29 Μαΐ 2013

Στην Ελλάδα οι παιδικές χαρές τραυματίζουν τα παιδιά

   Χωρίς να τηρούν ούτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, οι παιδικές χαρές των δήμων παραμένουν άκρως επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά ενώ μόνο στο δήμο Αθηναίων οι 65 από τις 130 παιδικές χαρές δεν είναι πιστοποιημένες από τον ΕΛΟΤ. Σπασμένα και σκουριασμένα όργανα, χωρίς φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση, που δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.


   Όπως σημειώνει το Έθνος, σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 10.000 παιδικές χαρές με τις περισσότερες να έχουν σοβαρές ελλείψεις και πολλές κακοτεχνίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων ο οποίος έχει 130 παιδικές χαρές εκ των οποίων οι μισές δεν είναι πιστοποιημένες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα εγκατάλειψης θα συνεχιστεί αρκετά ακόμη, αφoύ δόθηκε διετής παράταση στους δήμους ώστε να τις συμμορφώσουν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αρχικά η προθεσμία για την αναμόρφωση των παιδικών χαρών, έληξε στο τέλος του 2012.

  Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από εκατοντάδες αιτήματα των δήμων που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων, έδωσε παράταση στους ΟΤΑ να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2014.  Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών, σε παιδικές χαρές της Αττικής. 

   Οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε παιδικές χαρές της περιφέρειας, ωστόσο και στην Αττική το ποσοστό των κακοτεχνιών είναι μεγάλο. Εκτός από την έλλειψη ασφάλειας, τα όργανα που διαθέτουν είναι χωρίς τις εγκεκριμένες κρατικές προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
  Έτσι και στις περιπτώσεις που οι κούνιες, οι τραμπάλες ή οι τσουλήθρες φαίνονται καινούργιες, ενδέχεται να είναι κατασκευασμένες από επικίνδυνα υλικά. Σπασμένα ξύλα, σωλήνες που εξέχουν, κολόνες φωτισμού που είναι προσβάσιμες στα παιδιά και επιπροσθέτως έδαφος ακατάλληλο, που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: