22 Μαΐ 2013

Ταξιδέψτε οικονομικά στον κόσμο μέσα από τον εθελοντισμό!

  Πάνω από 2.000 WorkCamps της ΕΛΙΞ σε 63 χώρες προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, ζητώντας από εσας μόνο εθελοντική βοήθεια. Κι όλα αυτά σε κάθε γωνιά του πλανήτη!
  Ακόμα και αν είστε άνεργοι με λίγες οικονομίες στην άκρη, έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε πιο οικονομικά ανά τον κόσμο… και να γίνετε εθελοντές, στηρίζοντας από τα παιδιά της Αφρικής μέχρι και ένα αγροτικό χωριό στην Ιαπωνία.

   Από τις 15 Μαρτίου 2013, οι αιτήσεις για τα νέα προγράμματα της ΕΛΙΞ πήραν «φωτιά», αφού διαρκούν από 2-3 εβδομάδες το καλοκαίρι και διαθέτουν σε 12-15 άτομα (το κάθε πρόγραμμα) να ταξιδέψουν οικονομικά σαν εθελοντές στο εξωτερικό. Ο Μιχάλης Λούπης, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΛΙΞ μιλά στο flowmagazine.grγια την πολυπολιτισμική συνύπαρξη που προσφέρει η ΕΛΙΞ…

   «Στην ΕΛΙΞ μπορείτε να μείνετε σε κάστρο στην εξοχή της Γαλλίας, σε παράγκες στην Ινδία, σε σκηνές στην Αγγλία ή ακόμα και σε τροχόσπιτα στην Αφρική. Σίγουρα δεν είναι διακοπές τουριστικού γραφείου, δηλαδή χρειάζεται ανθεκτικότητα, αλλά η εμπειρία αξίζει για μια ζωή!», σχολιάζει ο Μιχάλης Λούπης, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΛΙΞ στο flowmagazine.gr.
Κάποιοι εθελοντές διαλέγουν προγράμματα που ασχολούνται με τον πολιτισμό ή τέχνες, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται για τις κατασκευές χωριών και τη φροντίδα των παιδιών. Σίγουρα, πάντως, η πληθώρα των προγραμμάτων μικρής διάρκειας καλύπτουν κάθε γούστο! Οι περισσότεροι είναι φοιτητές, ηλικίας 17-25 χρονών, αφού έχουν ελευθερία χρόνου και μπορούν να ταξιδέψουν για 15 μέρες το καλοκαίρι, επιλέγοντας κυρίως την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ινδία. Ωστόσο πολλοί άνω των 30 δηλώνουν συμμετοχή ή στέλνουν τα ανήλικα παιδιά τους σε ειδικά προγράμματα της ΕΛΙΞ… για έναν εθελοντικό χαρακτήρα!

6 ενδιαφέρουσες προτάσεις… από τη μηχανή αναζήτησης της ΕΛΙΞ!

«Άλλοι συντηρούν ξύλινα σπίτια στη Γερμανία, ενώ μερικοί φροντίζουν παιδιά σε ειδικό σχολείο στην Ινδία ή βοηθούν σε φεστιβάλ στην Αγγλία και σε κατασκευές στο Νεπάλ. Οι εθελοντές έχουν αυξηθεί φέτος, όχι όμως εξαιτίας της κρίσης, αλλά της φιλοσοφίας και της εμπειρίας! Άλλωστε, στα ταξίδια δεν πληρώνονται για την εργασία τους», συνεχίζει ο κ. Λούπης στοflowmagazine.gr.

Ταϊλάνδη – Κάντε μαθήματα Αγγλικών στα παιδιά  των χωριών

Αρκεί να είστε ηλικιακά από 18-70 και μπορείτε να επισκεφτείτε την Ταϊλάνδη και την τοποθεσία Kanchanaburi από 12 – 24/08/2013, ώστε να δώσετε την ευκαιρία στους μαθητές των τοπικών δημοτικών… να μάθουν Αγγλικά! Δυστυχώς, εκεί το πρόβλημα των παιδιών στην επικοινωνία με τους ξένους είναι εμφανές. Με τη βοήθεια της διεθνούς  ΜΚΟ Volunteer Spirit Association, οι εθελοντές θα προετοιμάζονται μόνοι τους για το μάθημα, φέρνοντας μαζί τους: βιβλία γραφική ύλη και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τις ελεύθερες ώρες μπορούν να κάνουν βόλτα στον καταρράκτη Arawan και το χωριό του «Ελέφαντα», ενώ παράλληλα θα μένουν, είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι του δασκάλου!

Μεξικό –Βοηθήστε στη διάσωση της θαλάσσιας χελώνας

Χάρη στην οργάνωση του Μεξικού VIMEX, κάθε εθελοντής από 18-80 χρονών μπορεί να επισκεφτεί την παραλία Playa Blanca, που βρίσκεται 15 λεπτά από την πόλη Zihuatanejo, από τις 16-30/07/2013. Σκοπός του προγράμματος είναι η διάσωση των τριών ειδών θαλάσσιας χελώνας που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Οι εθελοντές θα συλλέγουν τις φωλιές και θα απελευθερώνουν τα μωρά των θαλάσσιων χελωνών, ενώ ταυτόχρονα θα καθαρίζουν την παραλία. Φέρετε μαζί σας μαγιό, υπνόσακους, κλειστά παπούτσια και τέλος, μια λάμπα, γιατί τα καταλύματα διαθέτουν μόνο κρεβάτι, μπάνιο και κουζίνα! Τον ελεύθερο χρόνο μπορείτε να τον επενδύσετε στη Μεξικάνικη κουζίνα και στα φεστιβάλ της κοινότητας.

Ιαπωνία – Ζήστε μέσα στην αγροτική ζωή

Από τις 28/08 – 10/09/2013, κάθε εθελοντής θα μπορέσει να ταξιδέψει στην αγροτική εξοχή, 120 χλμ ανατολικά από το Sapporo, προσφέροντας βοήθεια στην παραγωγή οικολογικών λαχανικών και καλαμποκιού, στις εργασίες των σπιτιών και τη φροντίδα των ζώων. Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη βουή της πόλης! Διαμονή θα προσφέρεται στα σπίτια της κοινότητας, ενώ τον ελεύθερο χρόνο θα μπορούν να απολαύσουν καλοκαιρινά φεστιβάλ και σχολικές επισκέψεις στην περιοχή, όπως επίσης και διάφορα πάρτι γενεθλίων στα σπίτια των κατοίκων…

Ουγκάντα – Βοηθήστε τους ψαράδες του χωριού

Οι εθελοντές θα ταξιδέψουν στην Ουγκάντα και το  Pakwach Branch, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νείλου (1 χλμ μακριά από την Καμπάλα) από τις 06 – 25/08/2013. Με τη βοήθεια της εθελοντικής οργάνωσης Uganda Pioneers´ Association, οι συμμετέχοντες θα βοηθήσουν στην εργασία των ψαράδων και τη βελτίωση των καλυβών που διαμένουν… με τη βοήθεια των τοπικών υλικών! Η διαμονή θα γίνει σε απλά δωμάτια, με τους συμμετέχοντες να φέρνουν το δικό τους υπνόσακο και μια κουνουπιέρα, ενώ η διατροφή θα στηρίζεται σε διάφορα τοπικά φαγητά, όπως ρύζι, ψάρι, γλυκοπατάτες και πράσινα λαχανικά.  Στον ελεύθερο χρόνο, οι βόλτες στα τροπικά δάση και τον ποταμό Νείλου θα είναι μαγικές…

Ινδία – Προωθήστε τον πολιτισμό τους… με τη βοήθεια των μαθητών!
   Η οργάνωση FSL της Ινδίας προσφέρει εθελοντική εργασία από 12 – 25/8/2013 στην περιοχή της Hampi στην Karnataka, η οποία είναι γνωστή για τους ναούς και τα μνημεία της. Στόχος είναι να καθαριστεί η περιοχή και οι ναοί, να γίνει δεντοφύτευση και να ενθαρρυνθούν τα παιδιά, ώστε να γίνουν οι νέοι φύλακες της κληρονομιάς. 
  Οι συμμετέχοντες θα μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή Guest Hostel με κοινά δωμάτια και θα απολαύσουν δωρεάν το φαγητό της Ινδίας και το φιλτραρισμένο νερό. Τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα στις επισκέψεις σε διάσημα μέρη, γάμους και σε κατ’ οίκον επισκέψεις! Σημαντικό είναι να απευθυνθείτε στην Ινδική πρεσβεία και να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια. Εxtra fee 178€.

Γαλλία –  «Ανοίξτε» την πρόσβαση προς το κάστρο της Allegre

   Ένα κάστρο με 1000 μέτρα ύψος βρίσκεται στο χωριό Allegre στην περιοχή Haute-Loire και χρειάζεται «ανακαίνιση»! Οι εθελοντές άνω των 18 ετών θα ταξιδέψουν στο μνημείο από τις 2-23/08/2013 και θα εργαστούν πάνω στο «άνοιγμα» της πρόσβασης προς το κάστρο, αφού τα ερείπια έχουν καλύψει το δρόμο. Η διαμονή θα γίνει σε δημοτικό κάμπινγκ και η διατροφή θα είναι εντελώς δωρεάν από την οργάνωση. Τις νύχτες μπορεί να κάνει αρκετό κρύο, οπότε φέρτε μαζί σας ζεστά ρούχα, γάντια και έναν υπνόσακο. Το πρόγραμμα δεν απαιτεί extra χρήματα και στηρίζεται από τη Γαλλική ΜΚΟ Concordia.

*Κάθε εθελοντής πληρώνει το εισιτήριο και τα έξοδα του, όπως επίσης και το ποσό συμμετοχής στην ΕΛΙΞ, που φτάνει τα 100 ευρώ (ανεξαρτήτως του αριθμού αιτήσεων). Η διατροφή και η διαμονή είναι δωρεάν, αλλά σε χώρες εκτός Ευρώπης, υπάρχουν οργανώσεις που χρεώνουν παραπάνω την υποδοχή. Για περισσότερες πληροφορίες ή αίτηση συμμετοχής επισκεφτείτε το site http://www.elix.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: