19 Μαρ 2012

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Πέλλας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο


   Συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία η συνεργασία του Δήμου Πέλλας

 με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 εγκαινιάσθηκαν δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις.
Στο φουαγιέ του θεάτρου έγινε παρουσίαση της συλλογής πηλοπλαστικής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Κ.Δ.Α.Π. της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας. Πρόκειται για 42 κεραμικές δημιουργίες, οι οποίες αποτυπώνουν στους παραμορφωμένους και τόσο σύνθετους όγκους τους την αγωνία και την ανάγκη της έκφρασης μέσα από το εύπλαστο υλικό του πηλού.

Ακολούθησαν στην Αίθουσα Α’ των εικαστικών εκδηλώσεων του 5ου ορόφου τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Πελλαίων εικαστικών. Τέσσερις καλλιτέχνες που για χρόνια ζουν και δραστηριοποιούνται στο Δήμο Πέλλας, η κα Αναστασία Αμοιρίδου, ο κ. Σάκης Αραμπατζής, η κα Χρύσα Μπεκιάρη και η κα Αγγελική Παπαδοπούλου  παρουσίασαν το έργο τους σε αυτήν την εικαστική συνύπαρξη.

 Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κα Θεοδώρα Λειψιστινού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία, η οποία έφερε κοντά το κοινό της Θεσσαλονίκης με την πολιτιστική κληρονομιά της Πέλλας.
  Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Σωτ. Στάμκος μίλησε για την κοινή ιστορική πορεία των δύο τόπων όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τα Ελευθέρια των Γιαννιτσών και τόνισε ότι «η συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης την πολιτιστική παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία στο Δήμο Πέλλας, το ιστορικό παρελθόν αλλά και τη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Τα ελευθέρια των Γιαννιτσών και το επετειακό γεγονός της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μάχη των Γιαννιτσών-ένα ιστορικό γεγονός που καθόρισε την μοίρα τόσο της Πέλλας όσο και της Θεσσαλονίκης, μας έφεραν εδώ, σε αυτό το σημαντικό πνευματικό κέντρο του ζεύγους Βαφόπουλου.».

Τη βραδιά ολοκλήρωσε η εικαστική ανάλυση της έκθεσης από την ιστορικό και κριτικό τέχνης κα Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη, η οποία μέσα από την περιγραφή και ερμηνεία των έργων καθώς και με το ζωντανό διάλογο με τους καλλιτέχνες βοήθησε το κοινό να απολαύσει αυτό το ιδιαίτερο εικαστικό γεγονός.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στο θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου και θα περιλάβει τη διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη με τίτλο «Το όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι» και την παρουσίαση από την εκπαιδευτικό κα Ελένη Μαυροκεφαλίδου του “Ημερολογίου 2012” που εξέδωσε η Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας. Η βραδιά θα συνεχισθεί με το μουσικό του Αλεξάνδρειου Ωδείου της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. κo Θεόδωρο Γκουγκουσούδη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ταλαντούχους καλλιτέχνες που στελεχώνουν αυτήν την σημαντική πολιτιστική εστία του Δήμου Πέλλας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακές γεύσεις ως μία μικρή υπενθύμιση ότι ο οίνος και οι γεύσεις της Πέλλας δεν αποτελούν ιδιοσυντήρητες επιθυμίες αλλά είναι δεμένες με την ιστορία και τη λαογραφία της.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: