30 Ιαν 2014

Ο γιατρός των δρόμων



  Ένας γιατρός περιθάλπτει δωρεάν τους άστεγους και εξαπλώνει ένα κίνημα αλληλεγγύης

 Ένας γιατρός είχε την ενσυναίσθηση να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Έτσι μεταμφιέστηκε σε άστεγο για να τους προσσεγίσει και να τους βοηθήσει. Ο γιατρός των δρόμων γίνεται σήμερα το θέμα μιας νέας ταινίας μικρού μήκους, από την σκηνοθέτη Julie Sokolow η οποία ακολούθησε τον Withers και την ομάδα των εθελοντών του για δύο ημέρες και κατέγραψε τη δουλειά τους σε μια ταινία που έκανε πρεμιέρα στην ιστοσελίδα NationSwell.

    Ο Δρ Jim Withers είναι γνωστός από το 1992 στο Πίτσμπουργκ ως «ο γιατρός του δρόμου» και περιθάλπτει περίπου 1.200 άτομα κάθε χρόνο. Σήμερα δεν μεταμφιέζεται σε άστεγο αφού πλέον όλοι τον ξέρουν και τον δέχονται με ανοιχτές αγκάλες. «Το πρώτο πράγμα που με χτύπησε όταν βγήκα στο δρόμο, ήταν ο αριθμός των ατόμων που έμεναν κάτω από τις γέφυρες και στους δρόμους. Καθώς άρχισα να τους εξετάζω, άρχισα να συνειδητοποιώ υπήρχαν άνθρωποι με την πληγές που δεν έκλειναν, έλκη, καρκίνο και όλων των ειδών ιατρικά προβλήματα» λέει στη Huffington Post.«Όταν είναι δυνατό, προσπαθούμε να κάνουμε και ιατρική ασφάλιση. Ξεκινήσαμε από το 20 τοις εκατό και σήμερα είναι ασφαλισμένο το 75 τοις εκατό». Παράλληλα φροντίζουν να βρουν και σπίτια σε όσους άστεγους μπορούν.

   Η βραδινή υπηρεσία του Withers έχει εξελιχθεί στην πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Operation Safety Net, και έχει γίνει ένα από τα πρώτα προγράμματα πλήρους απασχόλησης ιατρικής στο δρόμο. Πολλοί φοιτητές ιατρικής ζητούν να μπουν στην ομάδα του ενώ ακόμα και οι πιο δύσπιστοι αρχικά γιατροί, τώρα προτρέπουν τα παιδιά τους να τον ακολουθήσουν.

   Το σημαντικότερο όμως είναι πως η αρχή αυτής της πρωτοβουλίας είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν και άλλα παρόμοια προγράμματα. Σήμερα σε περισσότερες από 90 πόλεις έχουν αναπτυχθεί παρόμοιες μονάδες.

doctv

Δεν υπάρχουν σχόλια: