22 Μαρ 2012

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς Υ.ΠΟ.Τ.


 Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας γνωρίσω τις απόψεις μου σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου σας να προχωρήσει στη συγχώνευση της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών
Αρχαιοτήτων με την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με νέα έδρα τη Βέροια.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό ο οποίος δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, δε λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα και, εφόσον υλοποιηθεί, υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την αποδοτική και αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας και Βεργίνας.

Η IZ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, με έδρα την Έδεσσα, εδώ και 50 χρόνια έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με αποκορύφωμα την ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας που είχατε μάλιστα την τιμή να εγκαινιάσετε. Το έργο αυτό συνεχίζεται σήμερα με νέα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους.

Η μεταφορά της έδρας της Εφορείας Αρχαιοτήτων από την Έδεσσα στη Βέροια, αναμένεται να οδηγήσει στην υποβάθμιση της πολιτισμικής εικόνας της Πέλλας, σε μία στιγμή που για λόγους εθνικού συμφέροντος η εικόνα αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί και να προβληθεί ιδιαίτερα. Η Πέλλα, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διατηρεί διεθνή φήμη και μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της ανάπτυξης και του τουρισμού. Η ενίσχυση της Ακριτικής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με τη διατήρηση στην περιοχή της έδρας μίας από τις σημαντικότερες υπηρεσίες πολιτισμού του κράτους επιβάλλεται και για εθνικούς λόγους.  

Ευελπιστώ ότι το Υπουργείο σας θα επανεξετάσει, με αντικειμενικά κριτήρια, το θέμα και θα προχωρήσει στην ενίσχυση της οργάνωσης των υπηρεσιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Οι σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας αποτελούν ιδανική λύση για τη χωροθέτηση της έδρας της νέας υπηρεσίας εφόσον προχωρήσετε στη συγχώνευση, έναντι των ενοικιαζόμενων χώρων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βέροια. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκινούν εξάλλου την περιήγησή τους στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας με αφετηρία το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.  

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και, με την ευκαιρία, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με εκτίμηση, 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

  Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: