10 Φεβ 2012

Τυφώνας χτυπά και το Δημόσιο τομέα με το μίνι Μνημόνιο: Νέες περικοπές στους μισθούς, εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις μέσα στο 2012


Περικοπές και απολύσεις

 

Οι δραματικές αλλαγές που επέρχονται με το μίνι Μνημόνιο για μισθούς και εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, συνοδεύονται από ανατροπές και στο Δημόσιο τομέα. Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα, προβλέπονται 15.000 αποχωρήσεις εντός του 2012, επανεξέταση μισθών, αναπροσαρμογή ειδικών μισθολογίων και άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ειδικότερα, εκτός της απαίτησης για 15.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012, επανέρχεται το καθεστώς συνταξιοδοτικής εφεδρείας, ζητείται η πιστή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ζητείται η κατάργηση οργανικών θέσεων με παράλληλες απολύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το 2015, ενώ δεν αποκλείεται και πάγωμα προσλήψεων εάν υπάρξει παρέκκλιση από την προβλεπόμενη μείωση προσωπικού.

Επιπλέον, ζητείται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για νέα περικοπή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς γίνεται αναφορά στην ανάγκη να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος της γενικής κυβέρνησης κατά 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015.

Παράλληλα, πρόκειται να αναπροσαρμοστούν τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, διπλωμάτες, καθηγητές, ένστολοι και κρατικοί αξιωματούχοι) έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να εξοικονομηθεί 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, καθώς το μίνι Μνημόνιο προβλέπει κατάργηση των κανονισμών προσωπικού. Από τους κανονισμούς προσωπικού προέκυπτε και όσα κατά καιρούς έχουν υπογραφεί στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ξεχωριστά σε κάθε επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: