31 Ιαν 2013

“Παιδιά εν δράσει”: Μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα!


   “Μπορούμε να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε τα πάντα. Να φύγουμε από την κρίση. Εστιάζοντας στην κοινωνία των πολιτών και τη δημιουργική οικονομία”, τόνισαν με αποφασιστικότητα τα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης “Παιδιά εν δράσει”.

   Ρωτώντας τους για τη δική τους εμπειρία, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ζωής και τι εκείνοι κατάφεραν πρακτικά να αλλάξουν με το έργο και την προσφορά τους, απαντούν εμφατικά: “Καταρχήν αλλάξαμε εμείς οι ίδιοι”.

   Και ίσως κάπου εκεί να βρίσκεται η άκρη του νήματος. “Η ζωή δεν είναι μόνο αριθμοί και οικονομικά στοιχεία. Η ζωή είναι δράση. Να εστιάσουμε στον άνθρωπο”, σημειώνει ο Γιώργος Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της ομάδας “Παιδιά εν δράσει”.


   “Είμαστε μια μικρή μη κυβερνητική οργάνωση και παρόλο που οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι τόσο ευνοϊκές, καταφέραμε να επιβιώσουμε δέκα ολόκληρα χρόνια και να συνεχίσουμε το έργο μας”, είπε ο κ. Γεωργιάδης, σε εκδήλωση για την παρουσίαση μιας σειράς δράσεων που θα πλαισιώσουν τη φετινή χρονιά και θα κλείσουν με τον εορτασμό των γενεθλίων τους.

   Τα παιδιά μπήκαν σε... δράση ως μια παρέα που ήθελε να δώσει σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία και το δικαίωμα στην ψυχαγωγία. Άρχισαν κάπως έτσι να ανεβάζουν δωρεάν παραστάσεις σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία και όπου υπήρχαν παιδιά που το είχαν ανάγκη. Κατάφεραν ακόμη να υλοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων και διάφορα άλλα προγράμματα με αποτέλεσμα οι δράσεις τους να χρηματοδοτούνται κατά 85% από ευρωπαϊκά κονδύλια.

   Σε αυτό το πλαίσιο, το Φεβρουάριο θα φιλοξενηθούν 72 νέοι από 12 χώρες της Ευρώπης στο Σέλι (Βέρμιο) και θα “μυηθούν” σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, οικολογίας και αλληλεγγύης.

   Στις 7 Μαρτίου, για 4η χρονιά τα “Παιδιά εν Δράσει”, διοργανώνουν το ποδηλατικό καρναβάλι και στον ίδιο μήνα το Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσικές και εικόνες από το χώρο των Βαλκανίων.

Από τον Απρίλιο και μέχρι τον Ιούνιο υλοποιούν τη δράση “πάρκαρε μαζί μας” όπου καλούν τους πολίτες να απολαύσουν τους λιγοστούς πράσινους χώρους που έχουν μείνει με πικ νικ που διοργανώνονται κάθε Κυριακή (αναλόγως με τον καιρό).
   
Το Μάιο τα “Παιδιά εν δράσει” διοργανώνουν μια μεγάλη δημιουργική γιορτή για γονείς και παιδιά “Φτου και Βγαίνω”. Τον Ιούνιο στηρίζουν τη διεθνή γυμνή ποδηλατοδρομία και τον ίδιο μήνα πραγματοποιούν το νεανικό φεστιβάλ για την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων στη Θεσσαλονίκη, “Ευχαριστούμε που ενοχλείτε”.

Το Σεπτέμβριο 120 ερασιτέχνες καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, συνυπάρχουν για δέκα μέρες σε μια πολυπολιτισμική συνάντηση νέων και δημιουργούν τέχνη. Είναι το Creativity XXL. Τον ίδιο μήνα γιορτάζουν την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο με παιχνίδια στους δρόμους. Μια δράση που ονομάζουν “Τα παιδία παίζει”.

Και η χρονιά κλείνει με ένα ευχαριστήριο σε όσους βοήθησαν την οργάνωση, πάρτι, για τα δεκάχρονα των Παιδιών εν Δράσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: