3 Φεβ 2014

Ο δάσκαλος που γυρνά την Ιταλία με τη βιβλιοθήκη του

    Αφιέρωσε 42 χρόνια  της ζωής του ως δασκαλος στα δημοτικά σχολεία. Από τη στιγμή που συνταξιοδοτηθηκε, ο Antonio La Cava,  δεν έχει πάψει να σκέφτεται τα παιδιά. Αποφάσισε να δημιουργήσει μια κινητή βιβλιοθήκη. Γυρνά από χωριό σε χωριό, στην Ιταλική επαρχία για να φτάνει εκεί όπου ζουν, στα μέρη όπου λείπει η δημόσια βιβλιοθήκη

  Έδωσε  ζωή, έτσι και στο «Bibliomotocarro» ένα τρικυκλο που εχει τροποποιήσεί ώστε να έχει το σχήμα ενός σπιτιού γεμάτου με βιβλία, 700 περίπου. Η οροφή του είναι φτιαγμένη από κεραμμύδια κι έχει και μια καμινάδα. Κάθε Σάββατο περνά από τους δρόμους της Basilicata. Τα παιδιά τον περιμένουν στους δρόμους.
  «Τα βιβλία εξαφανίζονται στη στιγμή - λέει ο Antonio - και τα παιδιά- αφού τα πάρουν στα χέρια τους- κάθονται στην άκρη και τα περιεργάζονται. Δημιουργείται μια μαγική ατμόσφαιρα. Πριν φύγουν από τη βιβλιοθήκη ανοίγει η Λευκή Βίβλος, όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν ό, τι θέλουν: ιστορίες και προσωπικές αφηγήσεις. Όταν μου το επιστρέφουν, το βιβλίο πέφτει στα χέρια των άλλων παιδιών που συνεχίζουν την ιστορία ή γράφουν τις δικιές τους. Και είναι πάντα υπέροχες ιστορίες. "
   Φέτος η Bibliomotocarro ήταν επίσης παρούσα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Τορίνο, φέρνοντας κείμενα και εκδόσεις της Lucania. Την επισκέφτηκαν πολλά παιδιά που σαγηνεύτηκαν από αυτή την ιδέα, την απλή και λαμπρή ταυτόχρονα, που υλοποιήθηκε με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης. Εν τέλει, η «βιβλιοθήκη σε ρόδες" πιστεύει ότι η αληθινή παιδεία δεν καλλιεργείται μόνο στην τάξη αλλά και έξω απ’ αυτή.

  Τα επόμενα σχέδια του Antonio La Cava είναι να προωθήσει την ανάγνωση στις φυλακές ανηλίκων και να συνδέσει την ανάγνωση με τη μουσική μέσω μιας μινι μπάντας.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: