Tο κάπνισμα σκοτώνει – είναι σε όλους γνωστό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το κόψεις; Τα τσιγάρα είναι υπεύθυνα για καρκίνο των πνευμόνων, του λάρυγγα και του στόματος και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων.
Δυστυχώς, οι εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης κάνουν το κόψιμο του καπνίσματος πολύ δύσκολο σε κάποιους ανθρώπους.
Ακόμα όμως και αν κάποιος αποφασίσει –και πιστέψει σε αυτό– να κόψει το κάπνισμα, θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν κάποια «εμπόδια» στην προσπάθειά του, κυρίως οι παρακάτω 4 επιπτώσεις στη σωματική τους λειτουργία.
1. Πεπτικό: Μπορεί να έχετε καούρες, δυσπεψία, ναυτία και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως χειροτερεύουν, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.
2. Αναπνευστικό: Μπορεί να έχετε συμφόρηση των ρινικών οδών, δύσπνοια, βήχα, φλέγμα και ελαφριά βραχνάδα.
3. Κυκλοφορικό: Μπορεί να νιώθετε ζαλάδες, δυσκαμψία, ακόμα και μυρμηκίαση στα δάχτυλα των άνω και κάτω άκρων.
4. Ύπνος: Μπορεί να έχετε αϋπνία.
Αυτά όλα είναι τα αποτελέσματα του σώματός σας που προσπαθεί να διορθώσει όλες τις βλάβες που του έχει επιφέρει το κάπνισμα. Εάν ξαναρχίσετε το κάπνισμα, όλη η προηγούμενη προσπάθεια θα πάει χαμένη και θα επιστρέψετε πάλι στην αρχή. Εάν παλέψετε τον εθισμό σας, να ξέρετε ότι η «δύσκολη περίοδος» είναι μόνο 3-4 εβδομάδες, ενώ θα δείτε άμεση και μεγάλης διάρκειας βελτίωση στην κατάσταση της υγείας σας.
Για να πάρετε μία ιδέα από τα οφέλη που θα έχετε αν κόψετε το κάπνισμα, η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου έχει δημιουργήσει ένα χρονολόγιο στο οποίο περιγράφονται όλα όσα μπορείτε να περιμένετε άμεσα, στη νέα σας Ζωή Χωρίς Τσιγάρο:
- Αμέσως μετά από 20 λεπτά: η αρτηριακή σας πίεση θα πέσει και θα είναι πάλι σε νορμάλ επίπεδο.
- Μετά από 8 ώρες: τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα πέσουν στο μισό και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν στο κανονικό.
- Μετά από 48 ώρες: η πιθανότητά σας για καρδιακή προσβολή θα έχει μειωθεί. Όλη η νικοτίνη θα έχει φύγει από το σώμα σας. Θα επιστρέψουν ξανά σε κανονικά επίπεδα, η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.
- Μετά από 72 ώρες: το βρογχικό σας σύστημα θα ηρεμήσει και θα νιώσετε να αυξάνεται η ενέργειά σας.
- Μετά από 2 εβδομάδες: θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματός σας και θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες.
- Μετά από 3 έως 9 μήνες: ο βήχας, το φτάρνισμα και τα αναπνευστικά προβλήματα θα έχουν εξαφανιστεί, καθώς η ικανότητα των πνευμόνων σας θα έχει βελτιωθεί κατά 10%.
- Μετά από 1 χρόνο: η πιθανότητά σας για καρδιακή προσβολή θα έχει πέσει στο μισό.
- Μετά από 5 χρόνια: η πιθανότητά σας για εγκεφαλικό επεισόδιο επιστρέφει σε αυτήν ενός μη-καπνιστή.
- Μετά από 10 χρόνια: η πιθανότητα να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα θα έχει επιστρέψει σε αυτήν ενός μη-καπνιστή.
- Μετά από 15 χρόνια: η πιθανότητά σας για καρδιακή προσβολή θα έχει πέσει στα επίπεδα αυτής ενός μη-καπνιστή.
Έτσι λοιπόν, αν είστε καπνιστές, πώς μπορείτε να το κόψετε για να δείτε να συμβαίνουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα; Το μεγαλύτερο βήμα είναι η απόφασή σας να το κόψετε, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου.
Το να αλλάζει κανείς συνήθειες στη ζωή του είναι μία απόφαση του είδους «όλα ή τίποτα». Πρέπει να είσαστε εντελώς αποφασισμένοι να το κάνετε και κυρίως δυνατοί, όταν θα πέφτετε στον πειρασμό ή ακόμα και αν παραβιάζετε τον κανόνα. Δυστυχώς, οι χρόνιοι καπνιστές έχουν πάντα μεγαλύτερες δυσκολίες στο κόψιμο του καπνίσματος από όσο οι άλλοι, αλλά οι άμεσες και τεράστιας σημασίας βελτιώσεις της υγείας σας, αξίζουν τον κόπο.
Κάντε, τώρα, το πρώτο βήμα: Σβήστε αμέσως το τσιγάρο που καπνίζετε διαβάζοντας αυτό το άρθρο.
Βήμα δεύτερο: Τσαλακώστε και πετάξτε στα σκουπίδια ολόκληρο το πακέτο που έχετε δίπλα σας.
athensvoice.gr
Δυστυχώς, οι εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης κάνουν το κόψιμο του καπνίσματος πολύ δύσκολο σε κάποιους ανθρώπους.
Κάντε, τώρα, το πρώτο βήμα: Σβήστε αμέσως το τσιγάρο που καπνίζετε διαβάζοντας αυτό το άρθρο.
Βήμα δεύτερο: Τσαλακώστε και πετάξτε στα σκουπίδια ολόκληρο το πακέτο που έχετε δίπλα σας.
Βήμα δεύτερο: Τσαλακώστε και πετάξτε στα σκουπίδια ολόκληρο το πακέτο που έχετε δίπλα σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου