16 Φεβ 2013

Μια αυτόνομη οικοκοινότητα Νταμανχούρ αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ

  Σε ένα ξεχωριστό κόσμο βρίσκονται οι κάτοικοι της κοινότητας Νταμανχούρ στην Ιταλία. Πρόκειται για μια αυτόνομη οικοκοινότητα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Τορίνο (περιοχή Πιεμοντε). Ιδρύθηκε το 1975 από τον Φάλκο Ομπέρτο Αϊραούντι και αρχικά αποτελούταν από 12 άτομα.
Αν και έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα εκατοντάδες οικο-χωριά, η Νταμανχούρ είναι μοναδική.
Ενστερνίζεται τα κοινωνικά μοντέλα κοινού βίου για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ζωής και είναι μια νέα κοινωνία με παγκόσμια αναγνώριση. Το 2005 μάλίστα αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως πρότυπο μοντέλο αιεφορικά βιώσιμης κοινωνίας.
Η ζωή στη Νταμανχούρ περιλαμβάνει καινοτόμες αξίες και ιδέες, έντονη καλλιέργεια, πνευματικότητα και σεβασμό για το περιβάλλον, αλλά και ανάκαμψη αρχαίων παραδόσεων. Το 2010 οι μόνιμοι κάτοικοι έφτασαν τους 1000, με όσους έχουν κοινά ενδιαφέροντα να ζουν σε μικρότερες κοινωνίες των 20-30 ατόμων.
Μπορείτε να την επισκεφθείτε όλο το χρόνο τόσο για μικρό χρονικό διάστημα, όσο και για μεγαλύτερα διαστήματα, για μελέτες, διακοπές ή ακόμα και ανανέωση.

Οικονομικά

Οι κάτοικοι είναι ιδιοκτήτες της πλήρους έκτασης (520 στρ.) της κοινότητας, την  οποία και καλλιεργούν. Κατά κύριο λόγο (70%) οι πηγές εισοδήματος των κατοίκων είναι εργασία σε ιδιόκτητους συνεταιρισμούς ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό όσων αυτοαπασχολούνται. Τα επαγγέλματα έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης της κοινότητας. Συγκεκριμένα, θα συναντήσετε καλλιτεχνικά εργαστήρια, υαλοποιία, τεχνικά εργαστήρια, προγραμματιστές υπολογιστών, οικο-κατασκευαστές και αρχιτέκτονες και άλλα.
Η κοινότητα διαθέτει ακόμα και δικό της νόμισμα (κρεντίτο), που αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Το οικονομικό σύστημα της κοινότητας, συνδυάζει τις ελεύθερες επιχειρήσεις με την αλληλεγγύη και την κοινή χρήση, με στόχο την εκμετάλλευση του πλούτου εάν είναι δυνατόν, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Οικολογία

Η ύδρευσή τους βασίζεται σε πηγές και πηγάδια, ενώ όλα τα σπίτια συγκεντρώνουν τα όμβρια νερά.  Επίσης, το 50% της ενέργειας προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα. Το πνεύμα των κατοίκων είναι πως ο πλανήτης είναι ζωντανός οργανισμός και απαιτεί σεβασμό και φροντίδα. Μάλιστα η κατασκευή οικολογικών κτηρίων με ανανεώσιμες πηγές καταδεικνύει έναν άκρως αειφορικό τόπο.



Εκπαίδευση

Η κοινότητα διαθέτει νηπιαγωγείο και δημοτικό. Πολιτική της εκπαίδευσης είναι τα ταξίδια, καθώς πιστεύεται πως η εξωτερική κίνηση ξυπνά και την εσωτερική. Για το λόγο αυτό τα παιδιά ταξιδεύουν από μικρή ηλικία (ακόμα και 1 έτους) σε διάφορα περιβάλλοντα.
Θεωρείται πολύ σημαντική πρακτική καθώς μαθαίνουν και εκπαιδεύονται με βιωματικό τρόπο και όχι μέσω ενός βιβλίου. Κάθε τάξη έχει μικρές ταξιδιωτικές εργασίες, που βασίζονται στο αντικείμενο μελέτης τους και κατά συνέπεια ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη.

Άλλοι τομείς

Το πολιτικό σύστημα της Νταμανχούρ είναι σύνθετο σύστημα με τακτικές εκλογές. Ως θρησκεία, δεν έχουν κάποια επίσημη, πιστεύοντας σε πνευματική φιλοσοφία χωρίς δόγματα. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της κοινότητας, όραμα του ήταν να διατρέχεται η ζωή των κατοίκων από μαγεία και ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
«Πολλοί δεν κάνουν όνειρα. Πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε όνειρα και στη συνέχεια να μετατρέπουμε σε πράξη τις επιθυμίες μας» αναφέρει συγκεκριμένα ο Φάλκο Ομπέρτο Αϊραούντι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: