Ο τρόπος δράσης, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη δικογραφία, απλός. Ο Μάρκος Καραμπέρης επέλεγε τα θύματα, τα οποία η οργάνωση δάνειζε με τοκογλυφικά επιτόκια. Στη συνέχεια έδινε εντολή σε κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης, ώστε να επικοινωνήσει με το θύμα, με σκοπό να το εκβιάσει.τα μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων ήταν τόσο αδίστακτα, που σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε κοριός της ΕΥΠ, έφτασαν στο σημείο να οδηγήσουν στην αυτοκτονία ένα 45χρονο ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας εστιατορίων, ενώ ένας ακόμη 43χρονος επιχειρηματίας πήδηξε στο κενό αλλά σώθηκε από θαύμα.
Ο Λεωνίδας Μαριόλης ιδιοκτήτης των εστιατορίων «Επτά Θάλασσες» είχε δανειστεί από την συμμορία με φερόμενο αρχηγό τον Μάρκο Καραμπέρη, 450.000 ευρώ με τοκογλυφικό τόκο 10% το μήνα, 100.000 ευρώ από τον κατηγορούμενο Κώστα Μελέτη με τόκο 5%, ενώ δανείστηκε και 100.000 ευρώ από τον Μ.Ν., μέλος του κυκλώματος που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.
Ο επιχειρηματίας δεν κατάφερε ποτέ να εξοφλήσει τους τοκογλύφους, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε απόγνωση. Έτσι τον περασμένο Ιούνιο πήδηξε στο κενό από τον 4ο όροφο του σπιτιού του με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Ο αυτόχειρας άφησε σημείωμα, στο οποίο δεν αποκάλυπτε την ταυτότητα των ανθρώπων που τον οδήγησαν στο σάλτο μορτάλε.
Όπως φαίνεται στις 15.000 σελίδες της δικογραφίας δεν υπήρχε κανένας δρόμος διαφυγής για όποιον παγιδευόταν στα δίχτυα του μαφιόζικου κυκλώματος. Ένας ακόμη επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη που βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον θάνατο, είναι ένας 53χρονος, ο οποίος δανείστηκε χρήματα από την εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τον περασμένο Οκτώβριο δεν άντεξε την πίεση των μελών της συμμορίας και αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πηδώντας από τα γραφεία της εταιρείας του, αλλά σώθηκε σοβαρά τραυματισμένος. Ο τόκος που επέβαλαν στα θύματά τους τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών άρχιζε από 5% και έφθανε το 80% μηνιαίως.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού που είχε επιχείρηση στην Θεσσαλονίκη… Το 2008 δανείστηκαν 200.000 ευρώ με τόκο 10% και επέστρεψαν 50.000 ευρώ μετρητά και κοσμήματα αξίας 500.000 ευρώ. Παρόλα αυτά όμως δεν κατάφεραν να ξεπληρώσουν το χρέος. Έτσι στις αρχές του 2009 μέλη κυκλώματος τοκογλύφων τους πήρε ολόκληρο το εργοστάσιο.
Ανάμεσα στα περίπου 2.000 θύματα των συμμοριών ήταν και πολλοί επιχειρηματίες από την Θεσσαλονίκη. Ένας από αυτούς δανείστηκε 350.000 ευρώ με τόκο 5% και την υποχρέωση να καταβάλει κάθε εβδομάδα 5.000 ευρώ. Από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι και σήμερα έδωσε στους τοκογλύφους 180.000 ευρώ σε τόκους και ακόμα εξακολουθεί να χρωστάει. Στην Ημαθία πριν από λίγο καιρό επιχειρηματίας δανείστηκε 100.000 ευρώ από το κύκλωμα και αναγκάστηκε να αποδεχθεί χρέος 200.000 ευρώ.
www.madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου