20 Ιαν 2013

Ιερόδουλες. Οροθετικές και πολιτικές

   Πρωτομαγιά 2012, καφές στο Φλοίσβο, κόσμος αρκετός.  Κάποιος ανοίγει το θέμα της ημέρας και ακολουθεί τσακωμός. Θυμίζω συνοπτικά πως η Αστυνομία μόλις είχε ελέγξει και συλλάβει δώδεκα ιερόδουλες, φορείς του ιού HIV (AIDS). Ως εδώ όλα κατανοητά, θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε οργανωμένο κράτος κάτι τέτοιο. Ωστόσο, γύρω από το αυτονόητο -όλες τις πράξεις που διασφαλίζουν το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία-, στήθηκε το γαϊτανάκι της προεκλογικής ηρεμίας.  Βλέπετε, η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους αποτέλεσε την ...
καλύτερη πολιτική αφίσα. Σχεδόν οχτώ μήνες μετά, τρεις οροθετικές ιερόδουλες αθωώθηκαν, ενώ μόλις έξι παραμένουν ακόμη στο κελί. Οι υπόλοιπες έχουν αποφυλακιστεί.
   Θα μπορούσε να γίνει ολόκληρη συζήτηση για το εάν  η σύλληψή τους έγινε από τους ίδιους αστυνομικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Ή εάν το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων κατηγορουμένων δόθηκε από δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι κρίνουν αντισυνταγματική τη μείωση μόνο των δικών τους μισθών. Ή έστω, αν το ΚΕΕΛΠΝΟ που συνέδραμε σε εκείνη την επιχείρηση είναι το ίδιο που αρνείται να δώσει στοιχεία στους αρμόδιους υπουργούς. Τα ονόματά των παραπάνω υπευθύνων και οι φωτογραφίες τους δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις οθόνες. Τα παιδιά τους δεν θα δουν ποτέ τους γονείς τους στο γυαλί, στοχοποιημένους από το περιβάλλον. Προφανώς, ούτε και όσοι πελάτες των οίκων ανοχής πλήρωναν κάποια ευρώ παραπάνω για έρωτα χωρίς προφυλάξεις. Λογικό, η κοινωνία μας αντιδρά με ανεκτικότητα απέναντι στη βία και την ανομία και με ελάχιστο σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και τα ατομικά δικαιώματα.
  Δεν έχουν νόημα όλα τα παραπάνω ως αντίποινα, για ακόμη μια φορά θα χαθεί το νόημα και η εκδικητική μανία μας θα συμψηφίσει ουσία και εντυπώσεις. Το ζήτημα είναι πως ξεπλένεται η ντροπή, ποιος ζυγίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πως ξεχνάς ότι το επίσημο κράτος δημοσιοποίησε την ασθένειά σου; Σε όλο τον κόσμο, οι καμπάνιες για το AIDS, ειδικά την τελευταία 20ετία, έχουν περάσει από το στάδιο της ενημερωτικής εκστρατείας στη σφαίρα του mainstream. Στο όνομα της ευαισθητοποίησης, το κόκκινο κορδελάκι φοριέται στο πέτο ακόμη και από αυτούς που έσκιζαν τις ιερόδουλες στον τηλεοπτικό αέρα.
   Οι πρώτες προσφυγές με αξιώσεις για αποζημίωση κατατέθηκαν. Η λογική λέει πως ανάμεσα σε διατάξεις τους Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, άρθρα ΕισΝακ και εισαγγελικές αποφάσεις δύσκολα θα καταδικαστεί το Δημόσιο και οι θιγόμενες θα μείνουν με μοναδικό κέρδος ένα δελτίου Τύπου από το Συνήγορο του Πολίτη. Αν μπορούμε να μιλάμε για κέρδος όταν το κόστος είναι ο στιγματισμός από τον πληθυσμό μιας ολόκληρης χώρας.
Τότε, ο Αντρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει για το ζήτημα. Την Τετάρτη, προανήγγειλε τη δημιουργία κόμματος, σε έξι μήνες. Πόσο διαρκεί η απόφαση για μια συγγνώμη;
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
PROTAGON.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια: