22 Φεβ 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΞΥΝΙΔΗ: ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥΣ



·         ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΟΨΑΝ ΚΑΙ ΕΡΑΨΑΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΕΣ (;)

·         ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΏΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η εξυφαινόμενη προσπάθεια τρόϊκας και ντόπιων συνεργών, να βάλει στο κρεβάτι του Προκρούστη και το αγαθό της δημόσιας υγείας, μετρώντας το με τα φθαρτά μετρήσιμα μεγέθη των περιβόητων οικονομικών αγορών, είναι φανερό ότι έχει προ πολλού ξεκινήσει. Και ήδη το μαχαίρι της σφαγής – εξαφάνισης δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με πατέντες τύπου ενοποίησης – συγχώνευσης – διασύνδεσης κ.λ.π., επικρέμεται (χωρίς σαφή κριτήρια και όρους) επί δικαίων και αδίκων.

Είμαι ο τελευταίος που θα ήμουν αντίθετος σε μία ουσιαστική, αποτελεσματική και εξορθολογιστική αναδιάταξη του χώρου της δημόσιας υγείας, με αποκλειστικούς στόχους αφενός την πάταξη των άχρηστων – ύποπτων δαπανών και αφετέρου την βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης δημόσιας υγείας. Και δεν έπρεπε νάρθουν μνημόνια και τρόϊκες, για να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια.
Όταν όμως, δήθεν στα πλαίσια του παραπάνω στόχου, με αδιαφανή, ύποπτα και μικροπολιτικά κριτήρια, ένα Νοσοκομείο απειλείται με διάλυση και υποβάθμιση (με όλες τις παρεπόμενες δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των πολιτών της περιοχής που εξυπηρετεί), τότε η αντίδραση όλων μας πρέπει να είναι άμεση, εκρηκτική και καταιγιστική.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αναφέρομαι στην περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών και στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη προσπάθεια υποβάθμισης και ένταξής του στο νέο Νοσοκομείο Πέλλας, δηλαδή στο Νοσοκομείο Έδεσσας. Μόνο που τα στοιχεία και οι αριθμοί δεν δικαιολογούν με τίποτε το εγχείρημα αυτό, αντιθέτως μάλιστα βγάζει μάτια η διαφαινόμενη παράνομη και άδικη αυτή μεθόδευση. Από τα επίσημα στατιστικά, συγκριτικά και αριθμητικά στοιχεία των δύο Νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας, προκύπτει η καταφανής και συντριπτική υπεροχή του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Οπότε δεν θα κουράσω με την παράθεσή τους γιατί είναι στην διάθεση του καθενός. Όμως επειδή αυτό που έγινε με τις κλίνες περνάει κάθε διεστραμμένη φαντασία, εδώ πρέπει να σταθούμε και να φωτίσουμε τον κόσμο.
Όλα ξεκίνησαν πριν 1,5 περίπου χρόνο, όταν στα πλαίσια μίας ακόμη πολυδιαφημισμένης καμπάνιας για αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας και των φορέων της, ο τότε υπουργός και γνωστός καταστροφέας της Υγείας της χώρας μας, με την βοήθεια του τοπικού του εξαπτέρυγου, έκαναν ασκήσεις κοπτικής – ραπτικής στις κλίνες των δύο Νοσοκομείων της περιοχής. Το αποτέλεσμα της κοπτορραπτικής ήταν το εξής καταπληκτικό πόνημα: Ενώ το Νοσοκομείο Γιαννιτσών είχε και έχει πραγματικά διακόσιες (200) αναπτυγμένες κλίνες, ο αριθμός τους περιορίσθηκε εικονικά και πλασματικά (!!!!!!!!!!) σε εκατόν εβδομήντα πέντε (175). Και ενώ το Νοσοκομείο Έδεσσας είχε και έχει πραγματικά εκατόν πενήντα (157) αναπτυγμένες κλίνες, ο αριθμός τους  αυξήθηκε πλασματικά και εικονικά (!!!!!!!!!) σε εκατόν εβδομήντα πέντε (175), τις οποίες σημειωτέον είναι αδύνατο και ανέφικτο να τις αναπτύξει πραγματικά !!!.
Δηλαδή και με απλά λόγια, αφαιρέθηκαν εικονικά – πλασματικά κλίνες  από τα Γιαννιτσά και προστέθηκαν εικονικά – πλασματικά κλίνες στην Έδεσσα, με αποτέλεσμα να προκύψει μία βολική για κάποιους ισοπαλία. Και έτσι ενώ το Νοσοκομείο Γιαννιτσών είχε και  έχει σαράντα και πλέον περισσότερες κλίνες από το Νοσοκομείο Έδεσσας, εμφανίζεται (ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ) να έχει τις ίδιες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την έδρα του.
 Οι ευρηματικές πατέντες των παραπάνω, συνεχίσθηκαν με την διασύνδεση των δύο Νοσοκομείων, με ύπαρξη κοινής διοίκησης και με (προσωρινή) έδρα τα Γιαννιτσά, διότι συνέπιπτε με την έδρα του Διοικητή. Κατά τα λοιπά παρέμεινε ακαθόριστο ποια είναι η έδρα των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Και μέσα από αυτό το εσκεμμένα νεφελώδες και ομιχλώδες τοπίο, μας ξεπηδάει ξαφνικά ως πρωτοχρονιάτικο δώρο (σ’ αυτή την χώρα, όταν θέλουν, τα ΦΕΚ βγαίνουν ακόμη στις 31 Δεκεμβρίου), η ενοποίηση των δύο Νοσοκομείων σε ενιαίο Νοσοκομείο Πέλλας με έδρα την Έδεσσα, που όσοι δεν ξέρουν το παίρνουν χαμπάρι στα μέσα Ιανουαρίου.
Με βάση τα παραπάνω και κυρίως την (επαναλαμβάνω  γιατί είναι δύσκολο  να γίνει πιστευτό) εικονική – πλασματική μείωση των κλινών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, σε συνδυασμό με την εικονική – πλασματική αύξηση των κλινών του Νοσοκομείου Έδεσσας (λες και παίζουμε πλέϊ-στέϊσιον δηλαδή), καθώς και την καταφανή και συντριπτική υπεροχή του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, σε υποδομή, σε συγκριτικά – οικονομικά – στατιστικά κ.λ.π. στοιχεία (διαθέσιμα στο ESYNET) και σε εξυπηρετούμενο πληθυσμό και περιοχή, η απομάκρυνση της έδρας από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών (και η κατά μοιραίο επακόλουθο υποβάθμιση και διάλυσή του) αποτελεί ένα τεράστιο ΣΚΑΝΔΑΛΟ και μία παράνομη, άδικη και αναιτιολόγητη νομικά αλλά και λογικά ενέργεια και απόφαση, που πρέπει ΑΜΕΣΑ να ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 
Η κοινωνία των Γιαννιτσών και του Δήμου Πέλλας, στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο της, οφείλει άμεσα να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει την παραπάνω σκανδαλώδη, άδικη και καταστροφική για την δημόσια υγεία της περιοχής απόφαση. Η κοινωνία των Γιαννιτσών  πρέπει να σταματήσει την απομάκρυνση και την απώλεια του Νοσοκομείου της. Η κοινωνία των Γιαννιτσών πρέπει να διατηρήσει το κεκτημένο της δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην δημόσια υγεία. Η κοινωνία των Γιαννιτσών έφτιαξε το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και δικαιούται να το διατηρήσει.
Οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Πέλλας και των Γιαννιτσών, πρέπει σε άμεση συνεργασία με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Γιαννιτσών να κλιμακώσουν και να οργανώσουν την αντίδρασή τους (αγωνιστική, νομική και πολιτική) και να απαιτήσουν την λήψη αποφάσεων με βάση τα πραγματικά και αληθινά κριτήρια και στοιχεία και όχι με εικονικά και πλασματικά κόψε-ράψε κρεβατιών, που προορίζονται για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.
Η κοινωνία των Γιαννιτσών πρέπει να ζητήσει άμεση να σταματήσει η κατάφωρη αυτή ΑΔΙΚΙΑ και να εξιχνιασθεί το γιγάντιο αυτό ΣΚΑΝΔΑΛΟ της εικονικής προσθαφαίρεσης κλινών και της παραγκώνισης και του θαψίματος των πραγματικών συγκριτικών στοιχείων, που πρέπει να αποτελέσουν το αποκλειστικό κριτήριο λήψης της σχετικής απόφασης.
Η κοινωνία των Γιαννιτσών πρέπει να ζητήσει άμεσα:
-          Να παραμείνει η έδρα στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.
-          Να αυξηθεί και να καθορισθεί ο αριθμός των κλινών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, στον πραγματικό και αληθινό τους αριθμό. 
-          Να αναβαθμισθούν και να βελτιωθούν οι συνθήκες της παρεχόμενης στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών δημόσιας υγείας.
-          Να αποκαλυφθεί ποιοι έπαιξαν παιχνίδια με πλασματικές προσθαφαιρέσεις κλινών στις πλάτες του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και στις πλάτες της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
-          Να δοθεί στην δημοσιότητα η εισήγηση βάσει της οποίας προτάθηκε ως έδρα το Νοσοκομείο Έδεσσας (ποιος και με ποιο κριτήριο την εισηγήθηκε ;)
-          Να μεταφερθούν από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας τα παραπάνω στοιχεία στον αρμόδιο Υπουργό και να παλέψουν για την ανόρθωση της πρωτοφανούς αυτής αδικίας.
-          Να δοθούν άμεσα στην δημοσιότητα τα συγκριτικά – στατιστικά και οικονομικά στοιχεία του 2012, που περιέργως (γιατί άραγε ;) καθυστερούν να δοθούν στην δημοσιότητα.
-          Να ακυρωθεί κάθε παράνομη και άδικη απόφαση, που στερεί τα Γιαννιτσά από το Νοσοκομείο τους.
-          Να διαμορφωθεί ένα δυνατό και ισχυρό μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης.  
Η κοινωνία των Γιαννιτσών πρέπει να πάρει την υπόθεση του Νοσοκομείου στα χέρια της. Ο αγώνας της κοινωνίας των Γιαννιτσών και των φορέων της, για την διατήρηση του Νοσοκομείου τους αρχίζει. Έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο και τα πλεονεκτικά στοιχεία. Με την επιβαλλόμενη συνδρομή και συμμετοχή όλων μας, η αδικία δεν θα περάσει. Τα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ θα κρατήσουν το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ τους, γιατί το δικαιούνται και το αξίζουν.-

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΞΥΝΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια: