10 Φεβ 2012

Η Αραβική Άνοιξη βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας

   Το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού World Press Photo 2011 κέρδισε η φωτογραφία που τράβηξε στην Υεμένη ο Ισπανός φωτογράφος Σαμουελ Αράντα, των New York Times, η οποία αποτυπώνει την Αραβική Άνοιξη.
   Πρόκειται για ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο της περιόδου της λαϊκής εξέγερσης κατά του απερχόμενου προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, όταν διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ένα τζαμί ως υπαίθριο νοσοκομείο για να φροντίσουν τους τραυματίες.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται μία γυναίκα με τη μουσουλμανική ενδυμασία που καλύπτει σχεδόν όλο το πρόσωπο και το σώμα να κρατάει στην αγκαλιά της έναν τραυματισμένο συγγενή της. Κατά την άποψη της κριτικής επιτροπής, το στιγμιότυπο αποτυπώνει γενικότερα την Αραβική Άνοιξη.

«Η φωτογραφία αποτυπώνει μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, τον αντίκτυπο ενός τεράστιου γεγονότος, ενός γεγονότος σε εξέλιξη», δήλωσε ο Έινταν Σάλιβαν, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, για τη φωτογραφία του Αράντα, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή αυτό διαγωνισμό με τις φωτογραφίες που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε.

«Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ ποια είναι γυναίκα αυτή, η οποία κρατάει στην αγκαλιά της ένα τραυματισμένο συγγενή της, αλλά οι δυο τους είναι μια ζωντανή εικόνα του θάρρους των απλών ανθρώπων που βοήθησαν να ανοίξει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Σάλιβαν.

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: