20 Φεβ 2013

Με θετικό πρόσημο το φετινό «TEDxThessaloniki»



Με θετικό πρόσημο, θετική σκέψη, ενέργεια και δράση το φετινό TEDxThessalonikiφέρνει, στις 13 Απριλίου, στη σκηνή του κινηματοθεάτρου Ολύμπιον, τη «Δύναμη του ΣΥΝ (+)» κόντρα στα όποια … «πλην» των καιρών.
Οι διοργανωτές της ξεχωριστής αυτής πρωτοβουλίας μας καλούν να βάλουμε το «συν»- ένα ή περισσότερα -στην καθημερινότητά μας και να ανακαλύψουμε τη δύναμη να συνεργάζεσαι, να συνθέτεις, να συμμετέχεις, να συνυπάρχεις, να συνεχίζεις.

Την προστιθέμενη αξία της θετικής σκέψης και δράσης θα «μεταφέρουν» στη σκηνή του φετινού TEDXThessaloniki, μέσα από τις ομιλίες τους, ένας βραβευμένος επιστήμονας που θα μιλήσει για την προστιθέμενη αξία της πληροφορίας, ένας φωτογράφος και συγγραφέας που αναζητεί το «συν» των παραμυθιών στην πραγματικότητα, ένας διακεκριμένος νέος μουσικός και επιστήμονας, που συνδυάζει τη μουσική με τις νευροεπιστήμες, την εκπαίδευση και την ψυχολογία και μια εθελόντρια που μετέτρεψε την προσωπική της περιπέτεια υγείας σε εφαλτήριο για είκοσι χρόνια άνευ όρων εθελοντικής προσφοράς.
Από την ίδια σκηνή, πολλοί ακόμη ομιλητές- από την Ελλάδα και το εξωτερικό -προερχόμενοι από τους χώρους της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας, της τέχνης, της τεχνολογίας και του εθελοντισμού θα μας δείξουν πώς η δύναμη του «συν» γίνεται πράξη: μέσα από τη σχέση ενός χαρισματικού καθηγητή με τους μαθητές του, στα παιχνίδια της μνήμης, στο επιχειρείν των πολλών, σε μια στρατηγική για αλλαγή και στην τεχνολογία χωρίς στερεότυπα.
Πηγή έμπνευσης για το φετινό TEDxThessaloniki είναι η θετική ενέργεια που διαχέεται κάθε χρόνο από τη διοργάνωση, αλλά και η ανάγκη για έννοιες, στοιχεία και ενέργειες θετικές στην καθημερινότητα όλων, σε μία δύσκολη συγκυρία.
Για πρώτη φορά φέτος και οι παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης έχουν ενιαίο θέμα, καθώς αναζητείται το «συν» των αισθήσεων, μέσω του TEDxThessaloniki: Five Senses Project. Όλα όσα θα συμβούν γύρω από την κεντρική αίθουσα του “Ολύμπιον”, σε δύο μήνες από σήμερα, θα έχουν σχέση με μία από τις πέντε αισθήσεις: την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση.
Φέτος, επίσης, αυξάνει και ο αριθμός των ομιλητών από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα «πάντρεμα» του διεθνούς χαρακτήρα του TED με τον τοπικό χαρακτήρα ενός TEDX event, ενώ στόχος είναι το φετινό μήνυμα της διοργάνωσης να «ταξιδέψει» και να απασχολήσει την κοινότητα των απανταχού TEDxSters.

Από το TED στα TEDx

To TED (από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment & Design) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που προβάλλει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Ξεκίνησε το 1984, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και κατάφερε να καταστεί θεσμός. Από τη σκηνή των διαφόρων διοργανώσεών του ανά τον πλανήτη έχουν περάσει πρόσωπα, όπως οι Μπιλ Γκέιτς, Αλ Γκορ, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Ντέιβιντ Κάμερον, Τζέιμι Όλιβερ κ.ά.
Τον Μάιο του 2009 ξεκίνησε από το TED η πρωτοβουλία TEDx, με κεντρικό σύνθημα «Many Voices one conversation» (Πολλές φωνές, μία συζήτηση) και σκοπό να ενθαρρύνει την καινοτομία, την ηγετική σκέψη, τον διάλογο και να μεταφέρει την εμπειρία του TED σε τοπικό επίπεδο. Έτσι «γεννήθηκαν» τα TEDx, μη κερδοσκοπικές διοργανώσεις, που “στήνονται” από εθελοντές, με τη δέσμευση να διατηρούν το πνεύμα και τον χαρακτήρα του TED.
Η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, το Ντουμπάι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Αθήνα είναι- μεταξύ άλλων -ορισμένοι μόνο από τους «σταθμούς» τέτοιου είδους διοργανώσεων.
Για το φετινό TEDxThessaloniki η αντίστροφη μέτρηση άρχισε απόψε, με την παρουσίαση του κεντρικού του συνθήματος και την υπόσχεση των διοργανωτών να μας αποκαλύπτουν κάθε μέρα κι ένα από τα «μυστικά» τους- πρόσωπα, δράσεις και άλλες πτυχές της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: