12 Μαρ 2013

Oι ήσυχοι πόλεμοι. Της Σεμίνας Διγενή

  Ξαναμελετήστε τα «Ὀπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους», του Νόαμ Τσόμσκι, τις "10 τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό". Ξαναενδιαφερθείτε για τα κόλπα της χειραγώγησής μας. Kοιτάξτε γύρω σας. Θυμηθείτε¨..


  Πρώτα δημιουργούν μια «έκτακτη κατάσταση», ώστε ο κόσμος να ζητήσει τα μέτρα, που εύχονταν να τον κάνουν να αποδεχτεί. Κλιμακώνουν την αστική βία, οργανώνουν αιματηρές συμπλοκές, ώστε ν απαιτηθούν μέτρα ασφαλείας που θα περιορίζουν ελευθερίες . Δημιουργούν μια οικονομική κρίση, ώστε το κοινό να δεχτεί περιορισμό κοινωνικών δικαιωμάτων και  αποδόμηση δημοσίων υπηρεσιών.

  Γίνονται  αποδεκτά, απαράδεκτα μέτρα, αν εφαρμοστούν σταδιακά για διάρκεια 10 ετών. Έτσι επιβλήθηκαν νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες 1980- 1990. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, αναξιοπρεπείς μισθοί, αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια άλλη κλασική τεχνική βραχυκύκλωσης της ορθολογιστικής ανάλυσης.  Φροντίζουν, η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις,να είναι πιο φτωχή, ώστε η  άγνοια που τις χωρίζει από τις ανώτερες, να μη γίνει ποτέ αντιληπτή.

  Επιδιώκουν τέλος να κάνουν το άτομο να πιστεύει, ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του.
Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, οδηγείται σε νευρική κατάπτωση και αποχή από οποιαδήποτε δράση.Χωρίς τη δράση, γλιτώνουν την επανάσταση!

 Για πόσο όμως, όλη αυτή η λεξοτανιλιακή απραξία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: