Έμαθε τις πρώτες κινήσεις συμμετέχοντας στο οικογενειακό χόμπι κόντρα στον πατέρα της, δηλαδή τον δάσκαλό της. Το ταλέντο της, πάντως, εντοπίστηκε από τους προπονητές του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας (ΣΟΚ). Ταχύτατα η νεαρή σκακίστρια κατέκτησε διακρίσεις εντός Ελλάδας στον χώρο του πνευματικού αθλήματος και σε ηλικία 13 ετών αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων (κατηγορία Κ14)
Η αναγγελία της κατάκτησης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος δεν ήταν απλώς μία από τις -«ψιλές» - ειδήσεις της αθλητικογραφίας. Ηταν κυρίως η δίκαιη επιβράβευση μελέτης, εργατικότητας, μαχητικότητας και πάθους για το αγαπημένο της παιχνίδι. Και αυτό επειδή το σκάκι δεν είναι απλώς ένα άθλημα για την ελληνίδα πρωταθλήτρια. Μέσα από αυτό και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η Σταυρούλα σφυρηλατεί χαρακτήρα, δημιουργεί παρέες σε όλον τον κόσμο και διατηρεί στο επίπεδο του άριστα τις επιδόσεις της στα μαθήματα.
Η αναγγελία της κατάκτησης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος δεν ήταν απλώς μία από τις -«ψιλές» - ειδήσεις της αθλητικογραφίας. Ηταν κυρίως η δίκαιη επιβράβευση μελέτης, εργατικότητας, μαχητικότητας και πάθους για το αγαπημένο της παιχνίδι. Και αυτό επειδή το σκάκι δεν είναι απλώς ένα άθλημα για την ελληνίδα πρωταθλήτρια. Μέσα από αυτό και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η Σταυρούλα σφυρηλατεί χαρακτήρα, δημιουργεί παρέες σε όλον τον κόσμο και διατηρεί στο επίπεδο του άριστα τις επιδόσεις της στα μαθήματα.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ. Η νεαρή αθλήτρια ξεκίνησε να παίζει σκάκι σε ηλικία επτά ετών συμμετέχοντας στο οικογενειακό χόμπι με αντιπάλους τον πατέρα της Δημήτρη και τη μεγαλύτερη αδελφή της Μαρία. «Μου άρεσε αμέσως. Ο πατέρας μου μάς έδειχνε παρτίδες μεγάλων παικτών. Αισθανόμουν και αισθάνομαι ότι το σκάκι ακονίζει το μυαλό μου» λέει η παγκόσμια πρωταθλήτρια από την Καβάλα.
Η πρώτη νίκη της απέναντι στον πρώτο δάσκαλό της αποτέλεσε το οικογενειακό θέμα εκείνης της ημέρας. «Είχα χαρεί πολύ. Σηκώθηκα και πήγα στη μαμά. Της είπα "κέρδισα τον μπαμπά"» θυμάται.
Σε ηλικία επτά ετών, μαθήτρια της Β' Δημοτικού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, πάντα στην Καβάλα, κλήθηκε να παίξει σκάκι από την αντιπροσωπεία προπονητών του τοπικού οργανωμένου ομίλου, ο οποίος διατηρεί μάλιστα παράδοση δεκαετιών στον χώρο.
Αμέσως οι ειδικοί διέγνωσαν το μεγάλο ταλέντο της και η πρόσκληση για εγγραφή στον ΣΟΚ και η πιο οργανωμένη ενασχόληση με το σκάκι έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό. «Φάνηκε αμέσως ότι επρόκειτο για παιδί που μπορεί να ξεχωρίσει» διαπίστωσαν παράγοντες και προπονητές του ομίλου από τις πρώτες επαφές μαζί της.
Η οικογένειά της τής παρείχε κάθε διευκόλυνση. Παράλληλα η Σταυρούλα συνέχιζε μαθήματα κιθάρας με τη γερμανίδα μητέρα της Μπίργκιτ Μαρία αλλά και προπονήσεις στίβου. Στην τσάντα της, ωστόσο, κουβαλούσε πάντοτε τις ασκήσεις του σκακιού. Τα προσόντα και η δουλειά της επιβραβεύθηκαν με κατακτήσεις πανελληνίων τίτλων στις κατηγορίες της και συμμετοχές στην Εθνική γυναικών σε ηλικία 13 ετών! Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας έπαιξε οκτώ παρτίδες με απολογισμό πέντε νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες. Κοντράρισε στα ίσα ενήλικους αντιπάλους.
Το καλοκαίρι την προετοιμασία της Σταυρούλας και των άλλων αθλητών του ΣΟΚ ανέλαβε ο Θανάσης Μαστροβασίλης. «Οταν την είδα κατάλαβα ότι έχει δυνατότητες και πολύ καλά νεύρα. Επίσης είναι πολύ σκληρή και μαχητική. Είναι ταλέντο, έχει εργατικότητα και ικανότητες μνήμης, στοιχεία απαραίτητα για έναν καλό σκακιστή. Η Σταυρούλα δεν παρατάει καμία παρτίδα, συνεχίζει να προσπαθεί και βάζει όσα προβλήματα μπορεί στον αντίπαλό της για να τον δυσκολέψει όσο περισσότερο γίνεται. Εχει πολύ καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τις περισσότερες κοπέλες στην ηλικία της. Μου έκανε εντύπωση ότι, παρά τις υποχρεώσεις της, καταφέρνει να αφιερώνει χρόνο κάθε ημέρα για να βελτιώσει το παιχνίδι της. Είναι σπάνιο χαρακτηριστικό για παιδιά σε αυτή την ηλικία, τα οποία δεν έχουν την οργάνωση και τη θέληση για να ασχοληθούν συστηματικά μόνα τους» λέει ο προπονητής της.
Αλλο χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η αφηρημένη σκέψη της. «Εχει πάρα πολλές εικόνες στο μυαλό της από συνδυασμούς που έχουν προκύψει σε παλαιότερες παρτίδες. Μπορεί να συνθέσει αυτές τις εικόνες και να δημιουργήσει κάτι καινούργιο στη σκακιέρα» παρατηρεί ο κ. Μαστροβασίλης.
Η Σταυρούλα Τσολακίδου αφιερώνει περισσότερες ώρες στο σκάκι τα Σαββατοκύριακα. Το πάθος της δεν δημιουργεί πάντως έναν μονοδιάστατο χαρακτήρα, όπως θέλει ένας κυρίαρχος φόβος των γονιών. Είναι πρώτη στις πλάκες με την παρέα της και πολύ αγαπητή από όλους στον όμιλο και στο σχολείο. Το χόμπι της τη βοηθάει ιδιαιτέρως και στα μαθήματα. «Το σκάκι με κάνει να παίρνω αποφάσεις πιο γρήγορα, αφού στην παρτίδα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Ισως με βοηθάει να κάνω και καλύτερους υπολογισμούς στα μαθηματικά, να διαχειρίζομαι καλύτερα τον χρόνο στα διαγωνίσματα και να ξεπερνώ το άγχος» εξηγεί η ίδια.
Οι επιδόσεις της επιβραβεύθηκαν με άλματα στην παγκόσμια κατάταξη. Ετσι παρατάχθηκε με τον τίτλο του φαβορί στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Αλ Αϊν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Σταυρούλα μπήκε στη διοργάνωση υπό την πίεση της υποχρέωσης να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά. «Το άγχος μπορεί καμιά φορά να είναι δημιουργικό και να σε κάνει να θέλεις να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου» λέει.
Ο προπονητής της παρακολουθούσε μέσω Διαδικτύου τις παρτίδες και επικοινωνούσε μαζί της καθημερινά μέσω Skype. «Αρχισε νευρικά γιατί ήταν στα φαβορί. Οταν άρχισε να ηρεμεί, ανέβασε την απόδοσή της. Εχασε μία παρτίδα νωρίς, αλλά επειδή έχει το χαρακτηριστικό της μαχητικότητας, συνέχισε να προσπαθεί και ολοκλήρωσε το τουρνουά με τρεις διαδοχικές νίκες» περιγράφει ο κ. Μαστροβασίλης.
ΜΑΘΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ. Η προετοιμασία για την τελευταία καθοριστική παρτίδα περιελάμβανε και ανάλυση της ψυχολογικής κατάστασης της ρωσίδας αντιπάλου της από τον προπονητή: «Της εξήγησα ότι η αντίπαλός της θα ήταν αρκετά νευρική σε εκείνο το χρονικό σημείο γιατί ήξερε ότι αν δεν έχανε την παρτίδα θα κατακτούσε την πρώτη θέση. Οντως η Ρωσίδα έπαιξε νευρικά σε εκείνη την παρτίδα και η Σταυρούλα την κέρδισε εύκολα».
Η ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 9 βαθμούς σε 11 αγώνες με οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Στην κατηγορία της συμμετείχαν 126 αθλήτριες από 63 χώρες!
Τα επόμενα βήματά της στον χώρο αναμένονται θεαματικά αλλά εξαρτώνται και από την υποστήριξη που θα έχει. Ο ΣΟΚ δεν είναι ένας τυχαίος όμιλος της ελληνικής περιφέρειας. Αντιθέτως, είναι ένας από τους καλύτερα οργανωμένους. Τα ταξίδια, ωστόσο, στο εξωτερικό για τις διεθνείς διοργανώσεις δεν παύουν να έχουν υψηλό κοστολόγιο. Αρκεί αυτό για να αποθαρρύνει τις επόμενες κινήσεις της νεαρής πρωταθλήτριας πάνω στη σκακιέρα; Μάλλον όχι: Η Σταυρούλα έχει στόχο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, να παραμείνει με αξιώσεις στον χώρο του σκακιού και κάποια στιγμή να γίνει προπονήτρια.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου