκρινε επίδομα για τους πρόσφυγες ιερείς.

Το απόγευμα ο Γεώργιος Σιδέρης και ο Απόστολος Δοξιάδης (πατέρας του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη) επέστρεψαν στην Έδεσσα και στη συνέχεια αναχώρησαν για τη Φλώρινα.

 
Μαρία Τριανταφυλλίδου
(Εδεσσαϊκή, 18/02/2012, σελ. 14)

Δεν υπάρχουν σχόλια: