9 Νοε 2012

«Είστε ανεπιθύμητη κα Μέρκελ! Ξυπνήσαμε!» 100 διανοούμενοι της Πορτογαλίας με ανοιχτή επιστολή κατά της επίσκεψης της καγκελαρίου στη χώρα τους


    Επίσκεψη λίγων ωρών στη Λισαβόνα θα πραγματοποιήσει η Άνκελα Μέρκελ στις 12 Νοεμβρίου, ως επίδειξη αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και στήριξης από τη Γερμανία στη δοκιμαζόμενη από τη λιτότητα χώρα. Η καγκελάριος θα έχει το ίδιο περίπου πρόγραμμα με αυτό της επίσκεψης της στην Αθήνα.
   Θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Στη διάρκεια αυτής της «fast track» επίσκεψης θα μιλήσει επίσης σε εγκαίνια οικονομικού φόρουμ και θα επισκεφθεί εργοστάσιο της Volkswagen.   Όμως, η πορτογαλική κυβέρνηση φοβάται ότι δεν θα περισσέψουν τα χαμόγελα των πορτογάλων για αυτή την τιμή που κάνει στη χώρα η καγκελάριος και καταστρώνει ήδη σχέδια ασφαλείας, φοβούμενη ότι η υποδοχή θα είναι υπέρ το δέον «θερμή».  

   Την ίδια ώρα 100 γνωστοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι στη χώρα της Ιβηρικής υπογράφουν ανοικτή επιστολή στην οποία χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητη την κυρία Μέρκελ καταλογίζοντας της ότι είναι «πρωτεργάτης του νεοφιλελεύθερου δόγματος που καταστρέφει την Ευρώπη». Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν την επιστολή είναι ο τραγουδιστής Κάρλος Μέντες, ο σκηνοθέτης  Αντόνιο Πέντρο Βασκονσέλος, ο δημοσιογράφος Ντανιέλ Ολιβέιρα, ο ιστορικός Φερνάντο Ρόζας και ο κοινωνιολόγος Αντόνιο Πέντρο Ντόρες. 
    Στην επιστολή την οποία απευθύνουν στη Μέρκελ, της κάνουν γνωστό ότι την αναγνωρίζουν μόνο ως καγκελάριο της Γερμανίας. «Δεν σε ψηφίσαμε ποτέ και δεν σε αναγνωρίζουμε ως καγκελάριο της Ευρώπης,» σημειώνουν.   Της τονίζουν στη συνέχεια ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη στην Πορτογαλία. «Εσείς, κυρία καγκελάριος, θεωρείστε persona non grata στην πορτογαλική επικράτεια, γιατί σαφώς και ακατάπαυστα παρεμβαίνετε στις αποφάσεις του πορτογαλικού κράτους, χωρίς να έχετε εκλεγεί δημοκρατικά, από εκείνους που ζουν εδώ, ώστε να έχετε το δικαίωμα να το πράξετε. Ακόμα και η κυβέρνησή μας, για αρκετό καιρό τώρα, έπαψε να τηρεί τους νόμους αυτής της χώρας και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας μας». 

  Σημειώνουν ότι η συνοδεία Γερμανών επιχειρηματιών, τους προκαλεί οργή γιατί θα «έρθουν να δουν τα ερείπια που προκάλεσε η πολιτική της Μέρκελ, όπως ερείπια άφησε και στην ελληνική, την ιρλανδική, την ισπανική οικονομία» και να αγοράσουν «με τη συνενοχή της πορτογαλικής κυβέρνησης τη δημόσια περιουσία σε τιμή ευκαιρίας.» 
   Οι 100 διανοούμενοι και καλλιτέχνες τονίζουν επίσης, μεταξύ άλλων, στη Μέρκελ ότι  είναι η μέγιστη υποστηρικτής του νεοφιλελεύθερου δόγματος που καταστρέφει την Ευρώπη. «Δεν έχετε τη νομιμοποίηση. Όπως εμείς δεν μπλεχτήκαμε στην επιλογή του γερμανικού λαού να επιλέξει ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι του. Το όνομα σας σε αυτή τη χώρα που ζούμε, δεν μπήκε ποτέ σε καμία κάλπη και δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να μας εκπροσωπείτε και ακόμη περισσότερο να παίρνετε πολιτικές αποφάσεις για λογαριασμό μας». 

  Αφού προαναγγέλλουν απεργία την ημέρα της επίσκεψης Μέρκελ, «ειδικά» για αυτή, καταλήγουν: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθούν να μας αγνοήσουν. Αλλά γινόμαστε όλο και περισσότεροι κάθε μέρα, κα. Μέρκελ. Εδώ και σε όλες τις χώρες. Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες μας θα γίνονται ισχυρότερες κάθε μέρα. 
 Γνωρίζουμε την αλήθεια όλο και καλύτερα. Οι ιστορίες που μας ξεφουρνίσατε δεν είχαν νόημα, και τώρα ξέρουμε ότι είναι ψέματα. Ξυπνήσαμε κα Μέρκελ! Και στην Πορτογαλία είστε ανεπιθύμητη!» 

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: