24 Απρ 2013

Πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ σε οδηγούς φορτηγών για τις... μπάρες.



   Αντιμέτωποι με τις νομικές συνέπειες από το «σήκωμα της μπάρας», δηλαδή τη μη καταβολή διοδίων, είναι δεκάδες οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών που απειλούνται μέχρι και με κατάσχεση της προσωπικής τους περιουσίας. Αρκετοί από αυτούς έλαβαν...
εξώδικα και διαταγές πληρωμής από τις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτοκινητοδρόμους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 10.000 - 20.000 ευρώ.


   Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, προτείνοντας «κούρεμα» των προστίμων σε ποσοστό 50% και εξόφληση σε 60 μηνιαίες δόσεις, αλλά και μείωση των διοδίων σε ποσοστό 50%.

   «Η αύξηση των τελών διοδίων από τους παραχωρησιούχους σε ποσοστό 325% και σε πολλές διαδρομές, λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας νέων σταθμών διοδίων, να υπερβαίνει το 500%, έφερε χιλιάδες συναδέλφους μας σε αδυναμία καταβολής των τελών διοδίων, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές, προς τους παραχωρησιούχους, αρκετά μεγάλα ποσά, τα οποία αδυνατούν να εξοφλήσουν», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ Πέτρος Σκουλικίδης, στην επιστολή προς τον Κωστή Χατζηδάκη.

   Ηδη, αρκετοί ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν λάβει στα χέρια τους εξώδικα και διαταγές πληρωμής, κυρίως, από τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» (Μαλιακός - Κλειδί), αλλά και από τις «Νέα Οδός» (Μεταμόρφωση - Σκάρφεια) και «Ολυμπία Οδός» (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα). Τα πρόστιμα ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων που έγιναν, χωρίς την πληρωμή διοδίων.

   Μάλιστα, η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», στην οποία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες φορτηγών να διακανονίσουν τις οφειλές τους μέχρι τα τέλη Απριλίου, χωρίς να επιβαρυνθούν το πρόστιμο του εικοσαπλάσιου των διοδίων, που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Μετά το τέλος Απριλίου, η εταιρεία θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της, όπερ και σημαίνει έως και κατασχέσεις προσωπικών περιουσιών και φορτηγών.

    Αυτήν την εβδομάδα εκδικάζεται, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις, καθότι τριαξονικό ψυγείο καλείται να πληρώσει περί τα 10.000 ευρώ. Αυτή η υπόθεση, όπως και άλλες παρόμοιες, χαρακτηρίζονται «υψίστης σημασίας» από επαγγελματίες αυτοκινητιστές, καθότι μπορεί να συμπαρασύρει κι άλλες.

   Ο κλάδος των επαγγελματιών αυτοκινητιστών είναι ανάστατος. Πρόσφατα διεξήχθη γενική συνέλευση στη Λαμία, όπου και αποφασίστηκε ότι, εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, ο κλάδος θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις...



 Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
emet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: