6 Φεβ 2014

Κάτι διαφορετικό...


   Οι «C for circus» δημιουργήθηκαν πριν από λίγα χρόνια. Τα μέλη της ήταν όλα φοιτητές σε πανεπιστημιακά τμήματα της Θεσσαλονίκης που έπαιρναν μέρος στις φοιτητικές θεατρικές παραστάσεις. Η γνωριμία με το θέατρο αλλά και μεταξύ τους τους έκανε ουσιαστικά να πάρουν έναν... αλλιώτικο δρόμο στη ζωή τους, αυτόν που οδηγεί στο σανίδι. Εχουν ήδη παρουσιάσει ενδιαφέρουσες δουλειές τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου και τώρα ανεβάζουν στο θέατρο «Αυλαία» την παράστασή τους με τίτλο «Κάτι διαφορετικό». Η πρεμιέρα θα γίνει την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου.

 Παραμύθια
Η παράσταση γεννήθηκε από την κοινή τους ανάγκη να μιλήσουν για το απαιτητικό όσο και επίκαιρο ζήτημα της διαφορετικότητας και του ρατσισμού, με τρόπους, όμως, όχι συμβατικής αφήγησης. Ετσι τέσσερις ιστορίες -το «Κάτι άλλο» της Κάθριν Κέιβ, ο «Μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη» του Τιμ Μπάρτον, η «Καλή οικογένεια» του Γιόακιμ Πίρινεν και ο «Χρυσός Δράκος» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ- έρχονται και «συναρμολογούνται» σε μία ενιαία παράσταση. «Η παράσταση έχει μέσα της το παραμύθι, την αφήγηση με αναπαράσταση, αλλά και θεατρικά ευρήματα που μας επιτρέπουν να διακόψουμε την αφήγηση, να γίνει αποστασιοποίηση από την ιστορία, να σχολιάζονται και να αυτοσχολιάζονται ηθοποιοί και ρόλοι μεταξύ τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η μουσική, καθώς όλα τα κείμενα είναι στημένα ακριβώς πάνω της, σαν χορογραφημένα, δίνοντας την τελική αίσθηση παρτιτούρας», εξηγεί στον «ΑτΚ» η Μαρία Κοτίνη, μέλος της ομάδας από την αρχή της συγκρότησής της και ηθοποιός στο «Κάτι διαφορετικό».

Bob Theater Festival
Το «Κάτι διαφορετικό» πήρε μέρος στο Bob Theater Festival 2013 στο BIOS και κέρδισε τη δεύτερη θέση του διαγωνισμού. Ακολούθησαν παραστάσεις για ένα μήνα στο Skrow Theater στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που είχε δει τη δουλειά των παιδιών στο φεστιβάλ. «Ηταν όλο το κλίμα πολύ οικογενειακό και μια ξεχωριστή εμπειρία για μας, καθώς στο θέατρο έρχονταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, χωρίς να γνωρίζουν ή να περιμένουν αυτό που θα δουν. Πολλοί ήταν ''παγωμένοι'' στην αρχή, αλλά από τη στιγμή που καταλάβαιναν πώς λειτουργούμε στην παράσταση, χαλάρωναν, γελούσαν και ήταν πολύ όμορφα. Ακόμη και ηλικιωμένες κυρίες ξεκαρδίζονταν και επέστρεφαν συνεχώς να μας ξαναδούν», λέει χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Αλλος δρόμος
Η Μαρία Κοτίνη ήταν φοιτήτρια Νομικής όταν άρχισε την τριβή της με το θέατρο και αποφάσισε να δημιουργήσει μαζί με τους υπόλοιπους την «C for circus». Αφησε, λοιπόν, για λίγο στην άκρη τις σπουδές της, μπήκε και αποφοίτησε τρία χρόνια αργότερα από τη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ, δούλεψε στο θέατρο ένα χρόνο και τώρα μοιράζει τη μέρα της σε οντισιόν, δουλειά με την ομάδα και διάβασμα για το πτυχίο της Νομικής. Δεν είναι η εξαίρεση, καθώς σχεδόν όλα τα μέλη της ομάδας αφού ολοκλήρωσαν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, μπήκαν ή έδωσαν εξετάσεις για δραματικές σχολές.
Αυτή η ιδιαίτερη θεατρική ομάδα, που πλέον έχει τη δική της έδρα και υπόσταση ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, πιστεύει πολύ στην ομαδική δουλειά, γεγονός που φαίνεται και από την επιλογή τους να αυτοσκηνοθετούνται όλοι μαζί, καθώς και να κάνουν την επιλογή των έργων που θα ανεβάσουν επίσης όλοι μαζί.
Το χώρο τους, δε, τον συντηρούν από τα θεατρικά εργαστήρια (θεατρικό παιχνίδι και υποκριτικής, κινησιολογίας) που πραγματοποιούνται κυρίως σε εφήβους από τα μέλη της ομάδας. «Εχει μεγαλώσει η οικογένειά μας με αυτόν τον τρόπο», καταλήγει η Μαρία Κοτίνη.
Μόνον πέντε παραστάσεις του «Κάτι διαφορετικό» θα δοθούν στο «Αυλαία» (τηλ. 2310/237.700) έως τις 9 Φεβρουαρίου. Παίζουν οι Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Νατάσα Ρουστάνη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Παύλος Παυλίδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Χρύσα Κοτταράκου και τη διδασκαλία χορογραφίας κάνει η Ελσα Σίσκου.
TΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ, chskandyla@ekdotiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: