14 Φεβ 2012

"ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΣΟΥ"

         14 Φεβρουαρίου σήμερα και οι ερωτευμένοι ανά τον κόσμο γιορτάζουν τον έρωτά τους ανταλλάσσοντας δώρα και υποσχέσεις αγάπης. Ποιος ήταν όμως ο Αγ. Βαλεντίνος και γιατί το όνομά του συνδέθηκε με τον αιώνιο  έρωτα;

Οι θρύλοι γύρω από τον άγιο των Ερωτευμένων  φαίνεται να ποικίλλουν. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Τότε ο σκληροτράχηλος αυτοκράτορας, που επιδίωκε  τη δημιουργία ενός ισχυρού στρατού, παρατήρησε ότι οι στρατιώτες του ήταν απρόθυμοι να πάρουν μέρος σε μακρινές εκστρατείες, λόγω της προσκόλλησης τους στις  γυναίκες που αγαπούσαν. Για να καταπολεμήσει το πρόβλημα, εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στους στρατιώτες να παντρευτούν ή να δεσμευτούν με οποιοδήποτε τρόπο με τις αγαπημένες τους. Αψηφώντας τις διαταγές του αυτοκράτορα ο ιερέας Βαλεντίνος συνέχισε να παροτρύνει τους νέους προς τη δημιουργία οικογένειας και να τελεί γάμους. Όταν η δράση του έφτασε στα αυτιά του αυτοκράτορα , ο Κλαύδιος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον ξυλοκοπήσουν με ρόπαλα, μέχρι να αποκεφαλιστεί και να θανατωθεί. Η ποινή εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 278 π.Χ (κατά προσέγγιση).

Ο μύθος δε σταματά εδώ. Λέγεται ότι όσο ο Βαλεντίνος ήταν κλεισμένος στη φυλακή και λίγο πριν την εκτέλεση της ποινής του , ερωτεύτηκε παράφορα την κόρη του δεσμοφύλακά του και της έγραψε μία κάρτα στην οποία εξέφραζε τον έρωτά του , που ήταν καταδικασμένος να παραμείνει ανεκπλήρωτος. Στην κάρτα υπέγραφε «από τον Βαλεντίνο σου» , μια υπογραφή που έμελλε να γίνει το σύνθημα των απανταχού ερωτευμένων.

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορταζόμενους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: