8 Μαρ 2012

Οι Επισκέπτες της Έδεσσας




Λόγγος Βοδενών, 1872
Η κυρία Fanny Blunt ταξιδεύει με τον ενάμιση ετών γιο της για το Μοναστήρι. Ο σύζυγος της, John Blunt είναι ο νέος Άγγλος Πρόξενος του Μοναστηρίου και βρίσκεται ήδη εκεί να προετοιμάσει την εγκατάσταση της οικογένειας. Η κυρία  Blunt οφείλει ως αφοσιωμένη σύζυγος να αποκρύψει τη δυσαρέσκεια της και να στηρίξει τις επιλογές του συζύγου της. Άλλωστε η ίδια ως κόρη  προξένου είναι εκπαιδευμένη στις μετακινήσεις.  Όμως την παραμονή του γάμου τους της είχε υποσχεθεί ότι η διαμονή τους σε αυτόν τον απομονωμένο τόπο θα ήταν μόνο προσωρινή. Και τώρα, η διπλωματική του καριέρα την οδηγούσε ξανά στον άθλιο δρόμο όπου μόνο η ομορφιά των Βοδενών μπορούσε να εξαργυρώσει την ταλαιπωρία της.

Η ανάβαση από το Λόγγο στο βράχο των Βοδενών έδειχνε σαν σισύφειο μαρτύριο. Η κατακλυσμιαία βροχή πλημμύρισε την άμαξα και το νερό έφτασε μέχρι τα καθίσματα. Σήκωσε ψηλά το μωρό για να μη βραχεί, εγκατέλειψε την άμαξα και αποφάσισε ν’ ανέβει στα Βοδενά με τα πόδια. Αν ένας ζωγράφος μπορούσε να αποδώσει εκείνη τη στιγμή, τον άνεμο, τους κεραυνούς και τη βροχή που αντιστέκονταν στα βήματα της, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, γράφει στις «αναμνήσεις» της. Πόσο σοφή ήταν αυτή η επιλογή! Λίγα λεπτά αργότερα, ο δυνατός άνεμος παρέσυρε τα άλογα και αν οι βράχοι δεν τα συγκρατούσαν, θα είχαν πέσει σίγουρα στον γκρεμό. Μία ώρα πάλευαν οι άνδρες να επαναφέρουν την άμαξα στο δρόμο. «Δεν θυμάμαι ποτέ άλλη τόσο φοβερή καταιγίδα αλλά και τόσο όμορφη και άγρια διάθεση της φύσης».
Όταν κόπασε, βρήκε καταφύγιο σ’ ένα μίζερο αχυρώνα των Βοδενών. Εκείνη η δυσάρεστη βραδιά δεν μπορούσε να συγκριθεί με την πρώτη διανυκτέρευση στα Βοδενά πριν χρόνια, το 1858.  Τότε και πάλι είχε βρεθεί στο μέσο της καταιγίδας, αλλά η παραμονή στην οικία του Μητροπολίτη των Βοδενών και ο νεογέννητος έρωτας της για τον κύριο John Blunt, το μετέπειτα σύζυγο της μετέτρεψαν την ταλαιπωρία σε περιπέτεια. Τώρα που τα νεανικά χρόνια είχαν καλυφθεί από τη στατική ανάγκη της δυτικής διαβίωσης, το ταξίδι είχε ελάχιστο ενδιαφέρον.
Μία μέρα μετά η κυρία Blunt έφθασε στο Μοναστήρι. Το εγκαταλελειμμένο τούρκικο κονάκι έγινε το νέο της σπίτι. Για λίγο καιρό. Τα καλά νέα τη βρήκαν ανεβασμένη στη σκάλα να περνά τις κουρτίνες. Ο κύριος Blunt είχε διορισθεί Πρόξενος της Θεσσαλονίκης και η επιστροφή τους στην αστική ζωή ήταν ένα βέβαιο, ευτυχές γεγονός.
Μαρία Τριανταφυλλίδου
Εφημερίδα Εδεσσαϊκή, 01/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: